Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/03/2008

Ομιλία Λίτσας Αμμανατίδου κατά τη συζήτηση της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας

Κυρίες και κύριοι υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Για άλλη μια φορά καταγγέλουμε την κυβέρνηση που προκλητικά και αυταρχικά θέλησε να περάσει ένα νομοσχέδιο έκτρωμα στην εξπρές συζήτηση που μόνο τον εργαζόμενο δεν εξυπηρετεί!

Η κυβέρνηση μπορεί να είναι απόλυτα συνεπής στις δεσμεύσεις της προς τον ΣΕΒ, δηλαδή προς τους λίγους, όμως είναι ασυνεπής στα όσα υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό που είναι η πλειοψηφία αυτής της χώρας.

Εσείς φοράτε προσωπείο και όχι εμείς!

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής προτάσσουμε τη μάχη κατά της ολομέτωπης επίθεσης της κυβέρνησης, προς τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τους νέους, τους επιστήμονες, τους συνταξιούχους και σε όλους, όσοι παλεύουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Η δυσαρμονία κυβερνητικής πολιτικής και κοινωνίας είναι εξόφθαλμο γεγονός.

Η κοινωνία είναι εξοργισμένη και καταγράφεται σε όλες της τις εκφράσεις, τις κινητοποιήσεις, τις απεργίες.

Ακρίβεια, ανεργία, υπερδανεισμός, ιδιωτικοποιήσεις στην υγεία, παιδεία, λιμάνια, ολυμπιακή και όπου αλλού, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, κατεστραμμένο περιβάλλον, άγχος, ανασφάλεια, είναι το μέλλον μας.

Η ελληνική οικογένεια βαριανασαίνει.

Ο πατέρας δουλεύει σε συνεταιριστικό εργοστάσιο που απειλείται από άμεσο κλείσιμο!

Η μητέρα καθαρίζει σκάλες και κρατά ένα παιδάκι κάπου-κάπου!

Ο γιος απόφοιτος Νομικής κουβαλάει πίτσες με το μηχανάκι, εναλλάξ με ένα οικονομικό μετανάστη. Στην προηγούμενη πιτσαρία που δούλευε είχε και ένσημα!

Η κόρη κοντεύει τα 30, με δεσμό αρκετών χρόνων, δεν τολμά να κάνει δική της οικογένεια, είναι άνεργη, παλιά συμβασιούχος, τρέχει από  αγγελία σε αγγελία, δεν είναι και εμφανίσιμη κατά των προτύπων των ΜΜΕ  και ούτε πωλήτρια στο πολυκατάστημα δεν την παίρνουν, αν και τελείωσε ΤΕΙ και ξέρει δύο ξένες γλώσσες!

Ο παππούς και η γιαγιά καλά που ζουν στο χωριό και έχουν λαχανικά από τον κήπο, ξύλα για τη σόμπα, γιατί που να βάλουν  πετρέλαιο στο βαρέλι με 330 ευρώ το μήνα σύνταξη του παππού, αφού η γιαγιά εδώ και ένα χρόνο έκανε τα χαρτιά της και περιμένει ακόμη.

Κουρασμένη γυναίκα στα 66 της χρόνια. Μέχρι χθες δούλευε στα χωράφια βαμβάκια, και καπνά πριν κοπούν οι ποσοστώσεις, μεγάλωσε  πέντε παιδιά, οχτώ εγγόνια, κοίταξε και την κατάκοιτη πεθερά της, αν αντέξει η καρδιά της και δεν την προδώσει θα πάρει και την πρώτη σύνταξη!

Αυτή είναι η γυμνή νεοελληνική πραγματικότητα!

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης είστε αποκομμένοι από την κοινωνία;

Προχωράτε τις μεταρρυθμίσεις με ένα νομοσχέδιο που κρίνεται έως και αντισυνταγματικό, σε κάποια του άρθρα, όπως το 22 & 25.

Σε αυτή τη μάχη, διότι για μάχη πρόκειται, θα αξιοποιήσουμε όλα τα όπλα που μας δίνει το Σύνταγμα, ο κανονισμός της Βουλής, οι νόμοι και κυρίως θα συμβάλουμε στη δημιουργία  κοινωνικού ρεύματος που στηρίζει την κοινωνία που διεκδικεί τα δικαιώματά της, για  να απορρίψει όλα τα αντιασφαλιστικά νομοθετήματά σας!

Ακόμη και αν ψηφιστεί στη Βουλή να ακυρωθεί και να μην εφαρμοστεί στην πράξη.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας  αποδεχόμαστε όλες τις ενέργειες που συμβάλουν στην κατεύθυνση της απόκρουσης της κυβερνητικής επίθεσης.

Ζητήσαμε δημοψήφισμα, το οποίο σας τρόμαξε.

Προσπαθήσατε να το αποκρούσετε με λαϊκισμό!

Είπατε ότι κάναμε κίνηση εντυπωσιασμού! Σας το επιστρέφουμε!

Μας λέτε ότι έχετε νωπή ισχυρή λαϊκή εντολή και έτσι προχωράτε στις εντυπωσιακές σας μεταρρυθμίσεις! Το 80% της κοινωνίας δεν θέλει το νομοσχέδιο, όπως και το 60% των ψηφοφόρων σας.

