Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/01/2006

Συνέντευξη του Ν.Χουντή, Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ για τη συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΝ με τον Πρωθυπουργό

Ελπίζουμε ο Πρωθυπουργός να είναι διαφωτιστικός, τουλάχιστον περισσότερο από την μέχρι τώρα κυβερνητική στάση. Η επίσημη θέση της κυβέρνησης μέχρι τώρα είναι ότι αυτά τα γεγονότα, που καταγγέλλουν οι Πακιστανοί, που καταγγέλλονται στον βρετανικό Τύπο, που είχαμε την απόσυρση των βρετανών πρακτόρων, είναι ανύπαρκτα, προβοκάτσια ή φάρσα.

Η δική μας η επιμονή, πέρα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, πέρα από την ερώτηση που έχει κατατεθεί στον κ. Βουλγαράκη, πέρα από το ότι το βγάλαμε στη δημοσιότητα με καταγγελία από το καλοκαίρι, είναι να φτάσουμε στο ανώτατο επίπεδο, διότι το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό, παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας.

Ας ελπίσουμε ότι ο κ. Πρωθυπουργός θα είναι πιο σαφής.

Ζητάτε παραίτηση του κ. Βουλγαράκη;.. Αποδίδετε πολιτικές ευθύνες;

Πολιτικές ευθύνες βεβαίως αποδίδουμε. Δεν έχουμε ζητήσει μέχρι τώρα παραίτηση του κ. Βουλγαράκη. Υπάρχουν βεβαίως ευθύνες του κ. Βουλγαράκη, του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, ενδεχομένως και του Υπουργού Δικαιοσύνης. Η ουσία όμως των θεμάτων, που πολύ φοβούμαι ότι και το ΠΑΣΟΚ την αποσιωπά, είναι ότι υπάρχουν μυστικές συμφωνίες, υπάρχουν μυστικά πρωτόκολλα βάσει των οποίων ξένοι πράκτορες, ξένες υπηρεσίες έρχονται εδώ, με τη συνδρομή ελληνικών υπηρεσιών, απαγάγουν σήμερα μετανάστες, ενδεχομένως αύριο Έλληνες πολίτες, τους ανακρίνουν και μετά δεν ξέρουμε και πού τους πάνε;

Την απάντηση σ΄ αυτά τα ερωτήματα περιμένετε ότι θα την δώσει αύριο ο Πρωθυπουργός;

Δεν ξέρω αν θα δώσει απάντηση στον κ. Αλαβάνο ή όχι. Με τη σημερινή κυβέρνηση όπως και τα προηγούμενα χρόνια επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, έχουν υπογραφεί κάποιες συμφωνίες οι οποίες δεν έχουν έρθει στη Βουλή και σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν έρχονται, υπάρχουν ενδεχομένως και μυστικά πρωτόκολλα. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι υποχρέωση της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης να ενημερώνει τη Βουλή για τις συμφωνίες που συνάπτει και το περιεχόμενό τους. Το Σύνταγμά μας δεν επιτρέπει μυστικές διπλωματίες. Και το λέω αυτό επειδή επίκειται και η συνταγματική αναθεώρηση και είναι ζήτημα το τι status καθιερώνουν αυτές οι διεθνείς συνθήκες. Γνωρίζουμε καλά σε ποια εποχή ζούμε, γι αυτό είμαστε και ανήσυχοι και γι αυτό το θέμα που είναι μείζον.

Στο όνομα λοιπόν της καταπολέμησης της τρομοκρατίας μπορεί να καταλυθεί κάθε προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Πού βρίσκεται το θέμα της εθνικής κυριαρχίας; Είμαστε ξέφραγο αμπέλι; Έγιναν οι χώρες ξέφραγο αμπέλι των μυστικών υπηρεσιών, βρετανικών της CIA; Είδαμε τι έγινε με τα αεροπλάνα της CIA.

Επομένως, το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Ξεπερνάει την ευθύνη του κ. Βουλγαράκη. Είναι μια ευρύτερη ευθύνη και της κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ενημερώσουν την ελληνική Βουλή πώς κινούνται και πώς αντιμετωπίζουν αυτά τα θέματα.

To Γραφείο Τύπου