Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/01/2006

Δήλωση Γιάννη Τόλιου μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ στο ράδιο-σταθμό FLASH, σχετικά με τη "γρίπη των πουλερικών"

Σε δήλωσή του στο ραδιοσταθμό FLASH ο Γ.Τόλιος, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος σε θέματα Υγείας του ΣΥΝ, τόνισε μεταξύ άλλων, τα εξής:

Ο κίνδυνος «εισαγωγής» της γρίπης των πουλερικών είναι πλέον ορατός και επομένως απαιτείται συστηματική πολιτική πρόληψης και όχι επικοινωνιακού χαρακτήρα ανακοινώσεις, στις οποίες εξαντλείται η κυβέρνηση. Αναφέρθηκε, επίσης, στις θετικές εμπειρίες πρόληψης που κατέγραψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε διάφορες χώρες (και ιδιαίτερα στο Βιετνάμ) και πρότεινε σειρά μέτρων που πρέπει άμεσα να ληφθούν για την αποτροπή των κινδύνων, όπως: α) εμβολιασμός των ομάδων υψηλού κινδύνου (πτηνοτρόφων, κτηνιάτρων, υγειονομικών, ευπαθών ομάδων), β) εντατικοποίηση των δειγματοληπτικών ελέγχων σε υδροβιότοπους, πτηνοτροφεία και σημεία εισαγωγής, γ) ενίσχυση κτηνιατρικών υπηρεσιών και δημόσιου συστήματος υγείας με πρόσθετο προσωπικό και κατάλληλο εξοπλισμό, δ) υπεύθυνη και συστηματική ενημέρωση του κοινού ώστε να μη γίνεται έρμαιο παραπληροφόρησης, ε) συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, κλπ. και ετοιμότητα για άμεση αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Επίσης τόνισε ότι σε πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στο ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), έγινε μία ενημέρωση για μία μελέτη ετοιμότητας, η οποία δεν κρίθηκε ικανοποιητική για την αντιμετώπιση τέτοιων σοβαρών φαινομένων και «ότι θα πρέπει να ρίξουμε βάρος στην πρόληψη, προκειμένου να προλάβουμε τα χειρότερα».

To Γραφείο Τύπου