Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/03/2008

Επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα στην Πρέβεζα - Δηλώσεις

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας με αντιπροσωπεία του Συνασπισμού επισκέφθηκε σήμερα την Πρέβεζα, με αφορμή τις κινητοποιήσεις κατοίκων και φορέων της περιοχής για την προστασία και την αειφόρο ανάπτυξη του Αμβρακικού.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Τα προβλήματα των εργαζομένων και η ανάγκη για διεκδικήσεις της εργατικής τάξης δεν πρέπει είναι θύμα ευρύτερων διεκδικήσεων πολιτικών και κοινωνικών. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που λέμε ότι δεν μας αφορά το να διεκδικούμε να διατηρήσουμε τις δυνάμεις μας, το δικό μας μαγαζάκι. Δεν έχουμε τη λογική ότι το δικό μας μαγαζί είναι γωνία, των άλλων δεν είναι. Από το στόμα σου και στο αυτί όλων όσων εκείνων μπαίνουν εμπόδιο σ΄ αυτό που είναι πόθος των εργαζομένων, του λαού, της κοινωνίας, να υπάρξει μια μεγάλη αριστερά, ελπιδοφόρα, δυναμική, που θα μπορέσει να είναι μια νέα πλειοψηφία. Εμείς το πιστεύουμε αυτό. Και να βγει μπροστά, όχι για να διεκδικήσει καρέκλες, αλλά για να διεκδικήσει τη λύση των μεγάλων προβλημάτων της νεολαίας και των εργαζόμενων, διότι δεν πάει άλλο. Διότι δοκιμάσαμε και τις κυβερνήσεις της δεξιάς και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και είδαμε πού καταντήσαμε. Και πιστεύουμε ότι αυτή η άλλη προοπτική είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ ρεαλιστική προοπτική.

Η πρόταση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα είναι μια διέξοδος. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετεί ενάντια στη λαϊκή βούληση. Είναι μια ευκαιρία για την κυβέρνηση να οπισθοχωρήσει με αξιοπρέπεια, θέτοντας στην κρίση του ελληνικού λαού το νόμο που ετοιμάζει να ψηφίσει. Άλλωστε  δεν είναι σωστό μ΄ αυτό τον τρόπο να βάζει εκβιαστικά διλήμματα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας του να επικυρώσει με την υπογραφή του ένα νόμο με τον οποίον είναι σε αντίθετη η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας.

Για το ασφαλιστικό

Η δική μας η άποψη είναι ότι το ασφαλιστικό θα είναι για την κυβέρνηση, για τη νέα θητεία της κυβέρνησης ό,τι ήταν για την προηγούμενή της θητεία το άρθρο 16 και η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Είναι ένας λάκκος που έσκαψε η ίδια και θα πέσει μέσα.

Προτείνουμε συντονισμένους αγώνες όλων των εργαζομένων. Πιστεύουμε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα έχει την κατάληξη που είχε το νομοσχέδιο του κ. Γιαννίτση. Πιστεύουμε δηλαδή ότι δεν μπορεί να περάσει μια λογική που θέλει να πληρώνει τα σπασμένα από την κακοδιαχείριση των προηγούμενων κυβερνήσεων η ίδια η κοινωνία. Και πιστεύουμε  ότι η μάχη για το ασφαλιστικό είναι μια κορυφαία πολιτική μάχη, που πρέπει να την δώσουμε ενωμένοι όλοι μαζί. Και πρέπει να υπάρξει ένα ευρύ μέτωπο δυνάμεων. Γι αυτό καλέσαμε έγκαιρα όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Κι εκεί να δούμε αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να είναι μέρος της λύσης. Κι εκεί να δούμε αν το ΚΚΕ δέχεται την ενότητα στη βάση. Να δημιουργηθεί ένα μεγάλο μέτωπο που θα αντισταθεί και θα αντικρούσει  τη συγκεκριμένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης. Θα διεκδικήσει να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις και του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Αναφέρομαι στο νόμο Ρέππα και στο νόμο Σιούφα. Ένα διευρυμένο λαϊκό μέτωπο για να δώσουμε ζωή, ανάσα στην κοινωνία. Για να μην περάσει μια μεταρρύθμιση που θα υποθηκεύσει το μέλλον των νέων ανθρώπων. Αυτή είναι η δική μας πρόταση. Πρόταση συντονισμένου αγώνα και δράσης για να μην περάσει αυτή η μεταρρύθμιση.

