Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/03/2008

Συνέντευξη του Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Θ. Σιαφάκας), για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, μεταξύ άλλων δήλωσε:

Για την πρόταση μομφής:

Είναι μια πρωτοβουλία καλοδεχούμενη για τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ανεξάρτητα από τους λόγους και τις σκοπιμότητες που την υπαγόρευσαν. Θα μας δώσει τη δυνατότητα να σφυροκοπήσουμε επί τριήμερο μια κακή κυβερνητική πολιτική και μια κακή κυβέρνηση. Θα μας δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο χρόνο για να μαζέψουμε υπογραφές και να δυναμώσει στην κοινωνία το αίτημα για δημοψήφισμα στο ασφαλιστικό.

Στον Συνασπισμό δεν υπάρχουν δυο γραμμές σʼ αυτό το θέμα. Και η ίδια η δήλωση Αλαβάνου λέει ότι είναι καλοδεχούμενη η πρόταση και θα την αξιοποιήσουμε, διότι ενισχύει και δίνει περισσότερο χρονικό και πολιτικό αέρα και στη μάχη εναντίον του ασφαλιστικού και στη μάχη για δημοψήφισμα και στα επιχειρήματά μας για την αντισυνταγματικότητα αυτού του νομοσχεδίου.

Για το Δημοψήφισμα και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

Η δυνατότητα για δημοψήφισμα υπάρχει ήδη από το Σύνταγμα του 1975. Είναι ντροπή που επί 33 χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με εξαίρεση το δημοψήφισμα για τη βασιλεία, που ήταν επιλογή του ιδρυτή της ΝΔ, αυτή τη διάταξη την έχουν καταδικάσει σε αχρησία. Εμείς θα αξιοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα και οτιδήποτε δυναμώνει την πολιτική και κοινωνική αντιπολίτευση απέναντι σε μια κακή κυβέρνηση. Δεν την αντιμετωπίζουμε με μεμψιμοιρίες, όπως αυτές που υποδέχτηκαν την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα ή την πρωτοβουλία να επισκεφτούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να τον ενημερώσουμε για τις θέσεις μας.

Η δύναμη που παραδίδει μαθήματα σεβασμού στους θεσμούς στα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν τον τόπο, χρόνια τώρα, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν ψηφίσει άρθρα στο Σύνταγμα, αλλά όταν κάποιος προσπαθεί να τα αξιοποιήσει «πετάγονται στα κεραμίδια».

Για τις επιθέσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ:

Αρκετοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπούν το δεξιόστροφο πολιτικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο, νοιώθουν μια δυσάρεστη έκπληξη, μια δυσφορία για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια σταθερή ανοδική πορεία και «χαλάει τη σούπα». Όταν εμείς μιλάμε για το ασφαλιστικό και κατακεραυνώνουμε τη ΝΔ, δεν έχουμε στην καμπούρα μας το νομοσχέδιο Γιαννίτση ή το νόμο Ρέππα ή μια συλλογική σύμβαση που δίνει ψίχουλα στους χαμηλόμισθους.

Στους αυτόκλητους «Hρακλείς» του Προέδρου από την πλευρά της ΝΔ, θα έλεγα να σέβονται περισσότερο τον Πρόεδρο. Τη ΝΔ δεν την είδα πολύ χαρούμενη για την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφτούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αξιοποιώντας τη θεσμική δυνατότητα του άρθρου 42. Είδα μάλλον ανησυχία, αν μάλιστα λογαριάσουμε τα δημοσιογραφικά σχόλια του φιλοκυβερνητικού τύπου.

Αν κάποιοι πρέπει να απολογηθούν, είναι αυτοί που ψήφισαν ένα Σύνταγμα που δίνει τη δυνατότητα κάποιες στιγμές να μιλάει ο πολίτης και του το αρνούνται διαρκώς. Η ΝΔ φοβάται το λαό, αρνούμενη το δημοψήφισμα και αχρηστεύει μια συνταγματική πρόβλεψη του ιδρυτή της. Αν κάποιος φέρνει σε δύσκολη θέση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι η ΝΔ.

To Γραφείο Τύπου