Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/03/2008

Ανεξέλεγκτες χωματερές σε ανενεργά λατομεία στο Δήμο Χορτιάτη

Ερώτηση Ε.Αμμαντίδου και Τ.Κουράκη προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών

Σε ανοιχτή πληγή για το Δήμο Χορτιάτη έχουν μετατραπεί τα ανενεργά λατομεία της περιοχής επειδή χρησιμοποιούνται ως ανεξέλεγκτες χωματερές, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής.

Η Δημοτική Αρχή με προηγούμενη απόφασή της έχει επιτρέψει την απόθεση αδρανών υλικών στο ανενεργό  λατομείο «ΤΖΟΥΜΑΝΗ», χωρίς όμως προηγούμενη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης και αξιοποίησης για μελλοντικές χρήσεις.

Επιπρόσθετα ο Δήμος αδυνατεί να ελέγξει συστηματικά και αποτελεσματικά το χώρο με αποτέλεσμα να καταλήγουν ανεξέλεγκτα απορρίμματα, ακόμη και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Το πρόβλημα έγινε ιδιαίτερα έντονο το  τελευταίο διάστημα κατά τη διάρκεια των απεργιακών  κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον κλάδο καθαριότητας των Ο.Τ.Α.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η κατάσταση αυτή εγκυμονεί  κινδύνους, λόγω της γειτνίασης του εν λόγω λατομείου με κατοικημένες περιοχές και κυρίως με δημοτικές και ιδιωτικές γεωτρήσεις που χρησιμοποιούνται για ύδρευση.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί  

Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για :

•    τον τερματισμό της χρήσης των χώρων αυτών για ανεξέλεγκτη απόθεση απορριμμάτων.

•    την περιβαλλοντική αποκατάσταση των χώρων των ανενεργών λατομείων συνολικά του Δήμου Χορτιάτη, προκειμένου να αξιοποιηθούν μελλοντικά προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία

Κουράκης Αναστάσιος