Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/03/2008

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΣΠΑ

«Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να σας συγχαρώ για τη δυναμική σας παρουσία, για το συντονισμένο αγώνα σας κόντρα στο ρεύμα και για τη συγκλονιστική σας παρουσία στα τελευταία μαχητικά, ενωτικά συλλαλητήρια, τόσο στις 19 Μάρτη με το δυναμικό σας μπλοκ, όσο και στο προηγούμενο συλλαλητήριο στις 12 του Δεκέμβρη.

Ο αγώνας που δίνετε είναι ένα υπόδειγμα για κάθε εργαζόμενο και για εκείνους τους εργαζόμενους που δεν έχουν τη δυνατότητα να αντισταθούν. Είναι ένα υπόδειγμα  αυτοπεποίθησης για  ένα κλάδο που υφίσταται μια επίθεση λυσσαλέα αντιστέκεται και βρίσκεται στις επάλξεις και βρίσκεται στο δρόμο και αγωνίζεται και έχει ελπίδα και έχει αισιοδοξία ότι μπορεί να νικήσει.

Εμείς πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι σήμερα μπορούν να αντισταθούν και μπορούν να νικήσουν. Και πιστεύουμε ότι η κυβερνητική πολιτική μπορεί να πάει στο καλάθι των σκουπιδιών. Και πιστεύουμε ότι το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε και συζητιέται στη Βουλή και ετοιμάζεται να το ψηφίσει η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο βρίσκει την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας και των εργαζομένων. Πιστεύουμε ότι αυτό το νομοσχέδιο, αυτός ο νόμος που ετοιμάζεται να ψηφιστεί μπορεί να απαξιωθεί, να απονομιμοποιηθεί, μπορεί να παρθεί πίσω.

Το ίδιο πιστεύαμε και πριν ένα χρόνο, όταν η ελληνική κοινωνία βρέθηκε απέναντι σε μια επίθεση από την πλευρά της κυβέρνησης της Ν.Δ. στο χώρο της Παιδείας. Και λέγαμε ότι αυτή η συνταγματική μεταρρύθμιση δεν θα περάσει. Κάποιοι λέγανε, επίσης, και τότε ότι κάναμε επικοινωνιακή πολιτική, πετάγαμε πυροτεχνήματα. Το πιστεύαμε όμως και δώσαμε τη μάχη και μέσα στους θεσμούς και έξω από τους θεσμούς, κυρίως στους δρόμους και την κοινωνία, για να μην περάσει. Και δεν πέρασε.

Το ίδιο πιστεύουμε τώρα και γι αυτό το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Και το ίδιο πιστεύουμε και για τη συρρίκνωση της Ολυμπιακής. Πιστεύουμε ότι η Ολυμπιακή μπορεί να παραμείνει. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας σας μπορεί να είναι ένας νικηφόρος αγώνας. Και δεν το λέμε για να πετάξουμε ένα πυροτέχνημα.

Κι αυτός είναι ο λόγος που δίνουμε με όσα μέσα μπορούμε τη μάχη. Μέσα στις κοινωνικές διεργασίες αλλά και μέσα στους θεσμούς, διότι το Σύνταγμα μας δίνει αυτή τη δυνατότητα. Το Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα να αναδείξουμε το ζήτημα του δημοψηφίσματος. Το κάνουμε. Και καλούμε τους εργαζόμενους και εσάς να πάρετε πρωτοβουλίες για τη συλλογή υπογραφών, να απονομιμοποιήσουμε αυτή την κυβερνητική πολιτική, διότι καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να χαράζει στρατηγική ερήμην της κοινωνίας και να πηγαίνει κόντρα στη λαϊκή βούληση.

Η δυσπιστία απέναντι στην κυβέρνηση βρίσκεται καθημερινά στους χώρους δουλειάς, στην κοινωνία που ασφυκτιά. Και αυτή η δυσπιστία γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Και πρέπει να εντείνουμε όλοι τις προσπάθειές μας προκειμένου να στοχοθετήσουμε  αυτή την κυβερνητική πολιτική, όχι για να μπούμε σε αδιέξοδους ανταγωνισμούς. Δεν μας απασχολεί αυτό. Αυτό που μας απασχολεί είναι να μην περάσει αυτή η πολιτική. Και είμαστε βέβαιοι ότι με τη δική σας συνεισφορά δεν θα περάσει.

Φίλες και φίλοι,

Έχουμε αναδείξει το ζήτημα της Ολυμπιακής, τη βάναυση επίθεση της κυβέρνησης και έχουμε πει ότι στο πρόσωπο της Ολυμπιακής είναι χαραγμένη η χρεοκοπία του μεταπολιτευτικού πολιτικού μας συστήματος.

