Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/03/2008

Οικιστική ανάπτυξη στην Καβάλα και οι παρατυπίες της ΔΕΠΟΣ Α.Ε.

Ερώτηση Ε.Αμμαντίδου προς του Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών

Η πόλη της Καβάλας, αναπτυσσόμενη ανάμεσα στη θάλασσα, το δάσος και το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων έχει μία και μόνο διέξοδο επέκτασης του Σχεδίου Πόλης της  προς τα δυτικά.  Η σημαντικότερη, καταλληλότερη και ταχύτερη προς υλοποίηση λύση είναι η οικιστική ανάπτυξη στην έκταση που κατέχει η ΔΕΠΟΣ Α.Ε. στην περιοχή «Μπάτης -Τόσκα». Τούτο αποτελεί συνέχεια της οικιστικής ανάπτυξης της Καλαμίτσας, έργο που εν μέρει ολοκληρώθηκε από την  «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΊΑ ΔΕΠΟΣ - ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΛΑΜΙΤΣΑΣ» στο πλαίσιο άσκησης στεγαστικής κοινωνικής πολιτικής. Από την έκταση των περίπου 1.200 στρεμμάτων που απομένει στη ΔΕΠΟΣ Α.Ε. η εταιρεία προτίθεται να εκποιήσει με γραπτή δημοπρασία στις 31-3-2008 την έκταση των 140 στρεμμάτων.

Προκύπτει όμως το ερώτημα αν νομιμοποιείται η  ΔΕΠΟΣ Α.Ε. να εκποιεί εκτάσεις μη πολεοδομημένες, χαρακτηρισμένες δε από τη ΖΟΕ της περιοχής ως χώροι εφαρμογής στεγαστικών προγραμμάτων κοινωνικών φορέων (Π.Δ. 158, ΦΕΚ Α΄ 134/ 25-6-1997), είτε να εκποιεί εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί σʼ αυτήν χωρίς αντάλλαγμα από το ελληνικό δημόσιο για εφαρμογή του εγκεκριμένου οικιστικού προγράμματος Καλαμίτσας Καβάλας (Κ.Υ.Α. 275633/2815/7-3-1980 και 330086/12794/6-10-1981).

Με δεδομένο ότι ο Δήμος ανέλαβε και τις δαπάνες για τις μελέτες Αποτύπωσης - Κτηματογράφησης των εκτάσεων που πρόκειται να εκποιηθούν και ως εκ τούτου διεκδικεί το ποσό των 4.000.000 ? ως οφειλή από τη μέχρι σήμερα συνεργασία τους, προκύπτει επίσης το ερώτημα γιατί η ΔΕΠΟΣ Α.Ε. δεν ενημέρωσε το Δήμο Καβάλας, εταίρο της στην κοινοπραξία ΔΕΠΟΣ - ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ στο πλαίσιο της οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής, η οποία λειτούργησε τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Επίσης, όπως σαφώς ο νόμος ορίζει, θα έπρεπε να έχει γίνει εκτίμηση της έκτασης των 140 στρεμμάτων από ορκωτούς λογιστές.

Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

-    Πόσο νόμιμα ενήργησε η ΔΕΠΟΣ Α.Ε. και ποιος έχει την ευθύνη για τυχόν παρατυπίες.

-    Με ποια άμεσα μέτρα θα αποκατασταθεί η νομιμότητα του όλου έργου και θα δικαιωθεί ο Δήμος Καβάλας ως προς τις διεκδικήσεις του.

Η ερωτώσα βουλευτής

Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία