Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/03/2008

Παρέμβαση Νίκου Τσούκαλη για το ασφαλιστικό

Η αναφορά του νομοσχεδίου ως «σκουπίδι» τίποτε δεν έχει να κάνει με την άριστη και τεχνοκρατική δουλειά που επιτέλεσαν οι επιστημονικοί συνεργάτες του Υπουργείου περιλαμβάνοντας, στα 154 άρθρα του νομοσχεδίου, πλήρη, ολοκληρωμένη, ανάγλυφη τη φιλοσοφία της Κυβέρνησης, όσον αφορά την ασφαλιστική της αντίληψη.

Θα μπορούσα να σας πω ποιο σκουπίδι θα μπορούσε να ανακυκλωθεί. Όπως πολύ εύστοχα είπαν κάποιοι συνάδελφοι και ο Πρόεδρός μας, μπορεί να ανακυκλωθεί και η ίδια η Κυβέρνηση απΆ αυτό το νομοσχέδιο. Μη δείχνετε όμως τέτοια ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά τους χαρακτηρισμούς του Προέδρου μας για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Δεύτερον, ποτάμι. Αναφερθήκατε σε ποτάμι και σε όχθες. Ξέρετε, σήμερα ειδικά, αυτή τη λέξη δεν έπρεπε να τη λέτε εδώ μέσα, γιατί υπάρχει ένα «ποτάμι» έξω.

Πρόκειται για ένα τεράστιο «ποτάμι», που οι πληροφορίες μου λένε ότι είναι πρωτοφανές. Και σας πληροφορώ, κυρία Υπουργέ, ότι σΆ αυτό το «ποτάμι» συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόροι σας, οι οποίοι θα σας καλέσουν να λογοδοτήσετε και μετά την ψηφοφορία αυτή.

Ευχαριστούμε επιπλέον, κυρία Υπουργέ, που αναγνωρίσατε στο κόμμα μας ότι έχει και σοβαρές προτάσεις επί του ασφαλιστικού συστήματος. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που αναφερθήκατε στην πρότασή μας, στην αναφορά που έκανε χθες ο Πρόεδρός μας στα τρία Ταμεία. Όμως ξεχάσατε κάτι πολύ σοβαρό, κυρία Υπουργέ. Αυτή την πρότασή μας τη συνοδεύουμε με τέσσερις αυστηρότατους όρους, προδιαγραφές, που είναι εκ των ων ουκ άνευ, όπως λέμε, για την ενοποίηση αυτών των τριών Ταμείων. Γιατί δεν αναφέρατε αυτούς τους τέσσερις όρους; Και πείτε μου σε ποιο σημείο του νομοσχεδίου σας είτε ως υπονοούμενο εκλαμβάνεται ότι εσείς αυτές τις τέσσερις προδιαγραφές τις έχετε έστω θέσει σΆ ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Αναφερθήκατε στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. Δεν θα υπερασπιστούμε σε καμία περίπτωση την προϊστορία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά, ξέρετε, έχετε τέσσερα χρόνια στην Κυβέρνηση και πλέον δεν δικαιολογείστε σε καμία περίπτωση να αναφερόσαστε στο παρελθόν. Είπατε για το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, ότι το ΙΚΑ ληστεύει τα αποθεματικά και τα έσοδα του Ταμείου. Επί τέσσερα χρόνια όμως, κυρία Υπουργέ, το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ λειτουργεί σε δύο δωμάτια -δύο δωμάτια έχει υποδομές- με πρόεδρο, διοικητή –δεν ξέρω πώς ακριβώς λέγεται- ο οποίος επί τέσσερα χρόνια είναι στέλεχος, υπάλληλος του ΙΚΑ και με δύο υπαλλήλους οι οποίοι είναι επίσης υπάλληλοι του ΙΚΑ. Εσείς τέσσερα χρόνια γιατί διατηρήσατε αυτή την υποδομή και τώρα κατηγορείτε το ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Είναι προφανές ότι οι ευθύνες σας είναι τεράστιες.

Και ας δούμε και τους μύθους, κυρία Υπουργέ, επειδή με την παρέμβασή σας με αναγκάσατε να αλλάξω και την ομιλία μου. Με παλλόμενη φωνή στην πρωτολογία σας εκθειάσατε το βαθύτατο και εκτεταμένο κοινωνικό διάλογο, την κοινωνική διαβούλευση με τους λεγόμενους «κοινωνικούς εταίρους», όπως θέλετε να τους ονομάζετε –μόνο εταίροι δεν είναι για την Κυβέρνηση- για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αυτό εδώ. Όμως για καλή τύχη δική μου χθες στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο έλαβα επιτέλους τη γνώμη της Ο.Κ.Ε., η οποία εκεί σας αποκαλύπτει και σας απογυμνώνει πλήρως όσον αφορά τα επιχειρήματά σας για τον κοινωνικό διάλογο. Στις 6/3 η Ο.Κ.Ε. έλαβε αυτό εδώ το νομοσχέδιο. Και δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς συνάδελφος εδώ, ακόμη και από την κυβερνητική πλευρά, που να θεωρεί ότι θα μπορούσε πριν από τις 6/3 να γίνει διάλογος επί του σχεδίου νόμου, κυρία Υπουργέ.

