Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/03/2008

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ «Παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του αντι-ασφαλιστικού νομοσχεδίου»

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν σήμερα Τετάρτη ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος για το Ασφαλιστικό) και Ρούντι Ρινάλντι (Συντονιστής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ) με θέμα: «Παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του αντι-ασφαλιστικού νομοσχεδίου».

Ο Αλ.Αλαβάνος στην παρέμβασή του τόνισε:

«Να δώσω το κεντρικό μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς από τη σημερινή μας συνέντευξη.

Καλούμε τους πολίτες της χώρας να συμβάλλουνε  με την υπογραφή τους στη μεγάλη κινητοποίηση η οποία γίνεται για να συγκεντρωθεί ένας αριθμός εκατομμυρίων υπογραφών προκειμένου να γίνει δημοψήφισμα  σε σχέση με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της Ν.Δ. Καλούμε τους εργαζόμενους, σε αυτό το διάστημα, να συνεχίσουν τους αγώνες  και τις κινητοποιήσεις τους ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο πλήττει βασικά δικαιώματα στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης σε όλους τους εργαζόμενους και με έντονη αγριότητα στις πιο ευαίσθητες κατηγορίες όπως είναι τα βαρέα και ανθυγιεινά, οι νέοι εργαζόμενοι ή αυτοί που θα εργαστούν στο μέλλον, οι μητέρες με τα ανήλικα παιδιά, οι άνεργοι μεγάλης ηλικίας και άλλοι.

Ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς κινηθήκαμε και κινούμαστε σε τρία επίπεδα.

Στο πρώτο είναι να στηρίξουμε και να ενεργοποιήσουμε, με τις δυνάμεις που έχουμε, τις αντιστάσεις της κοινωνίας σε αυτό το νομοσχέδιο. Γιʼ αυτό, όπως είδατε, σε όλες σχεδόν τις πλατείες της χώρας συναντάει κανείς σήμερα τα συνεργεία του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς για τις υπογραφές και συμμετέχουμε όλοι στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Το δεύτερο επίπεδο ήταν να αναδείξουμε την πραγματικότητα σε σχέση με τις ρυθμίσεις της Ν.Δ. γι αυτό το νομοσχέδιο, μέσα από τις παρεμβάσεις μας στη  Βουλή αλλά και να φέρουμε σε συνήχηση τη Βουλή με  την κοινωνία. Και γιʼ αυτό ακολουθήσαμε αυτή τη σειρά  πρωτοβουλιών προκειμένου να ακυρώσουμε -και ακυρώσαμε- την προσπάθεια της Ν.Δ. να περάσει στα γρήγορα το νομοσχέδιο, με συνεδριάσεις οι οποίες κρατούσαν μέχρι τις 4 το πρωί και ξαναξεκινούσαν στις 8:30 και 9 το πρωί της άλλης μέρας, μέσα σε μέρες που υπήρχε η κινητοποίηση των εργαζομένων στα ΜΜΕ, και με τις προτάσεις που κάναμε και για το δημοψήφισμα και για την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πιστεύουμε ότι συμβάλλαμε στο να διαμορφωθεί μια δυναμική και  ρηξικέλευθη αντιπολίτευση μιας Βουλής, η οποία επικοινωνεί με την κοινωνία και τα κινήματα.

Επειδή τέθηκε και υπήρξε η παράκληση εκ των προτέρων να απαντηθεί μια ερώτηση και αυτή έχει σχέση με την πρόταση μομφής που έκανε σήμερα το ΠΑΣΟΚ στη κυβέρνηση της Ν.Δ., η απάντησή μας είναι η εξής: Καλώς τα παιδιά.

 Εμείς θεωρούμε ότι κάθε πρωτοβουλία σε αυτή την λογική που εγκαινίασε ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, προκειμένου να δοθεί χρόνος να γίνει συζήτηση μέσα στη Βουλή, να υπάρξει μια άνεση στα συνδικάτα και στις οργανώσεις να κινητοποιηθούν και να συγκεντρώσουν υπογραφές, είναι θετική. Θετική ήταν η συμφωνία των άλλων κομμάτων με την πρότασή μας για το δημοψήφισμα και τη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή. Θετική είναι η πρωτοβουλία του κάθε κόμματος, η οποία παρατείνει το χρόνο συζήτησης και δίνει ευκαιρία στην κοινωνία να κινητοποιηθεί.

Κι εμείς δεν αντιμετωπίζουμε ούτε με μεμψιμοιρία, ούτε με ανταγωνισμό ανάλογες προτάσεις που έγιναν ή που θα γίνουν.

Τέλος το τρίτο επίπεδο στο οποίο κινηθήκαμε είναι ότι ήμαστε η μόνη κοινοβουλευτική δύναμη η οποία παρέδωσε στη δημοσιότητα και στα πρακτικά της Βουλής ένα σχέδιο με συγκροτημένες, τεκμηριωμένες και σε πολλά ζητήματα λεπτομερειακές προτάσεις εναλλακτικής λύσης για το ασφαλιστικό.  Και γι αυτό έγινε και ειδική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας με παρουσία κοινωνικών φορέων, προκειμένου να υπάρξει μια παραπέρα επεξεργασία αυτής της πρότασης.

Θέλω να σας εκφράσω την ικανοποίηση μας για το γεγονός ότι έχει διαμορφωθεί ένα μεγάλο ρεύμα αντίθεσης σε αυτό το νόμο, το οποίο σε μεγάλο βαθμό τον έχει αποδομήσει ηθικά αλλά και πολιτικά.»

Ο Π. Λαφαζάνης τόνισε:  «Έχουμε ενώπιόν μας ένα νομοσχέδιο τερατούργημα, ένα νομοσχέδιο που κατεδαφίζει ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, πρώτα απ΄ όλα των γυναικών και της νεολαίας. Και, το χειρότερο, ένα νομοσχέδιο το οποίο ανοίγει το δρόμο για να υποβαθμιστεί μέχρι εκμηδενίσεως η κοινωνική αναδιανεμητική διάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, όση έχει απομείνει, και να περάσουμε ολοκληρωτικά πλέον  στην ασφάλιση μέσω των επαγγελματικών ταμείων του νόμου Ρέππα και στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, που εδώ ελέγχονται από το πολυεθνικό κεφάλαιο.

Πρόκειται για τραγικές εξελίξεις. Εμείς δίνουμε τη μάχη αυτό το νομοσχέδιο -γιατί νομοσχέδιο έχουμε ακόμα, δεν έχει γίνει νόμος- να μην ψηφιστεί από τη Βουλή και, αν ψηφιστεί, να ακυρωθεί και να μην εφαρμοστεί στην πράξη, μέσω από τους κοινωνικούς αγώνες, μέσα από τις αντιδράσεις των πολιτών.

Όπως είπε και ο Α. Αλαβάνος, καλοδεχούμενη κάθε πρόταση η οποία μπορεί να παρατείνει όλη αυτή τη συζήτηση γύρω από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όπως είναι η πρόταση μομφής την οποία κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Για εμάς αυτή η πρόταση μομφής είναι πρώτα απ΄ όλα μια ευκαιρία για να εκφραστεί η μομφή κατά της κυβέρνησης και κατά του συγκεκριμένου νομοσχεδίου πρώτα απ΄ όλα από τους εργαζόμενους, από το λαό, από τους πολίτες και, κυρίως, μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες.

Η προσπάθεια που κάνουμε να συλλέξουμε υπογραφές γύρω από την πρόταση δημοψηφίσματος βρίσκει τρομακτική ανταπόκριση σε πολίτες πέρα από ιδεολογικά και πολιτικά σύνορα. Πιστεύουμε ότι αυτή η συλλογή θα γίνει πλημμυρίδα το ερχόμενο διάστημα. Πλημμυρίδα την οποία βεβαίως διευκολύνει και η προσπάθεια που κάνουν τα συνδικάτα -και αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική. Και πιστεύω ότι, μέσα από τη συλλογή εκατοντάδων χιλιάδων, αν όχι και περισσότερων, υπογραφών, θα εκφραστεί η μεγάλη μομφή του λαού και των πολιτών σε βάρος του νομοσχεδίου και σε βάρος της κυβέρνησης.

Ο Ρ. Ρινάλντι τόνισε: «Σε έκτακτη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ προχθές βάλαμε μπροστά μια διαδικασία για να μπορέσουμε να παρέμβουμε και να κάνουμε πράξη το αίτημα για δημοψήφισμα. Ήταν εκπληκτικά τα αποτελέσματα. Πήγαμε σε δεκάδες πλατείες του Λεκανοπεδίου, όπως και άλλες τοπικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα δραστηριοποιήθηκαν για να μαζέψουν υπογραφές.

Στην περιοχή μας -να σας πω ενδεικτικά κάποια πράγματα-  στο Ίλιον, στους Αγ. Ανάργυρους, στο Καματερό, στην Πετρούπολη, στο Περιστέρι, στον Πειραιά, στη Νίκαια, στον Κορυδαλλό, στο Σύνταγμα, Ζωγράφου, Καισαριανή, Βύρωνα, Αργυρούπολη υπήρχαν συνεργεία του ΣΥΡΙΖΑ που μάζευαν υπογραφές. Κι αυτό που έλεγε πριν ο Π.Λαφαζάνης, δηλαδή ότι υπάρχει ενθουσιώδης υποδοχή του κόσμου, είναι εντυπωσιακό. Με πολύ εύκολο τρόπο ο κόσμος υπέγραφε ένα χαρτί -έχω εδώ πακέτα με υπογραφές που μαζέψαμε στο Σύνταγμα εχθές. Μέσα σε δύο ώρες μαζεύτηκαν πάνω από 900 υπογραφές, σε συνθήκες που δεν ήταν εύκολες για εμάς, έρχονταν οικογενειάρχες με τα παιδιά τους να δουν την παρέλαση κ.λπ.. Παρόλα αυτά ήταν πάρα πολύ θερμό το κλίμα. Κι αυτό είναι το μήνυμα από παντού.

Σήμερα η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσει και θα αποφασίσει τη συνέχιση όλης αυτής της διαδικασίας, να προωθεί με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο να μαζέψουμε εκατομμύρια υπογραφές σε όλη τη χώρα. Και αύριο διοργανώνουμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή στις 7 μ.μ. και καλούμε όλο το λαό να συσπειρωθεί και να παλέψει ενάντια  σ΄ αυτό το αντιασφαλιστικό έκτρωμα, όπως πολύ καλά έχει χαρακτηριστεί.»

To Γραφείο Τύπου