Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/03/2008

Ομιλία της Α.Φιλίνη στη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου «Διοικητική και οργανωτική μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις»

ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση έχει ήδη δεχθεί ένα τεράστιο και ανεπανόρθωτο πλήγμα. Οι δίκαιες απεργίες των εργαζόμενων στη Δ.Ε.Η., στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην Τράπεζα της Ελλάδος και κυρίως -το σημειώνω- το μεγάλο ποτάμι που απήργησε και διαδήλωσε σήμερα, κουρέλιασε αυτό το νομοσχέδιο.

Κυρία Υπουργέ, με συνοπτικές διαδικασίες θελήσατε να περάσετε αυτό το τερατούργημα αυτού του ασφαλιστικού νόμου. Δεν θέλατε και δεν κάνατε διάλογο. Εμείς ήρθαμε, όταν μας καλέσατε και σας είπαμε ότι δεν συζητάμε, εάν δεν φέρετε προτάσεις. Πείτε μας, λοιπόν, πότε φέρατε προτάσεις, σε ποιον τις καταθέσατε, προκειμένου να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει και να αντιπροτάξει άλλες δικές του σκέψεις, άλλες δικές του προτάσεις. Σε κανέναν απολύτως.

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Αυστρία, στην Ισπανία, στη Γερμανία χρειάστηκε συζήτηση ολόκληρων χρόνων, προκειμένου να περάσει μία κάποια ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Εσείς εδώ όχι μόνο δεν κάνατε διάλογο με κοινωνικούς φορείς, αλλά υποτιμάτε με συνοπτικές διαδικασίες, πλήρως, όλη τη νομοθετική εξουσία αυτού του Κοινοβουλίου.

Τελικά ο κόσμος δέχθηκε μία τεράστια κοροϊδία. Είπατε πως δεν θα μειωθούν οι συντάξεις. Και, όμως, οι συντάξεις μειώνονται δραστικά, κυρίως μέσα από το τσεκούρωμα των επικουρικών συντάξεων. Για να κερδίσετε ορισμένα ψίχουλα, όπως παραδέχεται και η ίδια η Διεύθυνση Επιστημονικών Μελετών της Βουλής, με αυτό το ασφαλιστικό δέχονται χτυπήματα οι πιο αδύναμοι. Στις γυναίκες αυξάνετε τα όρια ηλικίας. Ουσιαστικά καταργούνται για τις μητέρες οι πρόωρες συντάξεις. Το σημερινό νομοσχέδιο όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά βλάπτει τη μητρότητα. Και αυτό σε μία κατάσταση όπου η εργαζόμενη γυναίκα έχει στην Ελλάδα σήμερα ελάχιστη βοήθεια, ελάχιστες κοινωνικές υποδομές. Την αγρότισσα, όπως το λέει ρητά το νομοσχέδιο, την εγκαταλείπετε για το μέλλον. Πότε δεν ξέρω.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο πλήττει σοβαρά τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των μητέρων που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες. Πρέπει να πω ότι η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, καταγγέλλει τη συρρίκνωση των παροχών της υγειονομικής περίθαλψης γι’ αυτά τα άτομα. Χαρακτηριστικά καταγγέλλει ότι δεν προβλέπετε τίποτε για τον τερματισμό της μεγάλης ταλαιπωρίας και του εξευτελισμού των ατόμων αυτών, για την επαναλαμβανόμενη κάθε χρόνο, ξανά και ξανά, ανάγκη πιστοποίησης της αναπηρίας ατόμων με τύφλωση, σύνδρομο ντάουν, πνευματική καθυστέρηση, θαλασσαιμία κ.λ.π.

Σημειώνω, επίσης, ότι είναι πραγματικά ντροπή για την κοινωνία μας πως αντί να καταργήσει η Κυβέρνηση την προϋπόθεση των πενήντα ενσήμων για να έχει κάποιος κοινωνικά αδύναμος ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το νομοσχέδιο αυτό τη διπλασιάζει στα εκατό ένσημα. Δηλαδή μία ετοιμόγεννη δίχως αυτά τα ένσημα τι θα κάνει; Δεν θα γεννήσει; Οι άνθρωποι σε ανέχεια, που είναι στο δρόμο, τι θα κάνουν; Θα πεθαίνουν στους δρόμους, δίχως περίθαλψη;

Αυτή η αναλγησία, όμως, δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος που εδώ προτείνεται. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος το ασφαλιστικό σας σύστημα δεν μπορεί να αντέξει ούτε με αυτά τα ανάλγητα μέτρα, χωρίς την απόδοση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Και επίσης δεν μπορεί να αντέξει, εάν δεν πληγεί η εισφοροδιαφυγή, η οποία εσείς η ίδια, κυρία Υπουργέ, είπατε ότι είναι 6 δισεκατομμύρια σήμερα. Και αυτή η εισφοροδιαφυγή προέρχεται κυρίως από τους νέους ανασφάλιστους εργαζόμενους. Ουσιαστικά αφήνετε ανενόχλητη όλη την πορεία και τα πλήγματα που δέχονται οι νέοι αυτοί εργαζόμενοι από υπεργολάβους, που φοροδιαφεύγουν συστηματικά πίσω από επιχειρήσεις φαντάσματα.

Ήθελα επίσης να τονίσω ότι ουσιαστικά θέλετε να διαλύσετε τα εύρωστα ταμεία, για να βάλετε στο χέρι τα αποθεματικά τους και να κάνετε εξομοίωση των συντάξεων προς τα κάτω. Με την αδικία και αναλγησία σας συσπειρώσατε τελικά εναντίον σας επιστήμονες, δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς, φαρμακοποιούς. Καταργείτε την αυτοδιοίκηση των ταμείων τους, για να τα ελέγχετε σύμφωνα με τα δικά σας συμφέροντα από τα πάνω.

Πέρα από τα άλλα, ήθελα εδώ να καταθέσω στη Βουλή τη γνωμοδότηση του Καθηγητή Νομικής κ. Μανιτάκη για την αντισυνταγματικότητα αυτής της κατάργησης της αυτοδιοίκησης των ταμείων. Την καταθέτω γιατί πρέπει πραγματικά να απαντήσετε σε αυτό και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Άννα Φιλίνη καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής).

Κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνω επαναλαμβάνοντας ότι αυτό το ανάλγητο νομοσχέδιο δέχθηκε τεράστιο χτύπημα ήδη από το κίνημα των απεργών, από τους εργαζόμενους και αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πολύ σύντομα, όπως πριν από λίγα χρόνια η μεγάλη λαοθάλασσα χτύπησε και την Κυβέρνηση που τόλμησε να προωθήσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Γιαννίτση και το είδε να κουρελιάζεται από τους ίδιους τους απεργούς και από τις κινητοποιήσεις τους στους δρόμους.

Βεβαίως, το καταψηφίζουμε και πιστεύουμε ότι στην πράξη δεν θα μπορέσει να ισχύσει, δεν θα μπορέσει να περάσει.