Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/03/2008

Παρέμβαση του Ευρωβουλευτή του ΣΥN Δ. Παπαδημούλη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής

Στο μικροσκόπιο του Ευρωκοινοβουλίου Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής

Στο επίκεντρο το κοινωνικό έλλειμμα και οι κλιματικές αλλαγές

Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου συζήτησε, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Επιτροπής κ. Μπαρόζο και του Προεδρεύοντος του Συμβουλίου κ. Γιάνσα, τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο  Ευρωβουλευτής του ΣΥN Δημήτρης Παπαδημούλης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση,  ως κεντρικός εισηγητής της Ευρωομάδας της Αριστεράς, δήλωσε:

"Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Πρόεδροι της Επιτροπής και του Συμβουλίου, είναι ως ένα σημείο κατανοητό να έρχεστε εδώ και να προσπαθείτε να εξωραΐσετε τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Αλλά περίμενα από σας μεγαλύτερη ειλικρίνεια και μεγαλύτερη σεμνότητα.

Αντί να δίνετε συγχαρητήρια ο ένας στον άλλον και να αυτοεπαινείσθε, θα περίμενα να μιλήσετε και για τις αδυναμίες της πολιτικής σας και για τις αποτυχίες σας. Θα περίμενα να μιλήσετε για την κοινωνική ατζέντα και το κοινωνικό έλλειμμα, που ήταν ο μεγάλος απών στη Σύνοδο Κορυφής, για τα 70 εκατομμύρια των φτωχών, εκ των οποίων 20 εκατομμύρια παιδιά.

Αντί να λέτε «αυξήσαμε τις θέσεις εργασίας» να πείτε ότι αυτές οι θέσεις εργασίας είναι κακοπληρωμένες με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και ότι 20 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι φτωχοί. Να μιλήσετε για την ενδιάμεση αναθεώρηση που εσείς κάνατε στους στόχους τους δικούς σας, κ. Barroso, για τη Λισαβόνα. Από τους τρεις πυλώνες της Λισαβόνας (ανταγωνιστικότητα, περιβάλλον, συνοχή) εξαφανίσατε την κοινωνική, περιφερειακή και εδαφική συνοχή και υποβαθμίσατε τα θέματα περιβάλλοντος.

Ο ίδιος ο Προεδρεύων, μιλώντας για τις κλιματικές αλλαγές, ομολόγησε ότι αρκετά κράτη μέλη του Συμβουλίου προσπαθούν να ροκανίσουν, ήδη από το ξεκίνημα, το δικό σας πακέτο προτάσεων, κ. Barroso, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Αντί  να δούνε η Επιτροπή και το Συμβούλιο πώς θα κάνουν τους στόχους τους πιο φιλόδοξους και πιο δεσμευτικούς πηγαίνοντας προς την Κοπεγχάγη, προσπαθούν να εξαιρέσουν μεγάλους κλάδους της βιομηχανίας και της οικονομίας.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι την ώρα που όλοι, ακόμη και οι πιο φανατικοί νεοφιλελεύθεροι σε όλο τον πλανήτη, ανακαλύπτουν τη σημασία της δημόσιας παρέμβασης, την ώρα που τα χρηματιστήρια πέφτουν και υπάρχει πιστωτική κρίση, αυτή την ώρα το Συμβούλιο και η Επιτροπή αφήνουν μια δογματικά μονόπλευρη ανεξέλεγκτη Κεντρική Τράπεζα να νοιάζεται μόνο για τον πληθωρισμό, ξεχνώντας τον κίνδυνο μιας ύφεσης ή μιας μηδενικής ανάπτυξης για την ευρωπαϊκή οικονομία".

To Γραφείο Τύπου