Όλες οι κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν την Ο.Α., απαξίωσαν την Ο.Α., χρησιμοποίησαν το δημόσιο τομέα για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους πελατειακούς στόχους. Χρησιμοποίησαν την Ο.Α. για να την χρεώσουν με τεράστια, δυσβάστακτα χρέη. Χρησιμοποίησαν την Ο.Α. προκειμένου να εξυπηρετήσουν δικούς τους πελατειακούς σκοπούς. Και σήμερα η Ο.Α., ο δημόσιος αερομεταφορέας που τόσο απαραίτητος είναι για τη χώρα μας, βρίσκεται σε δεινή θέση.

Αναδείξαμε και αναδεικνύουμε το πρόβλημα. Και προσπαθήσαμε να το αναδείξουμε και στη Βουλή.

 Οι τελευταίες μας προτάσεις στη Βουλή από τον Αλ. Αλαβάνο και τον Π. Λαφαζάνη, που κατέθεσαν πρόταση για  άμεση σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει  το προμελετημένο -λέμε εμείς- έγκλημα σε βάρος της ΟΑ είχε δύο στόχους.

Πρώτον: Να αναδείξει τους υπευθύνους με ονοματεπώνυμο.  Να αναδειχθεί ο μακρύς κατάλογος των υπευθύνων όλων των κυβερνήσεων. Να τους μάθουμε. Αυτό λέμε απλά. Για να ξέρουμε ποιος και τι προτείνει σε αυτό το τεράστιο εθνικό θέμα που λέγεται Ολυμπιακή!

Δεύτερον:  Να μάθουμε την  αλήθεια και να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια  για τα λεγόμενα ελλείμματα της ΟΑ και τα χρέη του Δημόσιου προς αυτήν -γιατί κανείς δεν μιλάει γι αυτά- που μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί από διαιτητικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου και ξεπερνούν το 1 δις. ευρώ. Ξέρουμε ότι τα πραγματικά χρέη προς την ΟΑ είναι πολλά δις. ευρώ.  Ας τεκμηριωθούν επιτέλους από την ίδια τη Βουλή.

Ζητάμε επιπλέον να σταματήσει η επίθεση του κ. Μπαρό, του Επιτρόπου της Ε.Ε., ο οποίος συμπεριφέρεται, όχι σαν εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά σαν ατζέντης δύο-τριών  μεγάλων αεροπορικών εταιριών και ο οποίος επιτίθεται στην Ο.Α.  Ζητάμε η χώρα μας να έχει στρατηγική στις αερομεταφορές, με έναν ισχυρό αποτελεσματικό δημόσιο αερομεταφορέα. Μια ισχυρή δημόσια και ενιαία ΟΑ.

Ζητάμε το αυτονόητο, η ελληνική κυβέρνηση να μην συμπεριφέρεται και ο κ. Χατζηδάκης ως υποδιεύθυνση του Επιτρόπου Μεταφορών της Ε.Ε.  Να μην ψάχνει σε καζίνο, σε «θείους από τις ΗΠΑ»,  σε σκοτεινά Αμερικανό- ισραηλινά funds τύπου YORK CAPITAL για επενδυτές που δήθεν θα σώσουν την Ο.Α.

Να πάψει η κυβέρνηση να δυσφημεί την Ο.Α., λες και είναι ανταγωνίστρια εταιρία του δημοσίου προς την Κυβέρνηση. Και να πάψει επιτέλους να μας λέει ο κ. Χατζηδάκης ότι, αν δεν υπήρχε η Ο.Α., η κυβέρνηση θα έφτιαχνε  σχολεία και νοσοκομεία. Την ίδια στιγμή βεβαίως που ακόμη και σχολεία και νοσοκομεία σχεδιάζει να τα δώσει σε ιδιώτες με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Φίλες και φίλοι, γνωρίζω ότι μιλάω σ΄ένα ακροατήριο όπου οι περισσότεροι από εσάς είστε συνδικαλιστικά στελέχη των λεγόμενων μεγάλων κομμάτων. Γνωρίζω όμως ότι έχετε τη δυνατότητα να αντισταθείτε ενωτικά και μαζικά, αγκαλιάζοντας την ελληνική κοινωνία που είναι μαζί σας, παρά αυτή τη δυσφήμηση που γίνεται στην Ο.Α. Γνωρίζω ότι έχετε τη δυνατότητα να αντισταθείτε ενωτικά και αγωνιστικά, αγκαλιάζοντας την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, τους απόδημους έλληνες, τους μαζικούς και κοινωνικούς φορείς, τους εκατομμύρια έλληνες επιβάτες που αγάπησαν και αγκάλιασαν την Ο.Α., παρά τις αδυναμίες της. Αδυναμίες που ήταν γέννημα-θρέμμα του άγριου κομματισμού που επιβλήθηκε σ΄ αυτήν.

