Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/01/2006

Οι ελληνικές θάλασσες παραδίδονται, με την απελευθέρωση των ναύλων, στην κερδοσκοπική απληστία του εφοπλιστικού κεφαλαίου

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την απελευθέρωση των ναύλων στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, έκανε την εξής δήλωση:

«Η απόφαση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να προχωρήσει, μετά από εισήγηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), στην πλήρη απελευθέρωση των ναύλων στις ακτοπλοϊκές γραμμές μεγάλης κίνησης, παραδίδει, στην ουσία, τις ελληνικές θάλασσες και ειδικότερα το Αιγαίο, στην πλήρη και απόλυτη κερδοσκοπική απληστία του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Η απόφαση αυτή θα έχει ως συνέπεια να εκτοξευθούν σε νέα ύψη τα ήδη πανάκριβα εισιτήρια για τη μεταφορά πολιτών, επιβατηγών και προϊόντων, γεγονός που θα επιβαρύνει πρώτα απ' όλα τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Πολύ περισσότερο όταν τα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών γραμμών έχουν ήδη αυξηθεί πάνω από 100% τα τελευταία χρόνια.

Η απελευθέρωση αυτή των ναύλων θα έχει ιδιαίτερα οδυνηρές συνέπειες για τους κατοίκους, τον τουρισμό και την ανάπτυξη των ελληνικών νησιών, σε μια περίοδο που η νησιωτική Ελλάδα χρειάζεται στήριξη και ενίσχυση.

Επισημαίνουμε ότι το καθεστώς της γενικότερης απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών γραμμών, που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και κλιμακώνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ , έχει ευνοήσει μόνο τα υπερκέρδη των εφοπλιστών και νέες μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές καταστάσεις στα «φιλέτα» των ακτοπλοϊκών γραμμών, την ίδια ώρα που οι εφοπλιστές «τσεπώνουν» εκατομμύρια ευρώ στις λεγόμενες άγονες γραμμές, ενώ χειροτερεύουν, αντί να βελτιώνονται, οι υπηρεσίες προς τους πολίτες και τα νησιά.»

To Γραφείο Τύπου