Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/03/2008

Ο ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος και οι Φ. Κουβέλης, και Γ. Δραγασάκης, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ.Παπούλια, για να του εκθέσουν την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για την αντισυνταγματικότητα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε:

«Μαζί με τους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλη και Γ. Δραγασάκη, είχαμε μια συνάντηση με τον πρώτο πολίτη της χώρας μας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έναν άνθρωπο που όπως ο ίδιος έχει πει κατάφερε να σπουδάσει χάρη στη σύνταξη της μητέρας του, και του εκθέσαμε τις θέσεις μας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της ΝΔ. Ότι δηλαδή  είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο πλήττει κεκτημένα δικαιώματα όλων των εργαζομένων και συνταξιούχων, και με ιδιαίτερη αγριότητα ορισμένες ειδικές κατηγορίες όπως νέους, εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά, μητέρες με ανήλικα τέκνα. Του εκθέσαμε επίσης την άποψή μας ότι το Νομοσχέδιο αυτό είναι αντισυνταγματικό. Δηλαδή, έρχεται σε σύγκρουση με τα άρθρα 22,5 του Συντάγματος για την κοινωνική ασφάλιση και 25,1 σε σχέση με την αρχή του κοινωνικού κράτους, όπως επίσης και με το άρθρο 17 του Συντάγματος για τις απαλλοτριώσεις, διότι έχουμε ουσιαστικά απαλλοτριώσεις της περιουσίας των υπό ενοποίηση ταμείων.

Ζητήσαμε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξετάσει το θέμα αυτό στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του.»

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε:

ΕΡ. Του ζητήσατε να αναπέμψει το νομοσχέδιο;

Δεν δίνουμε εμείς μαθήματα συνταγματικού δικαίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Tο ξέρει το Σύνταγμα πολύ καλύτερα από μας. Του ζητήσαμε, ακριβώς στα πλαίσια των διατάξεων του Συντάγματος στα οποία, όπως ξέρετε, περιλαμβάνεται και η αναπομπή, να μελετήσει αυτό το θέμα.

Επειδή έχει γίνει μια κριτική από την πλευρά της κυβέρνησης προς τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς για την πρωτοβουλία μας αυτή, να πω και να υπογραμμίσω ότι η επίσημη θέση της ΝΔ στην αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως εκφράστηκε στις 9/12/97 από το σημερινό Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκ. Παυλόπουλο, είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να έχει έλεγχο επί της τυπικής και ουσιαστικής αντισυνταγματικότητας των νόμων που ψηφίζονται από τη Βουλή.

ΕΡ. Πώς σχολιάζετε την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ;

Εμείς καλωσορίζουμε κάθε πρωτοβουλία η οποία έχει ως αποτέλεσμα, ένα νομοσχέδιο το οποίο προσπαθούσε η ΝΔ να το περάσει στη ζούλα και στα γρήγορα, να συζητιέται στη Βουλή, να συνεχίζονται οι διαδικασίες της Βουλής και να είναι έτσι σε συνήχηση και εναρμόνιση με την κοινωνία και τα κινήματα που δίνουν μια μεγάλη μάχη σήμερα, πιστεύω με επιτυχία, δηλαδή να συγκεντρώσουν εκατομμύρια υπογραφές υπέρ της θέσης για δημοψήφισμα. Είναι θα έλεγα μια τακτική και μια στρατηγική την οποία ανέπτυξε ο ΣΥΡΙΖΑ κι εμείς καλωσορίσαμε και αυτούς που στήριξαν το αίτημά μας για δημοψήφισμα και όποιον παίρνει ανάλογα με τις δυνάμεις του κάθε πρωτοβουλία που διευκολύνει την παράταση και την ουσιαστικοποίηση των συζητήσεων αυτών.

ΕΡ. Θεωρείτε ότι είναι μία ρελάνς αυτή έναντι του Συνασπισμού;

Εμείς δεν βλέπουμε με ανταγωνιστικότητα τέτοιες πρωτοβουλίες. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται η κοινή δράση της αντιπολίτευσης, όλης της αντιπολίτευσης, προκειμένου να τεθεί φραγμός στο Νομοσχέδιο της ΝΔ.

To Γραφείο Τύπου