Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/01/2006

Η αναθεώρηση του Συντάγματος, πρόσχημα για αντεργατικές συνταγματικές ρυθμίσεις

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, αναφερόμενος στη σημερινή ομιλία του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών με τη σημερινή παρέμβασή του επιβεβαίωσε ότι για την κυβέρνηση η νέα χρονιά θα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στην ενίσχυση των προνομίων και των υπερκερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ενώ για τους εργαζόμενους θα είναι έτος περιορισμού των εργασιακών τους δικαιωμάτων και σκληρής λιτότητας, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Το ακόμα χειρότερο είναι ότι ο κ. Αλογοσκούφης έδωσε το πράσινο φως για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των τραπεζών, καλύπτοντας τις αυθαιρεσίες συγκεκριμένων τραπεζικών ομίλων, ενώ δήλωσε την πρόθεσή του, εν όψει Συνταγματικής Αναθεώρησης, να καταργήσει τη δυνατότητα των δικαστηρίων να παρεμβαίνουν υπέρ των εργαζομένων σε θέματα που οι αποφάσεις τους έχουν δημοσιονομικό κόστος.

Και τα δύο αυτά μέτρα, όχι μόνο συνθλίβουν εργασιακά δικαιώματα αλλά και επιχειρούν να διαλύσουν πλήρως κατακτημένα εργασιακά ωράρια και εργασιακές σχέσεις, επιβάλλοντας ένα καθεστώς εργασιακής ζούγκλας.

Οι δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη υπογραμμίζουν με ακόμα πιο έντονο τρόπο ότι η κυβερνητική πολιτική κινείται όλο και περισσότερο σε ένα άγριο και επικίνδυνο αντικοινωνικό νεοφιλελεύθερο μονόδρομο γενικής κοινωνικής και εργασιακής κατεδάφισης.

Σήμερα όσο ποτέ είναι αναγκαία η ενίσχυση της Αριστεράς και το ενωμένο ταξικό μέτωπο των εργαζομένων για να ματαιωθούν τα κυβερνητικά μέτρα και συνολικά οι συναινετικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Για να εφαρμοστούν εναλλακτικές πολιτικές που θα βάζουν τους εργαζόμενους, τη ζωή τους και τα δικαιώματά τους πάνω από τα καπιταλιστικά κέρδη.»

To Γραφείο Τύπου