Πρέπει να δούμε ξανά το πλαίσιο μέσα στο οποίο ορίζονται οι εργασιακές σχέσεις σήμερα. Και πρέπει να δούμε κατ΄ αρχήν τι γίνεται στον ιδιωτικό τομέα, όπου επικρατούν συνθήκες μεσαίωνα. Και στον ιδιωτικό τομέα σήμερα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν αναιτιολόγητες απολύσεις, ότι δεν τηρούνται οι νόμοι του κράτους.

Εμείς έχουμε ένα όραμα πλήρους απασχόλησης για όλους τους εργαζόμενους. Όταν προσπάθησαν να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας με τις εναλλακτικές μορφές απασχόλησης, εμείς ήμασταν αντίθετοι και μας έλεγαν, είστε δογματικοί. Και σήμερα έχουμε όμηρους συμβασιούχους τους νέους ανθρώπους. Και έχουμε βεβαίως και τους 55άρηδες υπό την απειλή της απόλυσης και ανθρώπους που είναι 55 και 60 χρόνων, που δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη γιατί δεν έχουν συμπληρώσει τα ένσημα και δουλεύουν σε ελαστικές μορφές απασχόλησης, 4ωρα και 5ωρα και ψάχνουν να συμπληρώσουν το μεροκάματο.

Εμείς λέμε ότι ένα νέο κοινωνικό όραμα δεν είναι οι ονομαστικοί δείκτες της ΟΝΕ. Ένα νέο όραμα είναι η πλήρης απασχόληση, είναι η εφαρμογή του 35ωρου προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, είναι η πάταξη της εισφοροδιαφυγής και μια άλλη νέα φορολογική μεταρρύθμιση ουσιαστική ώστε να υπάρξει αναδιανομή του πλούτου. Διότι σήμερα υπάρχει πλούτος παραγόμενος, πολύ μεγάλος.

Και βλέπουμε σήμερα μια κυβέρνηση, η οποία βλέπει να συρρικνώνεται η δύναμή της στις δημοσκοπήσεις, να μην μπορεί να συμπληρώσει ούτε 30% στις δημοσκοπήσεις, και που οι μεταρρυθμίσεις της δεν έχουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, να μην αντιλαμβάνεται ότι αλλάζουν οι διεθνείς συνθήκες και να προχωράει σε μεταρρυθμίσεις διάλυσης της κοινωνικής συνοχής.

Κάποιος πρέπει να τους σταματήσει. Κάποιος πρέπει να τους βάλει φρένο. Και αυτοί που μπορούν να τους βάλουν φρένο είναι οι κοινωνικοί αγώνες. Αυτοί που μπορούν να τους βάλουν φρένο είναι οι εργαζόμενοι, είναι η κοινωνία που ασφυκτιά. Δεν είναι βεβαίως ούτε το επιτελείο του ΣΥΝ, ούτε του ΚΚΕ, ούτε κανενός κόμματος. Αυτοί που μπορούν να βάλουν φρένο σ΄ αυτή την ολισθηρή πορεία που έχει πάρει η χώρα και η κοινωνία μας είναι οι αγώνες, οι κοινωνικοί αγώνες των εργαζόμενων.

Θα μεταφέρω κάτι που μου είπε ένας αγωνιστής, σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης ο Μ. Γλέζος. Μου είπε μια παροιμία. Λέει η παροιμία, αλίμονο στον άνθρωπο αν καταλάβει το βόδι τη δύναμη που έχει. Επειδή όμως το βόδι δεν μπορεί να καταλάβει, εγώ λέω, αλίμονο σ΄ αυτούς που μας κυβερνάνε εάν καταλάβουν ο λαός τη δύναμη που έχει.

Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πολιτικό σύστημα που είναι χρεοκοπημένο, βάλτε ένα χεράκι να χρεοκοπήσει ακόμη περισσότερο.»

To Γραφείο Τύπου