Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/03/2008

Δευτερολογία Λίτσας Αμμαντίδου για το Ασφαλιστικό

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 κυρίες και κύριοι Υπουργοί, όπως και στην πρωτολογία μου το πρωί, δεν θα σχολιάσω κατ΄ άρθρο, διότι γιΆ ακόμα μια φορά θα πω το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, νομοσχέδιο ντροπή.

Το καταγγέλλουμε για άλλη μία φορά

και βέβαια ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στο οποίο συμφώνησε και η Αντιπολίτευση.

Κυρία Υπουργέ, είπατε ότι δεν σεβόμαστε τους θεσμούς και καταγγείλατε τον Πρόεδρό μας για τους χαρακτηρισμούς του για το νομοσχέδιο, την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.

 Εσείς δεν πρέπει να μιλάτε, διότι σαν θεσμός που είστε, χρησιμοποιείτε την εξουσία με κεφαλαίο Ε και μάλιστα για πολιτική χειρίστης ποιότητας απέναντι στα κοινωνικά εκείνα στρώματα που αποτελούν και την πλειοψηφία αυτής της χώρας, για να επικυρώσετε το προαποφασισμένο νομοσχέδιο ντροπή.

 Και είναι ντροπή να το στηρίζει τόσο ένθερμα μια γυναίκα Υπουργός.

 Κυρία Υπουργέ,

 τι θα πείτε στον ελληνικό λαό,

 τι θα απαντήσετε στους εργαζόμενους που βλέπουν τον αγώνα τόσων χρόνων να μην έχει αντίκρισμα;

Τι θα απαντήσετε στους αγρότες που έχουν συντάξεις πείνας;

Τι θα απαντήσετε στους νέους ασφαλισμένους που με το νόμο Ρέππα θα πρέπει να δουλέψουν τουλάχιστον μέχρι τα 68 τους χρόνια για να μπορέσουν να πάρουν σύνταξη σχεδόν το 80% των αποδοχών τους;

 Τι θα απαντήσετε για τις επικουρικές συντάξεις, όταν πρέπει να εισηγηθεί ο Υπουργός ώστε να γίνει αναλογιστική μελέτη και κατόπιν να δικαιωθεί ο συνταξιούχος το 20% της επικουρικής σύνταξης; Δηλαδή θα είναι έρμαια δικά σας οι εργαζόμενοι για να πάρουν τα κεκτημένα τους.

 Τι θα απαντήσετε στις γυναίκες-μητέρες που αποκλείονται από την πρόωρη σύνταξη;

Τι θα απαντήσετε στα νέα ζευγάρια που δεν αποφασίζουν να κάνουν παιδιά λόγω οικονομικής ανασφάλειας, ελλείψεων παιδικών σταθμών και γενικότερα κοινωνικής πρόνοιας;

Ξέρετε κυρία Υπουργέ,

 η γιαγιά μου έκανε έξι παιδιά.

 Εγώ τρία.

 Όμως τα παιδιά μου δεν ξέρω αν θα κάνουν πάνω από ένα παιδί και σε  ποια ηλικία.

΄Ετσι δεν λύνεται ούτε το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας.

Χθες στο συλλαλητήριο που είχε  παλλαϊκό χαρακτήρα, μισό εκατομμύριο άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Αθήνας και φώναζαν «δεν θα περάσει, πάρτε το πίσω» και ενώθηκε η φωνή τους από άκρη σε άκρη της Ελλάδας με τους διαδηλωτές σε όλες τις μικρές και μεγάλες πόλεις της χώρας.

Εσείς αρμενίζετε.

 Μας μιλάτε για ένα μεγαλειώδες επίτευγμα σαν να έχει την πλήρη αποδοχή της κοινωνίας.

 Πού ζείτε; Σε άλλη χώρα;

Βγες τε έξω τώρα από το κτίριο της Βουλής που γίνεται άλλη μια συγκέντρωση για το αντιασφαλιστικό σας νομοσχέδιο, μήπως και συγκινηθείτε την ύστατη στιγμή και το αποσύρετε. Και η άλλη κίνηση βέβαια είναι να καλέσετε και άλλες κλούβες και άλλα ματ και να έχετε τους εργαζόμενους αστυνομικούς έτοιμους να επιτεθούν στους άλλους εργαζόμενους που μπορεί ανάμεσά τους να είναι η μάννα τους, ο πατέρας τους, η αδελφή τους, ή ακόμη και το άνεργο παιδί τους.

Και φυσικά καταγγέλω την προβοκάτσια που έγινε έξω από τη βουλή στο συλλαλητήριο πριν από λίγο, αλλά να ξέρετε ότι οι εργαζόμενοι με ή χωρίς ασφάλιση, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι νέες, οι γυναίκες και όσοι συγκεντρώθηκαν είναι έξω.

Δεν καταφέρατε να τους λυγίσετε, αλλά τους κάνετε να θυμώνουν με τα τεχνάσματα σας.

Πάρτε το πίσω το νομοσχέδιο σας!

Δεν το εγκρίνει ο λαός!

Σήμερα, ο συνάδελφος της Νέας Δημοκρατίας κ. Τζαμτζής έκανε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τις ενοποιήσεις των ταμείων. Βεβαίως, κύριε συνάδελφε, και είναι στο πρόγραμμά μας οι ενοποιήσεις. Και βέβαια μιλάμε μόνο για τρία ταμεία, μισθωτών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων. Όμως, δεν γίνονται όλα αυτά στο γόνατο. Δεν ενοποιούνται δυσανάλογα ταμεία σε σχέση με τα αποθεματικά τους. Πρώτα γίνονται υγιή, δίνοντας το ελληνικό δημόσιο, οι μεγάλοι εργοδότες και όσοι οφείλουν αυτά που τους αναλογούν, γίνονται αναλογιστικές μελέτες, γίνονται διαβουλεύσεις με συνδικάτα, επιμελητήρια και ό,τι άλλο χρειαστεί και τέλος γίνονται οι ενοποιήσεις των ταμείων.

Αν θέλετε να μιλάμε για κοινωνία της δημοκρατίας υιοθετείστε το Δημοψήφισμα για να δούμε τη δυναμική του εγχειρήματός σας.

Τολμήστε το ! κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης και μην οδηγείτε τους εργαζόμενους στην ιδιωτική ασφάλιση, γιατί η δύναμη είναι στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση!!!

Ευχαριστώ.