Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/03/2008

Δενδροφύτευση αποψιλωμένης και καμένης περιοχής της Ρεματιάς Πεντέλης - Χαλανδρίου

Ερώτηση Φ.Κουβέλη προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

Προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα της Αττικής Οδού στη θέση της διασταύρωσής της με τη Ρεματιά Πεντέλης - Χαλανδρίου, κόπηκαν εκατοντάδες δένδρα, θάμνοι και λοιπή βλάστηση.  

Σʼ αυτή την περίπτωση δεν καταβλήθηκε η δέουσα μέριμνα ώστε να διατηρηθεί κατά το δυνατόν το γεωμορφολογικό ανάγλυφο του ρέματος όπως προβλέπεται στο άρθρο 5 παρ. 9 του από 9 - 8 - 1995 Π.Δ (ΦΕΚ 659/Δ/1995) που διέπει την προστατευόμενη αυτή περιοχή.

Εξάλλου, τα κτίσματα των διοδίων της Λ. Πεντέλης κατέλαβαν μεγάλο τμήμα του ρέματος, ενώ δεν επιδιώχθηκε η αποκατάσταση της έκτασης που απέμεινε. Η έκταση των 10 περίπου στρεμμάτων κοινόχρηστου χώρου πρασίνου, παραμένει επί τέσσερα χρόνια αφύτευτη, γεμάτη σκουπίδια και μπάζα.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο με τις καλοκαιρινές πυρκαγιές που κατέκαψαν περίπου 500 τμ στην περιοχή και κυρίως με τη χάραξη δρόμου για τη σύνδεση της Λ. Πεντέλης με την οδό Φραγκοκκλησιάς, έργο για το οποίο έχουν διατυπωθεί βάσιμες αντιρρήσεις από τους οικολογικούς συλλόγους της περιοχής.

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

•    Δεδομένου ότι η διατήρηση και προστασία της Ρεματιάς, μοναδικού πνεύμονα πρασίνου σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, είναι ύψιστης σημασίας για τους περιοίκους, θα συνταχθεί το ταχύτερο δυνατό μελέτη δενδροφύτευσης της περιοχής με φυτά κατάλληλου μεγέθους ώστε να είναι βιώσιμα;

Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης