Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/03/2008

Ανύπαρκτοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την ανασφάλιστη εργασία

Ερώτηση Ν.Τσούκαλη προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Κατά την πρόσφατη συζήτηση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό αναδείχτηκε πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά του είναι η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία λόγω των ανεπαρκών μηχανισμών ελέγχου. Η Αχαΐα συγκαταλέγεται στους νομούς με αρνητική πρωτιά τόσο σε σχέση με τις καταγγελίες όσο και με τα αποτελέσματα των ελέγχων απʼ τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Πάτρας το 70% των απασχολούμενων στον κλάδο εστίασης και αναψυχής είναι ανασφάλιστοι. Επίσης λόγω έλλειψης επαρκούς προσωπικού εκκρεμεί τεράστιος αριθμός καταγγελιών ανασφάλιστης εργασίας σε οικοδομικά έργα. Οι έλεγχοι είναι ελάχιστοι με συνέπεια η ανασφάλιστη εργασία να έχει λάβει σοβαρότατες διαστάσεις.

Η υπηρεσία ελέγχου του ΙΚΑ Πάτρας δεν έχει σήμερα ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ υπάλληλο (από τους 10 που προβλέπει το οργανόγραμμα) και οι έλεγχοι των επιχειρήσεων έχουν σταματήσει απʼ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω έλλειψης προσωπικού έχουν σταματήσει οι έλεγχοι των επιχειρήσεων απʼ τα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΙΚΑ με συνέπεια το 80% των επιχειρήσεων έχουν να ελεγχτούν πάνω από 5 χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου απʼ τα 13 ελεγκτικά κέντρα λειτουργούν μόνο 4 και αυτά με καλυμμένο μόνο το 50% των οργανικών θέσεων. Από τις 12500 οργανικές θέσεις του ΙΚΑ υπάρχουν 4000 κενές ενώ αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν ακόμη 2000 υπάλληλοι. Οι λιγοστοί έλεγχοι που γίνονται απέδειξαν ότι μια στις επτά επιχειρήσεις δεν είναι καν δηλωμένη.

Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένου ότι περισσότερες καταγγελίες για ανασφάλιστη εργασία, γίνεται από απασχολούμενους στον κλάδο επισιτισμού και στα μεγάλα έργα υποδομής της Αχαΐας τα οποία αποτελούν χώρους πρόκλησης σοβαρών εργατικών ατυχημάτων

Ερωτάται η κ. υπουργός

1.    Πότε πρόκειται να καλυφθούν οι 10 κενές οργανικές θέσεις στις ελεγκτικές υπηρεσίες του ν. Αχαΐας;

2.    Πόσοι φάκελοι για ανέλεγκτες υποθέσεις ανασφάλιστης εργασίας σε οικοδομικά έργα εκκρεμούν στο ΙΚΑ Πάτρας;

3.    Ποιος είναι ο αριθμός των καταγγελιών που έγιναν για περιπτώσεις ανασφάλιστης εργασίας στα καταστήματα του ΙΚΑ  ν. Αχαΐας την τελευταία 3ετία, σε πόσες διαπιστώθηκαν παραβάσεις και τι πρόστιμα επιβλήθηκαν;

4.    Ποιο είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων του ν. Αχαΐας που έχουν υποστεί ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ κατά την τελευταία 3ετία;

Ο ερωτών  βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης