Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/03/2008

Ομιλία Γιάννη Μπανιά για το ασφαλιστικό

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης

Επιλέξατε τη σύγκρουση με όλη την κοινωνία, με όλους τους κλάδους των εργαζομένων, με όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς, με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που εκπροσωπούν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Χρησιμοποιείτε με προκλητικό τρόπο την οριακή σας κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αυτό το δώρο που σας έκανε ο εκλογικός νόμος.

Δεν είναι τυχαία η επιλογή σας, δεν είστε μαζοχιστές, συνειδητά ανοίξατε αυτόν τον πόλεμο με τον κόσμο της εργασίας, αυτόν τον πόλεμο με την κοινωνία. Η επιλογή σας απορρέει από τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία και στρατηγική σας, που προϋποθέτει και οδηγεί στην απόρριψη του δημόσιου τομέα, στην απαξίωση και στη βαθμιαία κατάργησή του και στην παράδοση των πάντων στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στο κεφάλαιο.

Το κέρδος είναι ο Θεός σας και τον προσκυνάτε συνειδητά. Παραδίνετε συνειδητά νευραλγικούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου στο κεφάλαιο, την ενέργεια, τις επικοινωνίες, τις συγκοινωνίες, τα λιμάνια, την παιδεία, την υγεία. Προετοιμάζετε μεθοδικά το ξεπούλημα της Ολυμπιακής -γιΆ αυτό και επιτρέπετε και την απαξίωσή της- και τώρα ανοίγετε το δρόμο για να παραδοθεί και η ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα. Είναι συνειδητές οι επιλογές σας, αντιστοιχούν στο ιδεολογικό σας πιστεύω, αλλά είσαστε ταυτόχρονα και αιχμάλωτοι των δεσμεύσεων σας απέναντι στο οικονομικό κατεστημένο και τα ελληνικά και διεθνή κέντρα εξουσίας, το ΣΕΒ, τις τράπεζες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που συστηματικά εργάζονται για την παγκοσμιοποίηση του νεοφιλελευθερισμού, για να επιβάλουν με τους πολιτικούς εκπροσώπους τους σε κάθε χώρα τις νεοφιλελεύθερες επιλογές. Βρίσκεστε σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, επιλέγετε και τον τρόπο που θέλετε να περάσετε αυτό το νομοσχέδιο από το Κοινοβούλιο με συνοπτικές και ασφυκτικές διαδικασίες, στα όρια του πραξικοπήματος, αν αναλογιστεί κανείς τη σημασία αυτού του νομοσχεδίου, γιατί θέλετε να δημιουργήσετε τετελεσμένα με τους γρηγορότερους δυνατούς ρυθμούς, γιατί φοβάστε μη σας παρασύρει το ποτάμι του μαζικού κινήματος που φουσκώνει καθημερινά. Ό,τι και αν κάνετε όμως, δεν θα το αποφύγετε. Θα νιώσετε αύριο και μεθαύριο την οργισμένη φωνή του λαού, που θα βροντοφωνάξουν μπροστά στη Βουλή «πάρτε πίσω αυτό το έκτρωμα, αποσύρετε έστω και αυτήν την τελευταία ώρα το νομοσχέδιο». Εμείς ενώνουμε μαζί τους τη φωνή μας.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο και το χαρακτήρα των αλλαγών:

-          Πρώτον, τα τρία «δεν» του Πρωθυπουργού διαψεύστηκαν κατηγορηματικά. Ο Πρωθυπουργός αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά αναξιόπιστος, σε σχέση με τις προεκλογικές διακηρύξεις και δεσμεύσεις του. Πόσο καιρό, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο λαός θα ανέχεται τη δημαγωγία και το ψέμα;

-          Δεύτερον, για πρώτη φορά εισάγεται επίσημα η ιδιωτική ασφάλιση ως πυλώνας του ασφαλιστικού συστήματος, σε απόλυτη αντίθεση με το χαρακτήρα «δημόσιος αναδιανεμητικός υποχρεωτικός», που ψευδώνυμα και υποκριτικά αναφέρεται αυτός ο χαρακτήρας ως τέτοιος και στο δικό σας νομοσχέδιο.

