Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/01/2006

Συνάντηση Αλ.Αλαβάνου με σωματεία και φορείς που συνδέονται με την κινηματογραφική παραγωγή

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος συναντήθηκε σήμερα με Σωματεία και φορείς που συνδέονται με την κινηματογραφική παραγωγή. στα γραφεία του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς στη Βουλή, για να συζητήσουν σχετικά με το Νομοσχέδιο «περί κινηματογραφικής πολιτικής».

Στη συζήτηση συμμετείχαν: από το Προεδρείο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών ο Χ. Παπαδόπουλος και ο Των. Λυκουρέσης, ο εκπρόσωπος του Ε.Κ.Κ. Λ. Χαρωνίτης, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΣΑΠΟΕ Λ. Κομνηνός, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σεναριογράφων Αλ. Κακκαβάς, οι σκηνοθέτες Στ. Ιωάννου, Νικ. Κανάκης, Γιαν Κασπίρης, Γιαν. Κατωμερής, Διαμ. Λεβεντάκος, Γιωρ. Κολύζης, Αλ. Παπαηλιού, ο δημοσιογράφος και κριτικός κιν/φου Κ. Τερζής και εκ μέρους του Συνασπισμού ο ηθοποιός Ρήγας Αξελός μέλος της Κ.Ε.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε:

«Είχαμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση με Σωματεία και φορείς που συνδέονται με την κινηματογραφική παραγωγή. Συζητήσαμε τα ζητήματα του νομοσχεδίου που πρότεινε ο Υφυπουργός Πολιτισμού ο κ. Τατούλης.

Δυστυχώς είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο από τη μια εκφράζει τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομάδων στο χώρο του κινηματογράφου και από την άλλη εκφράζει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να ελέγξει, μέσα από εκτεταμένους κρατικούς μηχανισμούς, τον κινηματογραφικό χώρο.

Εμείς διαφωνούμε πλήρως. Ζητάμε την απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου. Ζητάμε τη διαμόρφωση μιας άλλης πρότασης, με τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων, η οποία και θα δημιουργεί ένα μοντέλο επιβίωσης και ανάπτυξης του ελληνικού κινηματογράφου στης σημερινές συνθήκες, θα ενισχύει τον πολιτισμό, θα ενισχύει την παιδεία, που δεν υπάρχει, θα ενισχύει πρωτοβουλίες όπως είναι οι κινηματογραφικές λέσχες, το κινηματογραφικό αρχείο, η ταινιοθήκη και, κυρίως, θα δίνει και μια οικονομική βάση για την ανάπτυξη της ελληνικής κινηματογραφίας.

Είναι λυπηρό ότι το 1,5%, το οποίο οφείλουν να παραχωρούν τα κανάλια της τηλεόρασης, γίνεται 1%. Και είναι γνωστό ότι ούτε κι αυτό κατά διάνοια έχει εισπραχθεί και κανείς δεν έχει ελέγξει μέχρι σήμερα όλους αυτούς οι οποίοι δεν εκπληρώνουν καν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο νόμο.»

To Γραφείο Τύπου