Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/03/2008

Συνέντευξή του Ανδρέα Καρίτζη, υπεύθυνο Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, στον ρ/σ 9.84, για τις πολιτικές εξελίξεις

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ 9.84 (Βασ.Πάικο - Α.Τόλιο), ο Ανδρέας Καρίτζης, υπεύθυνος Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, μεταξύ άλλων τόνισε:

Με βάση το γεγονός ότι το νομοσχέδιο αυτό, η άδικη ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης επιτίθεται στην κοινωνία και το γεγονός ότι είχαμε τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών ή δεκαετιών για το ζήτημα αυτό και με μια διαρκή προσπάθεια και από τη μεριά μας, δεν καθίσαμε με σταυρωμένα τα χέρια ώστε σήμερα να έχει ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο από την προηγούμενη εβδομάδα, το γεγονός ότι μένει ανοιχτό το ζήτημα και ότι το  μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που έχει τη δυνατότητα να καταθέσει πρόταση μομφής χρησιμοποιεί αυτό το μέσο, θεωρούμε ότι ό,τι γίνεται προς την κατεύθυνση αυτή, είναι θετικό.

-    Επομένως υπερψηφίζετε...

Απλώς θα ήθελα να τονίσω ότι ασκείται έντονη κριτική σε εμάς για τις προσπάθειες που κάνουμε για να κρατήσουμε αυτό το ζήτημα ζωντανό, παρόλη τη δυσκολία να σταματήσει με την πλειοψηφία που έχει η κυβέρνηση στη Βουλή, ωστόσο θεωρούμε ότι όλη αυτή η προσπάθεια δεν είναι μάταιη και πρέπει να συνεχιστεί.

-    Η κριτική που ασκήθηκε δεν ήταν γι αυτό. Η κριτική που ασκήθηκε ήταν ότι σ΄ αυτό το παιχνίδι πήγατε να μπλέξετε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και δεν ξέρω αν ο κ. Αλαβάνος σήμερα θα επιμείνει στην αποπομπή του νομοσχεδίου.

Έχουν ακουστεί διάφορα. Θα ήθελα να τονίσω ότι, πρώτον, δεν είναι η μοναδική κίνηση που κάνουμε. Πάει πακέτο με την πρόταση για δημοψήφισμα και τη συλλογή υπογραφών, πάει πακέτο με το συλλαλητήριο που διοργανώνουμε την Πέμπτη το απόγευμα έξω από τη Βουλή στις 7 μ.μ. Συνεπώς δεν είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που εμπλέκει έναν θεσμό σε ένα θέμα που δεν είναι σημαντικό.

-    Ακόμα κι αν είναι μέρος πακέτου, εμπλέκει όμως τον Πρόεδρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την στιγμή που καλείται να υπογράψει ένα νομοσχέδιο, βρίσκεται μπροστά στο θέμα.

Εμείς πάμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα να καταθέσουμε την άποψή μας για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Θεωρούμε ότι επιτίθεται στην κοινωνία  και μ΄ αυτή την έννοια αντίκειται σε διατάξεις του Συντάγματος.

Εμείς δεν λέμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τι να κάνει, αλλά θέτουμε τον προβληματισμό μας και την ανησυχία μας για το γεγονός ότι οι ερχόμενες γενιές θα κληθούν να ζήσουν με κουτσουρεμένα τα δικαιώματά τους.

-    Σε περίπτωση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράψει ένα αντισυνταγματικό, κατά τη γνώμη σας, νομοσχέδιο, δημιουργείται μεγάλο πολιτικό θέμα για εσάς;

Εκ της φύσεώς του το Σύνταγμα αφήνει διαφορετικές ερμηνείες για το τι μπορεί να είναι εντός ή εκτός.

Εμείς, για παράδειγμα, έχουμε θεωρήσει και τον τρομονόμο αντισυνταγματικό. Προφανώς υπάρχει άλλη ερμηνεία του Συντάγματος η οποία δεν τον θεωρεί αντισυνταγματικό.

-    Αυτή τη στιγμή αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάει και υπογράφει το αντισυνταγματικό, κατά τη γνώμη σας, νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Δημιουργείται ένα θέμα για εσάς;

Όχι. Αυτό εξηγώ. Δεν τίθεται τέτοια θέμα, με την έννοια ότι κι άλλοι νόμοι που η Αριστερά θεωρεί ότι παραβιάζουν τις αρχές του Συντάγματος, με δεδομένη άλλη ερμηνεία.

