Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/01/2006

Ο ΣΥΝ υπέρ του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις

Σε ημερίδα με θέμα «Ο συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις», που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του Χολαργού, συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με επικεφαλής τον Πάνο Τριγάζη, υπεύθυνο της Π.Γ. του κόμματος για την Εξωτερική πολιτική και την 'Αμυνα.

Η ημερίδα είχε οργανωθεί αρχικά από την Ένωση Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΑΕΔ), αλλά χρειάστηκε τελικά να την αναλάβουν οι Ομοσπονδίες των Εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας, ύστερα από την προσωρινή διαταγή αναστολής της απόφασης του μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που αναγνώρισε την ΕΑΕΔ ως σωματείο.

Στον χαιρετισμό του ο Π. Τριγάζης τόνισε:

«Λυπούμαστε για την -ακατανόητη κατά τη γνώμη μας- προσωρινή διαταγή αναστολής της λειτουργίας της ΕΑΕΔ και συγχαίρουμε τις Ομοσπονδίες των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας για την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους τους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η συνδικαλιστική οργάνωση είναι συνταγματικό δικαίωμα, από το οποίο καμιά κατηγορία εργαζομένων δεν μπορεί να εξαιρεθεί. Επομένως, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα και των εργαζομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα των οποίων τη λύση δικαιούνται συλλογικά να διεκδικούν.

Ο συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις αποτελεί πραγματικότητα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στηρίζεται σε διεθνείς συμβάσεις και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Κάποτε ήταν αδιανόητος για πολλούς ο συνδικαλισμός στα σώματα ασφαλείας. Σήμερα όμως κανείς δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει. Το ίδιο θα συμβεί και με τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις, τον οποίο υπεύθυνα προωθούν οι πρωτεργάτες του, όπως προκύπτει από τους διαυγείς σκοπούς του Καταστατικού της ΕΑΕΔ.

Είμαστε, λοιπόν, αλληλέγγυοι με την προσπάθεια συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις. Θα την στηρίξουμε και κοινοβουλευτικά. Καλούμε την κυβέρνηση να μην παρεμβάλει εμπόδια στην προσπάθεια αυτή.»

To Γραφείο Τύπου