Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/03/2008

ΟΜΙΛΙΑ ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙ ενάντια στην εγκατάσταση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με χρήση ως καύσιμο εισαγόμενο λιθάνθρακα- ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας και αντιπροσωπεία του κόμματος από τους Βαγγέλη Αποστόλου, μέλος ΠΓ ΣΥΝ και  Γιάννη Πρωτονοτάριο, μέλος ΚΠΕ ΣΥΝ παρευρέθηκαν και συμμετείχαν σήμερα στο συλλαλητήριο που έγινε στο Μαντούδι ενάντια στην εγκατάσταση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με χρήση ως καύσιμο εισαγόμενο λιθάνθρακα.

Ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του τόνισε:

“.. Η πόλη σας, ο τόπος σας εδώ το Μαντούδι, αφού καταλήστευσαν τον ορυκτό του πλούτο τα προηγούμενα χρόνια, αφού το μετατρέψανε σε μια ανεργούπολη, αφήνοντας το 75% των εργαζομένων άνεργους, τώρα έρχονται να του πάρουν και το τελευταίο που του έμεινε, τη δυνατότητα οι πολίτες  που θα στέκονται στα πόδια τους περήφανοι και τους παίρνουν και τον ουρανό.

Με ποιο δικαίωμα σ΄ αυτά τα παιδιά που είναι εδώ με τις μαύρες σημαίες και τα μαύρα μπαλόνια, τα παιδιά του δημοτικού που θα πάνε αύριο στο σχολειό και θα φτιάξουν τις πρώτες τους ζωγραφιές με ποιο δικαίωμα δεν θα ζωγραφίζουν τον ήλιο, τα σύννεφα, τα πεύκα και θα ζωγραφίζουν σε λίγα χρόνια την μαύρη κάπνα από τα φουγάρα της καύσης του λιθάνθρακα.

Είμαστε παράλογοι εμείς εδώ; Για να δούμε.. Σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο υπάρχουν διεθνείς συνθήκες που η χώρα μας δεν τις τηρεί. Θα έχετε ακούσει για την περιβόητη συνθήκη του Κιότο. Την λέει ο Πρωθυπουργός στις ομιλίες του λίγο πριν τις εκλογές. Τι γίνεται μετά όμως;

Θα γνωρίζετε ότι λίγους μήνες πριν στη Γερμανία η τοπική κοινωνία αποφάσισε με δημοψήφισμα να μην εγκατασταθούν μονάδες λιθάνθρακα. Και αυτές οι μονάδες που δεν εγκαθίστανται στην Ευρώπη, διότι εκεί λειτουργεί η δημοκρατία και η τοπική κοινωνία έχει άποψη, έρχονται τα μεγάλα συμφέροντα να τις εγκαταστήσουν στην περιφέρεια της χώρας μας. Έρχονται να τις εγκαταστήσουν εδώ. Διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι εδώ δεν θα τους ζητήσει κανένα λογαριασμό. Διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι εδώ μπορούν να μας κοροϊδέψουν.

Εμείς λοιπόν σήμερα, με τη δική σας εδώ παρουσία, τους απαντάμε: Δεν πρόκειται να μας κοροϊδέψετε. Δεν πρόκειται να υποθηκεύσουμε τη ζωή μας. Δεν πρόκειται να  αφήσουμε το μέλλον μας,  τη ζωή μας προς όφελος του κέρδους.

Είναι πράγματι συγκινητικό ότι και στην Καβάλα, που είχα πάει πριν δύο εβδομάδες, και σ΄ όλη την Ελλάδα έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη, πλατιά συμμαχία ενάντια στον λιθάνθρακα. Κι εδώ σήμερα είναι συγκινητική η παρουσία όλων. Είναι όλοι εδώ. Από τον κλήρο μέχρι την αυτοδιοίκηση, από τους δασκάλους μέχρι και τους δημοτικούς φορείς, τους μαθητές, τους νέους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη. Είναι μια πάνδημη κινητοποίηση, που είχαμε να δούμε στη χώρα μας από την εποχή της Εθνικής Αντίστασης. Και είναι μια μορφή εθνικής αντίστασης ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα που θέλουν να υποθηκεύσουν τη ζωή μας Τώρα κρίνεται η ελευθερία μας, τώρα απειλείται το περιβάλλον που είναι το ίδιο πράγμα, διότι θέλουν να μας έχουν να ζούμε σε μια ζωή, σε ένα περιβάλλον που δεν θα μπορεί κανείς να αναπνεύσει.

Και ξέρουμε πάρα πολύ καλά γιατί γίνεται όλο αυτό. Ότι όπου έχουν φτιαχτεί μονάδες καύσης άνθρακα.. και στην Πτολεμαϊδα και στη Μακεδονία και στην Πελοπόννησο το περιβάλλον έχει υποβαθμιστεί. Και οι άνθρωποι εκεί που δουλεύουν, δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες, μέσα στη λάσπη και παίρνουν 600 ?. Και έρχονται εδώ να σας πουν, δεν κλείνουμε τη μονάδα του λιθάνθρακα διότι ούτως ή άλλως αέρια του θερμοκηπίου, σαν κι αυτά που πίνουμε στα αναψυκτικά, την Κόκα-Κόλα, εκλύονται. Είναι ψεύτες. Γνωρίζουν όλοι πολύ καλά και τα διοξείδια του αζώτου και τα oξείδια του θείου και τα στερεά απόβλητα και την αλλαγή στο μικροκλίμα και τα εξαερούμενα σωματίδια. Τα γνωρίζουν πάρα πολύ καλά. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι, όταν οι πολίτες ενωμένοι, όταν όλη η κοινωνία ενωμένη δίνει τον αγώνα, βγαίνει μπροστά, τότε οι αποφάσεις οι πολιτικές μπαίνουν στο συρτάρι. Τότε οι κυβερνήσεις κάνουν πίσω. Τότε κανείς δεν μπορεί να σταματήσει.,… το δικό σας χαμόγελο.

Νάστε καλά. Θα νικήσουμε.»

Αμέσως μετά έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους:

«Όταν οι πολίτες ενώνουν τη φωνή τους, ενώνουν τη δύναμή τους, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να πηγαίνει κόντρα στη λαϊκή βούληση. Οι πολίτες σε όλες τις περιοχές της περιφέρειας που υπάρχουν σχέδια για την εγκατάσταση λιθάνθρακα έχουν ξεσηκωθεί. Έχουμε έναν πάνδημο ξεσηκωμό. Όπου βρισκόμαστε βλέπουμε ακριβώς το ίδιο. Κι αυτό είναι ένα μήνυμα. Ένα μήνυμα ότι δίνουμε έναν αγώνα για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, για την υπεράσπιση της ζωής. Αυτός ο αγώνας θα είναι νικηφόρος. Τα σχέδια της κυβέρνησης για εγκατάσταση μονάδας λιθάνθρακα θα μείνουν στα χαρτιά, διότι κανένας δεν μπορεί να πάει κόντρα στη βούληση του λαού.

Το ίδιο πρέπει να κάνει η κυβέρνηση και με τα άλλα μεγάλα σχέδια που ετοιμάζει. Για την κοινωνική ασφάλιση, για τις εργασιακές σχέσεις. Δεν έχει άλλο δρόμο από το να καταθέσει τις προτάσεις της στην κρίση του ελληνικού λαού. Να κάνει δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό. Και να κάνει και δημοψήφισμα σε όλες τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες σχεδιάζει να εγκαταστήσει μονάδες λιθάνθρακα. Κάτι τέτοιο γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρέπει στη χώρα μας επιτέλους να λειτουργήσει η δημοκρατία. Πόσο δε μάλλον όταν έξι μήνες μετά τις εκλογές βλέπουμε τη λαϊκή δυσαρέσκεια να διογκώνεται. Πόσο δεν μάλλον όταν έχουμε μια κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας κι έναν λαό, μια κοινωνία που σηκώνεται από τον καναπέ, βγαίνει στο δρόμο, κινητοποιείται, δραστηριοποιείται και θέλει λύσεις.»

To Γραφείο Τύπου