Εμείς απλώς λέμε την άποψή μας και μ΄ αυτή την έννοια κρατάμε σε υψηλό επίπεδο ενδιαφέροντος ένα σοβαρότατο θέμα για την ελληνική κοινωνία, το οποίο και σήμερα με τις εξελίξεις με το ζήτημα της πρότασης μομφής διατηρείται στην επικαιρότητα,  διαμορφώνοντας συνθήκες μη εφαρμογής του, ακόμα κι αν ψηφιστεί τελικά, γιατί  η πρόταση μομφής λόγω των συσχετισμών της Βουλής, δεν πρόκειται να έχει θετική έκβαση για την αντιπολίτευση.

Ωστόσο, όλες αυτές οι κινήσεις εμπεδώνονται στη συνείδηση του κόσμου ότι αυτός ο νόμος είναι άδικος και δεν πρέπει να εφαρμοστεί.

-    Λέγαμε πριν ότι αυτή η κίνηση του Γ. Παπανδρέου, εκτός όλων των άλλων, είναι και ρελάνς απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα είδος ανταγωνισμού. Το βλέπετε κι εσείς. Πώς απαντάτε;

Αυτό που οφείλουν τα κόμματα -εννοώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης- να προτάσσουν είναι τι επιπτώσεις έχει η εφαρμοζόμενη πολιτική  στην κοινωνία, τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Με αυτή την έννοια, ακόμα κι αν υπάρχει ένας άτυπος ανταγωνισμός, αν αυτός είναι προς το συμφέρον του να αναπτυχθούν οι αντιστάσεις και να οργανωθούν οι αντιστάσεις απέναντι στην κυβερνητική πολιτική είναι θετικές.

-    Μία παρατήρηση έχει να κάνει ότι αυτή τη στιγμή η αντιπολίτευση επενδύει στον ανταγωνισμό για το ποιος θα φανεί καλύτερος στην αντιπολίτευση και χάνει το στόχο της, που είναι ένα μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση. Και όχι μέτωπο τώρα να φύγει το νομοσχέδιο, και μέτωπο προοπτικής αν θέλετε εναλλακτικής λύσης απέναντι σ΄ αυτή την κυβέρνηση.

Δεν έχω την εκτίμηση ότι η αιτία  της πολιτικής έντασης που έχουμε αυτή τη στιγμή γύρω από το ζήτημα του ασφαλιστικού, οφείλεται σ΄ έναν ανταγωνισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Θεωρώ ότι οφείλεται στην εφαρμοζόμενη πολιτική και την επιδείνωση της κατάστασης για τον εργαζόμενο πολίτη.

Είναι σαφές ότι ενδεχομένως η κυβέρνηση, η κυβερνητική παράταξη θα προσπαθήσει να εξηγήσει το γεγονός ότι ανεβαίνει πια η ένταση γύρω απ΄ αυτό το θέμα, μ΄ αυτό που λέτε, ότι υπάρχει ανταγωνισμός στο χώρο της αντιπολίτευσης, για να μετατοπίσει την κουβέντα από τα δεινά και προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική που εφαρμόζει σε μια κουβέντα γύρω από τον ανταγωνισμό κομμάτων.

-    Ο ΣΥΝ προωθεί αυτή τη στιγμή το δημοψήφισμα.  Εγώ έχω μια σύγχυση. Ποιο ακριβώς είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος;

Το πρώτο που πρέπει να έχουμε στο νου μας είναι αν θα κριθεί απαραίτητο να περάσει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση της Ν.Δ. από μία έγκριση από το λαό.

-    Αυτή τη στιγμή θα πάμε σ΄ ένα δημοψήφισμα, ναι ή όχι στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Θα πάμε σ΄ ένα «ναι» ή «όχι» στο νόμο;

Κατά τη γνώμη μου έχουμε ένα συγκεκριμένο νομοσχέδιο...

-    «Ναι» ή «όχι» στο νόμο δηλαδή;

«Όχι» στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Δεν μπορούμε να βάλουμε σε δημοψήφισμα κάτι άλλο αυτή τη στιγμή.

To Γραφείο Τύπου