Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/01/2006

Δήλωση Γιάννη Τόλιου, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ σχετικά με την ενέργεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ακυρώσει απόφαση της Ελλάδας απαγόρευσης καλλιέργειας «μεταλλαγμένου» καλαμποκιού

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράνομα ακυρώνει απόφαση της Ελλάδας και καταπατά το διεθνές δίκαιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποχωρώντας συνεχώς στις απαιτήσεις των πολυεθνικών παραγωγής «γενετικά τροποποιημένων οργανισμών» (ΓΤΟ), ακύρωσε παράνομα απόφαση της Ελλάδας (υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), για απαγόρευση της καλλιέργειας «μεταλλαγμένου» καλαμποκιού.

Η ενέργεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί πρόκληση, τόσο προς το Διεθνές Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια (που έχει υπογράψει η Ελλάδα και η Ε.Ε. συνολικά) και το οποίο δίνει το δικαίωμα στη χώρα, στο όνομα της προφύλαξης, να απαγορεύσει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων, όσο επίσης την εκφρασμένη βούληση όλων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας, που έχουν ανακηρύξει τις περιοχές τους ελεύθερη ζώνη από «μεταλλαγμένα».

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει άμεσα να απορρίψει την απόφαση της Commission και να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, κηρύσσοντας και τυπικά τη χώρα «ελεύθερη ζώνη» από μεταλλαγμένα. Επίσης οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις χρειάζεται να ενισχύσουν τους ελέγχους τους, ώστε να αποτρέψουν στην πράξη οποιαδήποτε απόπειρα καλλιέργειας και εμπορίας μεταλλαγμένων στη χώρα μας."

To Γραφείο Τύπου