Με ταχύτατες διαδικασίες, σε τέσσερις συνεδριάσεις η Ο.Κ.Ε. προς τιμήν της κατάφερε και έφτιαξε αυτή εδώ την εισήγηση. Στις 17 Μαρτίου, δηλαδή προχθές, τη Δευτέρα, την παρέδωσε στην Ολομέλεια. Στις 18 Μαρτίου συνεδρίασε η Ολομέλεια της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και αυθημερόν δημοσιοποίησε την απόφαση. Πείτε μου, κυρία Υπουργέ, τη γνώμη της Ο.Κ.Ε. μπορείτε έστω και στοιχειωδώς να τεκμηριώσετε ότι την έχετε περιλάβει ως προβληματισμό στο νομοσχέδιο το οποίο συζητάμε;

Χθες καταθέσαμε μια, κατά την εκτίμησή μας, πλήρη άποψη, πλήρη θέση όσον αφορά το Ασφαλιστικό. Αλήθεια, μπορείτε να μας πείτε συντομότατα, ταχύτατα αυτή τη συγκριμένη πρόταση, ανεξαρτήτως αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε, μπορούσατε να την περιλάβετε και μπορείτε να την περιλάβετε στην προβληματική σας όσον αφορά τη διαμόρφωση του συγκεκριμένου κειμένου;

Είναι προφανές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι –και κυρίως της κυβερνητικής πλευράς- ότι όσοι από εσάς πιστεύετε ότι με τη σημερινή ψηφοφορία τελειώνει το θέμα για εσάς, είστε γελασμένοι. Από εδώ και πέρα αρχίζει το μεγάλο πρόβλημα για εσάς.

Παρέμβαση Ν. Τσούκαλη για το ασφαλιστικό 20.03.2008

Κύριε Πρόεδρε, δεν μπορώ παρά να εκφράσω τον θαυμασμό μου για τους επτά ηρωικούς Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που επί συνόλου 51 του πρώτου κύκλου επί των άρθρων είχαν το θάρρος να υπερασπιστούν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Επτά επί πενήντα ένα! Δεν ξέρω κατά πόσο θα συνεχίσουν οι κύριοι συνάδελφοι και στις επόμενες ενότητες με την ίδια θέρμη, πλην όμως θα πρέπει να καταλάβουν το εξής. Αυτή εδώ η πτέρυγα νιώθει ότι είναι η εμπροσθοφυλακή των χιλιάδων που διαδήλωσαν χθες έξω. Εκφράζουμε αυτό το ποτάμι εδώ μέσα. Δυστυχώς για σας έχετε χάσει αυτήν την επαφή με τον κόσμο, με αυτό το ποτάμι και με τους δεκάδες χιλιάδες δικούς σας ακόμα που διαδήλωσαν χθες και συνεχίζετε να ακολουθείτε τον ίδιο ολισθηρό κατήφορο. Έχετε φθάσει στο σημείο να αποδεχόσαστε την προδιαγραφή της κυρίας Υπουργού ότι στις επόμενες τέσσερις ονομαστικές ψηφοφορίες είναι δεδομένη η ψήφος σας. Συγχαρητήρια για τη συνοχή που έχετε σαν κοινωνική ομάδα.

Εμείς δηλώσαμε, κύριε Πρόεδρε, ότι θα παραμείνουμε σε αυτήν εδώ την Αίθουσα, γιατί θέλουμε να την θέσουμε το recviem της Κυβέρνησης αυτής. Ένα recviem το οποίο θα είναι κακόηχο. Θα είστε βέβαιος, κύριε Πρόεδρε, ότι στην Εξόδιο Ακολουθία στις επόμενες εκλογές δεν θα την ακολουθήσει αυτό το ποτάμι που παρήλασε χθες στους δρόμους της Αθήνας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, έχετε δημιουργήσει ένα νομοσχέδιο, ένα θεσμικό πλαίσιο Φραγκενστάϊν. Και αναφέρομαι σε αυτό το συγκεκριμένο ον, γιατί ο Φραγκενστάϊν όταν δημιουργήθηκε, έγινε ανεξέλεγκτο από αυτούς που το δημιούργησαν. Έφτασε στο σημείο κανείς να μην μπορεί να το χαλιναγωγήσει. Αυτό ακριβώς το δημιούργημα έχετε διαμορφώσει με αυτήν την προσπάθειά σας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα πω περισσότερα. Θα πω απλώς μόνο το εξής, ότι προκειμένου να οδηγηθείτε σε αυτό το έκτρωμα, έχετε προκαλέσει τόσο μεγάλο κακό στην ελληνική κοινωνία που δυστυχώς θα το υφιστάμεθα για πάρα πολλά χρόνια. Έχετε φτάσει στο σημείο να κινείτε οι ίδιοι με παντοίους τρόπους τους μηχανισμούς και κοινωνικού αυτοματισμού. Προσπαθείτε με κάθε τρόπο να στρέψετε τη μία κοινωνία εναντίον της άλλης.

Έχετε φθάσει στο σημείο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, να τρίβετε τα χέρια σας, όταν υπάρχουν ευρήματα στις δημοσκοπήσεις που κάπως παραπάνω εκδηλώνεται η κοινωνική αντίδραση στις κινητοποιήσεις. Δεν ξέρω κατά πόσον αυτό συνάδει με ένα σοβαρό κόμμα το οποίο προσπαθεί με κάθε τρόπο και θα έπρεπε να το επιδιώκει να συγκλίνει, να συγκροτεί και να αναδιοργανώνει τον κοινωνικό ιστό. Δυστυχώς, αυτές τις συνέπειες θα τις υφιστάμεθα για πάρα πολλά χρόνια.