Θα ήθελα όμως να επισημάνω το εξής. Μην αφήσετε πίσω σας, όταν έρθει η ώρα να αποχωρήσετε με ομαλές συνταξιοδοτικές προοπτικές, μην αφήσετε πίσω σας συντρίμμια, χωρίς συλλογικές εργασιακές σχέσεις, χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Να μην επιτρέψτε να γενικευτεί ο κανόνας με τις ατομικές συμβάσεις που θα καταδικάσουν τις νέες γενιές σε μισή εργασία, σε μισή σύνταξη, σε μισά δικαιώματα, σε μισή ζωή. Με λίγα λόγια να μην συμβεί κι εδώ ό,τι συνέβη στην ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Πρέπει να δώσουμε την μάχη για την αλληλεγγύη των γενεών στα δικαιώματα, στα κατακτημένα εργασιακά δικαιώματα για πλήρη και σταθερή απασχόληση, να διευρύνουμε προς όφελος της νέας γενιάς των εργαζομένων τα δικαιώματα και όχι να τα συρρικνώσουμε.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν πείθει με τις πολιτικές εξόντωσης και επανίδρυσης της Ο.Α., μιας Ολυμπιακής άλλοθι για τα καρτέλ που συγκροτούνται στις αερομεταφορές. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι και το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλες ευθύνες, ιδίως την τελευταία περίοδο διακυβέρνησης, την περίοδο Σημίτη-Βερελή, όταν ο κλάδος των Ιπταμένων Συνοδών Φροντιστών -και όχι μόνο- έδωσε μια μεγάλη μάχη, με πολύωρη απεργιακή κινητοποίηση. Είχε 260 απολυμένους, είχε μείωση των αποδοχών. Και τότε μια βδομάδα εργασίας που έφτανε τις 54 ώρες και είχε ακουστεί το χαρακτηριστικό ότι οι ιπτάμενοι είναι ανθρακωρύχοι με στολή μοντέλου.

Βεβαίως ένα μεγάλο κομμάτι του προσωπικού, ακόμα και σήμερα, παραμένει στη γενιά των 600-700 ?. Το ίδιο συμβαίνει και με τους υπόλοιπους, περίπου 3.500 συμβασιούχους, που παραμένουν όμηροι του χθες.

Εμείς θέλουμε να πούμε ότι όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι, συμβασιούχοι και μόνιμοι, μπορούν να παλέψουν έχοντας δίπλα τους την κοινωνία και θα έχουν κι εμάς δίπλα τους. Και πιστεύουμε ότι διευρύνεται αυτό το κοινωνικό ρεύμα αλληλεγγύης στον αγώνα σας και δεν θα είναι τόσο εύκολα τα πράγματα για την κυβέρνηση.

Και θέλω να κλείσω μ΄ αυτό. Στις 29 του Μάρτη ξεκινά το θερινό πρόγραμμα της Ο.Α. Ο αεροπορικός της στόλος είναι συρρικνωμένος κατά αρκετά αεροσκάφη. Πέντε με έξι αεροσκάφη λιγότερα και ξέρετε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Ήδη, από ότι πληροφορούμαστε, έχουν γίνει αρκετές περικοπές δρομολογίων, εσωτερικού και εξωτερικού. Αυτό το κατήγγειλα δημόσια εδώ και 3 εβδομάδες και πήρα την απάντηση της Διοίκησης που διέψευδε κατηγορηματικά τις πληροφορίες μας. Εμμένουμε και ζητάμε εδώ και τώρα: Άμεση ενοικίαση αεροσκαφών προκειμένου να γίνουν όλα τα προβλεπόμενα δρομολόγια. Εάν διαπιστώσουμε περικοπές στην πράξη τακτικών δρομολογίων μέσα στο Πάσχα, επισημαίνουμε ότι την πολιτική ευθύνη δεν την έχει η Διοίκηση. Την έχει ο Υπουργός. Την έχει ο κ. Χατζηδάκης. Και ζητάμε από τώρα να δεσμευτούν ότι δεν θα απαξιώσουν την Ο.Α. Και δεν θα αφήσουμε να απαξιωθεί η Ο.Α., να χάσει το κύρος της, να μετατραπεί σε μια βαλκανική μικρή εταιρεία χαμηλού κύρους και χαμηλής δυνατότητας ασφάλειας πτήσεων. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η Ο.Α. σε μία νέα HELIOS. Κι αυτή είναι μια παρακαταθήκη για όλους μας, να αγωνιστούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Και πιστεύουμε ότι οι αγώνες, όταν είναι μαζικοί, όταν είναι ενωτικοί, μπορούν να έχουν αποτέλεσμα.

Σας ευχαριστώ πολύ.»