Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/03/2008

Τη Θεσσαλονίκη επισκέπτεται σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας

Τη Θεσσαλονίκη επισκέπτεται σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας

Το πρωί επισκέφθηκε το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», με αφορμή την επίσχεση εργασίας των γιατρών και τα γενικότερα προβλήματα του δημόσιου Νοσοκομείου. Αμέσως μετά δήλωσε: «Ημέρα με την ημέρα, η κυβέρνηση απαξιώνει όλο και περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο υπουργός Υγείας επιμελείται με ιδιαίτερη φροντίδα την κατασκευή και προβολή μιας εικονικής πραγματικότητας, η οποία δεν έχει την παραμικρή σχέση με την πραγματική κατάσταση στα νοσοκομεία. Πίσω από τη βιτρίνα κρύβονται οι τεράστιες ελλείψεις του ΕΣΥ, ελλείψεις που διογκώνονται οδηγώντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην απαξίωση και τους πολίτες και το προσωπικό σε απόγνωση.

Ο υπουργός εκβιάζει το προσωπικό του «Γ. Γεννηματάς» για την υπογραφή συμβάσεων που μετατρέπουν τις αμοιβές για τις εφημερίες από υπερωρίες σε επίδομα. Το αποτέλεσμα είναι ότι το προσωπικό είναι απλήρωτο για τις εφημερίες από τον Δεκέμβριο του 2007. Μέχρι πρότινος είχα την αίσθηση πως ο εργασιακός μεσαίωνας υπάρχει μόνο στον ιδιωτικό τομέα και στις βιομηχανίες, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Σήμερα διαπίστωσα ότι και στα δημόσια νοσοκομεία οι γιατροί και το προσωπικό εργάζονται σαν ανθρακωρύχοι με λευκή στολή.

Σε καμία χώρα, που αξιώνει να διατηρεί ένα αξιοπρεπές δημόσιο σύστημα υγείας, δεν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ενεργεί με τέτοιον τρόπο, προκειμένου να προωθήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα που επιδιώκουν να κυριαρχήσουν πλήρως στον τομέα της υγείας».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις επιθέσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, απάντησε:

«Εμείς ασχολούμαστε με τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και με το πώς θα ενισχύσουμε την αντιπαράθεση της κοινωνίας με την κυβερνητική πολιτική. Θα πρότεινα και στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να κάνουν το ίδιο αντί να ασχολούνται με το τι δήλωσε ο Αλαβάνος, ο Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ένα τέταρτο του χρόνου που αναλώνουν ασχολούμενοι με εμάς να διέθεταν για να ασχοληθούν με τα κοινωνικά προβλήματα και την κυβέρνηση, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για όλους μας.»

Το μεσημέρι, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Αριστερή Ενότητα στο Πολυτεχνείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  Ο Αλ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, τόνισε: «.. Οι νέες και οι νέοι σκέφτονται με το δικό τους τρόπο. Έχουν ανοιχτούς ορίζοντες.  Έχουν το όνειρο της αυτονομίας από την πατρική οικογένεια, ένα όνειρο που διασφαλίζεται, εκτός των άλλων, με μια μόνιμη σταθερή, ανθρώπινη και σωστά αμειβόμενη εργασία...

Απέναντι σε ποια πραγματικότητα πρέπει όμως να επιβιώσει αυτό το όνειρο; Την ανεργία, τις δουλειές χωρίς ωράρια, χωρίς μισθούς, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ασφάλιση. Ο ελληνικός καπιταλισμός, ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, βγάζει τα κέρδη του συμπιέζοντας τους νέους. ..

Δεν φταίει το δημόσιο πανεπιστήμιο για την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Φταίνε οι επιχειρήσεις που κοιτάζουν να αυξήσουν τα κέρδη τους από τα ένσημα και τις υπερωρίες, μετατρέποντας τους ανθρώπους σε στρατιές «απασχολήσιμων».

Ο αγώνας λοιπόν να γυρίσουμε σελίδα, να υπερασπιστούμε την κοινωνία από το κυνήγι του κέρδους είναι ένας αγώνας που αφορά ιδιαιτέρως τις νέες και τους νέους. Αυτοί και το μέλλον τους είναι που πλήττονται αυτή τη στιγμή περισσότερο. Όμως, όπως απέδειξαν και πέρσι, διαθέτουν την ενέργεια και την κοινωνικότητα να αναπτύξουν κινήματα και αγώνες για την ζωή τους....

Δεν μπορούμε όμως να περιμένουμε από τους νέους να στρατευτούν στον αγώνα από κατάθλιψη για το σκοτεινό τους μέλλον, από μιζέρια. Οι άνθρωποι παίρνουν πρωτοβουλίες και δραστηριοποιούνται από αισιοδοξία. Γι αυτό, οι αγώνες για έναν καλύτερο κόσμο, οι αγώνες για την ειρήνη, για τη δημοκρατία, για την πληροφόρηση, για την υπεράσπιση της κοινωνικής αλληλεγγύης και των δικαιωμάτων, οι αγώνες ενάντια στον καταναγκασμό της αγοράς, ενάντια στον ρατσισμό, είναι αναπόσπαστα κομμάτια της ζωής των νέων ανθρώπων που πιστεύουν πως ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός ....»

To Γραφείο Τύπου