Πριν έξι μήνες ζυγώσατε το 42% και είστε συνεχώς σε φθίνουσα πορεία, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις αλλά και οι κινητοποιήσεις, όλων των εργατικών, επαγγελματικών και επιστημονικών ενώσεων.

Ο εκλογικός νόμος του ΠΑΣΟΚ σας έδωσε 152 έδρες και βέβαια τρέξατε να τον ενισχύσετε για τη μεθεπόμενη φορά.

Αν η πρόταση νόμου που καταθέσαμε για απλή αναλογική ίσχυε, αναλογιστήκατε πόσες έδρες θα είχατε σε αυτήν εδώ την αίθουσα;

Μήπως σας τρομάζει το δημοψήφισμα διότι όντας κρυφή η ψήφος ακόμη και βουλευτές της Ν.Δ. καταψηφίσουν το νομοσχέδιο σας, όταν αρκετοί από αυτούς έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους, είτε σε κανάλια, είτε στους διαδρόμους της Βουλής, δηλαδή δεν στηρίζουν το σύστημα που εσείς υπηρετείτε με μεγάλη ευλάβεια;

Στο τέλος κομματική πειθαρχία βέβαια!

Μας κατηγορείτε για κακή αντιπολίτευση και ισχυρίζεστε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν έχει προτάσεις.

Σε ένα μόνο από τα 154 άρθρα σας αυξάνετε από 50 σε 100 τα ένσημα ετησίως, που δικαιολογούν πρόσβαση του εργαζόμενου στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Εμείς λέμε……..(45&46 σελίδα18)

Και σας καταθέτω τις ‘’ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ του ΣΥΡΙΖΑ για μια ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ του ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ’’

Με πρόταγμα αυτές τις προτάσεις μας ξεκινήσαμε τη συλλογή υπογραφών, όπως πράττουν και τα συνδικάτα και άλλοι φορείς και  σας πληροφορώ έχουν ξεπεράσει μόνον του ΣΥΡΙΖΑ, τις 200.000 και συνεχίζουμε.

Ένα λαϊκό δηλαδή δημοψήφισμα που στηρίζετε σε λύσεις όχι αντιλαϊκές, όχι ουτοπικές, αλλά εφαρμόσιμες, τις οποίες όχι μόνο απαξιώσατε, αλλά και  προβοκάρατε κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ στηρίξαμε την πρόταση σας για μομφή, όπως θα τη στηρίζαμε από όπου και αν προερχόταν τη δεδομένη στιγμή.

Αυτό βέβαια που μας είναι αδιανόητο όπως και της κοινωνίας, είναι η συναίνεση ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ για την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, που στο τέλος της διετίας θα αγγίξει το 1 ευρώ αύξηση στο μεροκάματο του χαμηλόμισθου.

Κοροϊδία δηλαδή!

Βέβαια με το 1 ευρώ την ημέρα μπορεί ο εργαζόμενος να αγοράζει καθημερινά  ή ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης, ή μια εφημερίδα για  να παρακολουθεί το χρηματιστήριο, τις μετοχές των τραπεζών, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και όλων των μεγάλων βιομηχάνων, που συμφέροντά τους εξυπηρετήσατε και εσείς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΚΚΕ με τις συνεχείς επιθέσεις σας στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν καταφέρνετε να κρατήσετε τους εργαζόμενους κάτω από την ομπρέλα του ΠΑΜΕ.

 Μάλλον το αντίθετο καταφέρνετε και αυτό είναι που σας κάνει να είστε πιο ταμπουρωμένοι πίσω από το οχυρό σας, αντί να βγείτε μπροστά και να ενωθείτε με όλη την υπόλοιπη κοινωνία.

 Την υποτιμάτε και δεν κάνετε καλά.

Μπορείτε να μας απαντήσετε εσείς που αυτοαποκαλείστε η μόνη δύναμη που υπηρετείτε το εργατικό κίνημα, πως διασφαλίζετε την ενότητά του;

Μήπως με διαφορετικές συγκεντρώσεις, σε διαφορετικό τόπο και χρόνο, ακόμη και την ημέρα της εργατικής πρωτομαγιάς, έχετε την αίσθηση ότι  θα έχετε λιγότερες διαρροές;

Αν όλοι μας δεν ενώσουμε τις δυνάμεις μας μπροστά στην κυβερνητική λαίλαπα, να σταματήσουμε την ισχύ του νομοσχεδίου-ντροπή, ο μόνος  αδικημένος θα είναι ο λαός!

Σε κάθε περίπτωση εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει γιατί και τα κοινωνικά προβλήματα είναι έντονα και πιεστικά, αλλά κυρίως, γιατί υπάρχει εναλλακτική προοπτική.  

Προϋπόθεση όμως είναι η ενεργός συμμετοχή των πολιτών και η πολιτική τους παρέμβαση.

Εμείς καλούμε τους πολίτες να συναντηθούμε στην αριστερά για ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.

Ευχαριστώ.