-          Τρίτον, διευκολύνει την είσοδο κερδοσκοπικών επιχειρήσεων στην κοινωνική ασφάλιση, διευκολύνει και υπηρετεί και το δραστικό περιορισμό των επικουρικών συντάξεων.

-          Τέταρτον, το λεγόμενο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Γενεών, που καθιερώνει το νομοσχέδιό σας, χρηματοδοτεί με πόρους που επιβαρύνουν τον ελληνικό λαό, με αύξηση του Φ.Π.Α., όπως εξάλλου είχαμε προβλέψει πρόσφατα, και με πόρους αμφίβολης απόδοσης, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια η Κυβέρνηση: και νέα βάρη στο λαό και «νομιμοποίηση» της πολιτικής της για αποκρατικοποιήσεις, έχοντας ως επιχείρημα την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού συστήματος, που σκόπιμα η Κυβέρνηση κινδυνολογεί ότι καταρρέει. Πρόκειται για χοντρό κόλπο, προκειμένου η Κυβέρνηση να αγοράσει λαϊκή συναίνεση, επιβαρύνοντας το λαό και δικαιολογώντας το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, αν πραγματικά θέλετε να χρηματοδοτήσετε ένα Ταμείο Αλληλεγγύης, φορολογήστε τα υψηλά εισοδήματα, φορολογήστε τις μεγάλες περιουσίες, φορολογήστε τα κέρδη των ανώνυμων εταιρειών. Όμως, εσείς επιμένετε στην πολιτική σας: όλα τα βάρη στα κατώτερα εισοδήματα, όλα τα βάρη στο λαό.

-          Πέμπτον, με την αύξηση των απαιτούμενων ενσήμων για την ασφάλιση υγείας, εξαιρείτε από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τους ανθρώπους που βρίσκουν ευκαιριακά δουλειά και κάνουν λίγα μεροκάματα, δηλαδή τους φτωχότερους των φτωχών. Αν όμως ειλικρινά θέλετε να μειώσετε την επιβάρυνση των κοινωνικών ασφαλίσεων από το κόστος του κλάδου υγείας, απαλλάξτε το τελείως από αυτό το βάρος, φτιάξτε ένα ΕΣΥ που να αξίζει το όνομά του, καθιερώστε τη δωρεάν παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους που ζουν στην Ελλάδα: Έλληνες πολίτες, αλλοδαπούς, μετανάστες.

Πάψτε να κατηγοριοποιείτε τους ανθρώπους. Πάψτε να μεταχειρίζεστε κάποιους ανθρώπους ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού.

Τέλος, με τις τροπολογίες που φέρνετε την τελευταία ώρα προσπαθείτε να «ζαχαρώσετε το χάπι» για να το καταπιούν ευκολότερα οι εργαζόμενοι ορισμένων κλάδων και να έχουν δήθεν –νομίζετε ή περιμένετε η αυταπατάσθε- ηπιότερες αντιδράσεις. Όμως και εδώ ματαιοπονείτε. Αιτιολογείτε αυτές τις αλλαγές με τα επιχειρήματα που αφορούν το δημογραφικό και το πλήθος των ταμείων, όμως έχουν αποδειχθεί έωλα και αυτά τα δύο επιχειρήματα.

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, τελικά κανέναν και τίποτε δεν είσαστε διατεθειμένοι να ακούσετε. Είναι τόσο ισχυρά τα συμφέροντα που υπηρετείτε και οι δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει που είναι βέβαιο ότι είστε αποφασισμένοι να το πάτε μέχρι τέλους. Αυτό το νομοσχέδιο κατά τη δική μας γνώμη δεν χωράει βελτιώσεις. Εμείς απαιτούμε να το αποσύρετε, όμως δεν έχουμε αυταπάτες. Πιστεύουμε ότι τελικά ο λαός θα το καταργήσει στην πράξη.