Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/03/2008

Ανακατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Οινόης-Χαλκίδας

Ερώτηση Θ.Λεβέντη προς τους Υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών, Οικονομίας και Οικονομικών

Η ανακατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Οινόης-Χαλκίδας προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από τα οποία χρηματοδοτείται, να έχει φτάσει στο 43%. Ο κίνδυνος να χαθεί οριστικά η κοινοτική χρηματοδότηση του ιδιαίτερα σημαντικού έργου για την Εύβοια είναι υπαρκτός.

Η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου λήγει στο τέλος του έτους και σε περίπτωση παρέλευσής της η ένταξη του έργου στα κοινοτικά κονδύλια κινδυνεύει να ακυρωθεί, το δε ποσό που μέχρι σήμερα έχει ήδη εκταμιευθεί θα πρέπει να επιστραφεί και η χρηματοδότησή του να γίνει με δαπάνη του ελληνικού προϋπολογισμού.

Από το περασμένο καλοκαίρι έχει διακοπεί για την εκτέλεση του έργου η σιδηροδρομική σύνδεση στο τμήμα Οινόης-Χαλκίδας. Αυτό έχει προκαλέσει την ταλαιπωρία και τις διαμαρτυρίες του επιβατικού κοινού, που χρησιμοποιεί το τρένο για να μεταβεί στο χώρο εργασίας του.

Επίσης δύσκολη και χρονοβόρα έχει γίνει και η σύνδεση  της Εύβοιας με το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρουν ώστε:

•    Να προχωρήσει και να υλοποιηθεί το έργο της ανακατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής Οινόης-Χαλκίδας μέσα στις συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες;

•    Να μη χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια τα οποία έχουν εγκριθεί για την υλοποίηση του έργου;

•    Να μην ταλαιπωρείται το επιβατικό κοινό όσο διαρκεί το έργο;

•    Για ποιους λόγους  έχει καθυστερήσει μέχρι σήμερα το έργο;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