Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/03/2008

"Η κυβέρνηση σε αντίθεση με την κοινωνία". Ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Φ. Κουβέλη, κατά τη συζήτηση επί της Προτάσεως Δυσπιστίας στην Ολομέλεια της Βουλής

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η κυβέρνηση σε αντίθεση με την κοινωνία

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  βρίσκεται σε προφανή αναντιστοιχία με τις επιλογές, τις διεκδικήσεις και τις αγωνίες του ελληνικού λαού και αυτό καταγράφεται κάθε μέρα με μεγαλύτερη ένταση» υπογράμμισε στην ομιλία του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, κατά τη συζήτηση επί της Προτάσεως Δυσπιστίας  στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ειδικότερα, ο βουλευτής του Συνασπισμού τόνισε:

«Είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι υπογραφές εργαζομένων με τις οποίες ζητούν και διεκδικούν, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Είναι αναγκαίο, γιʼ αυτό το μεγάλο και σημαντικό ζήτημα,  να αποφανθούν οι πολίτες με πρωτογενή και κυρίαρχο τρόπο.

Όσοι αρνούνται, με ποικιλία δήθεν επιχειρημάτων, το δημοψήφισμα, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να περιφρονούν τον ελληνικό λαό και την κυριαρχία που θα έπρεπε να έχει στα μεγάλα τουλάχιστον ζητήματα αυτού του τόπου.

Το δημοψήφισμα που ο Συνασπισμός κατέθεσε ως πρόταση, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια μορφή ουσιαστικής συμμετοχής του ελληνικού λαού στην ασκούμενη πολιτική η οποία διαχρονικά τώρα από τη μεταπολίτευση, ασκείται με έναν εξαιρετικά συγκεντρωτικό τρόπο, που κρατάει μακριά κάθε κοινωνικό έλεγχο και εν τέλει αποβαίνει σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος με την πολιτική πεποίθηση και παραδοχή  ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον ελληνικό λαό να αποφανθεί για ένα νόμο ο οποίος χειροτερεύει τη θέση των ασφαλισμένων, προσβάλλει βάρβαρα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών, αδικεί τις νέες γενιές και κατάφορα αδικεί όλους εκείνους που βρίσκονται στο κοινωνικό, όσο και το οικονομικό περιθώριο.

Τα επιχειρήματα για απόκρουση της πρότασης του δημοψηφίσματος είναι βλάσφημα και υβριστικά για τον ελληνικό λαό και καταδεικνύουν την συγκεντρωτική και αυταρχική αντίληψη της κυβέρνησης.

Η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να γίνει δεκτή. Το κοινωνικό κράτος είναι ανύπαρκτο. Το 23% του ελληνικού λαού ζει στο ασφυκτικό πλαίσιο της φτώχειας. Το 10% των παιδιών αυτής της χώρας  έχει παρωθηθεί εκτός εκπαιδευτικού πλαισίου. Η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας συνεχίζεται. Οι ιδιωτικοποιήσεις εντείνονται. Το δημόσιο αγαθό και ο δημόσιος χώρος παραδίδονται στον ιδιωτικό τομέα για την εξυπηρέτηση των δικών του συμφερόντων και όχι για την εξυπηρέτηση της κοινωνίας που δοκιμάζεται από τις μεγάλες ανισότητες που την χαρακτηρίζουν.

Ας μην επαίρεται η Κυβέρνηση για τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν τη διαφορά της από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι οι κοινωνικοί συσχετισμοί ανακαθορίζονται και αυτό σημαίνει ότι ανακαθορίζονται και οι πολιτικοί συσχετισμοί με τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς να καταγράφει την πρωταγωνιστική και καταλυτική του παρουσία, προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.