Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/03/2008

Ομιλία του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Νίκου Χουντή στη συνεδρίαση της ΚΠΕ

Η σημερινή συνεδρίαση της ΚΠΕ είναι ουσιαστικά η πρώτη πολιτική συνεδρίαση, καθώς η προηγούμενη είχε οργανωτικό χαρακτήρα για να εκλέξει το γραμματέα και την Πολιτική γραμματεία.

Και εφόσον είναι η πρώτη συνεδρίαση οφείλω να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε για ακόμη μια φορά και με εκλέξατε γραμματέα. Θέλω να πω κάτι που νομίζω ότι το αισθανόμαστε όλοι. Ότι από τη σημερινή συνεδρίαση η νέα ηγεσία του κόμματος θα δώσει ένα δείγμα γραφής ότι αντιλαμβάνεται τις αναβαθμισμένες ευθύνες και ότι μπορεί να χαράξει τους στόχους, να προσανατολίσει το κόμμα μας και να τους πραγματοποιεί. Διότι αυτό επί της ουσίας είναι το αντικείμενο της σημερινής μας δουλειάς. Θέλω να πω ακόμα ότι η επιτυχία των στόχων του κόμματος εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την επιτυχία, τη λειτουργία και τη δράση της ΚΠΕ που βεβαίως είναι συλλογική αλλά αφορά και τον καθένα μας προσωπικά. Πρέπει να φιλοδοξήσει ο καθένας μας στο επόμενο διάστημα να ανέβει ποσοτικά και ποιοτικά η προσφορά όλων.

Η ομιλία του συντρόφου Αλέξη, έφερε ορισμένα στοιχεία σε σχέση με την πιο πλούσια πραγματικότητα, σε σχέση με τις νέες πολιτικές εξελίξεις, και μας βάζει σήμερα την υποχρέωση να κάνουμε μια αναλυτική και ενδελεχή πολιτική συζήτηση.

Οι εξελίξεις είναι και δύσκολες και αντιφατικές, κρύβουν κινδύνους και δυνατότητες, και αυτή την πραγματικότητα θα πρέπει  με την ανάλυσή μας να την τιθασεύσουμε και να βγάλουμε τα καινούργια καθήκοντα και να δούμε τι πρέπει να κάνουμε. Η επόμενη μάχη, η κρίσιμη αναμέτρηση με πολλαπλά σήματα γίνεται στις 9 του Απρίλη και είναι οι φοιτητικές εκλογές. Θέλω να πω ότι στις 9 του Απρίλη δεν πρέπει να περιμένει κανείς να εμφανιστούν τα αποτελέσματα που εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις. Προφανώς θα έχουν άνοδο οι δυνάμεις τις οποίες υποστηρίζουμε στο σχήμα της Αριστερής Ενότητας. Αλλά το θέμα είναι εμείς, ως Κεντρική Επιτροπή, ως στελέχη του κόμματος, αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε μάχη που δίνεται από δω και πέρα, κάθε αναμέτρηση, δεν έχει σαν στόχο να καταγράψει απλώς τα ποσοστά. Άνοδος των δυνάμεων της Αριστερής Ενότητας θα στηρίξει αυτό που βγαίνει από όλες τις δημοσκοπήσεις, ότι υπάρχει άνοδος των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ .

Η μάχη δίνεται ήδη στα αμφιθέατρα, στις συγκεντρώσεις.

Ξανάρχομαι τώρα στις πολιτικές εξελίξεις. Ο συντρ. Αλέξης αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις είπε αρκετά. Θέλω μόνο να συμπληρώσω κι εγώ ορισμένες επισημάνσεις.

Αν μπορούμε σωστά να αναγνώσουμε την πραγματικότητα και να δούμε προς τα πού πάνε τα πράγματα, δεν πρέπει να περιορίζουμε τις πολιτικές μας αναλύσεις μόνο στην ελληνική πραγματικότητα και ιδιαιτερότητα. Παγκοσμίως γίνονται σοβαρές αλλαγές. Κορυφαία φαίνεται να είναι αυτή η παγκόσμια οικονομική κρίση που ακουμπάει το πιστωτικό σύστημα, αναδεικνύεται η προβληματικότητα της αμερικάνικης οικονομίας, και εξ αυτής της αναλύσεως που πρέπει να μας απασχολήσει και να δούμε και τις παρενέργειες και τις επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία και κατʼ επέκταση και στην κοινωνία και στην πολιτική, εμείς μπορούμε να κρατήσουμε το πολιτικό συμπέρασμα που βγαίνει από αυτά τα πράγματα, ότι η νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία έφαγε τα ψωμιά της, οι μονόδρομοι των συντηρητικών και νεοφιλελεύθερων συνταγών έφαγαν τα ψωμιά τους και αμφισβητούνται ακόμα και από τους ίδιους τους αρχιερείς τέτοιων πολιτικών. Αυτοί οι δρόμοι δεν αποδεικνύονται μόνο αντικοινωνικοί , αποδεικνύονται και αναποτελεσματικοί όσον αφορά στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας, των χασμάτων μεταξύ των χωρών, των χασμάτων εντός των κοινωνιών των χωρών και κατά συνέπεια προβάλλει με μεγαλύτερη ένταση η ανάγκη μιας εναλλακτικής πολιτικής και αναζητούνται οι δυνάμεις και σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο που θα προωθήσουν αυτή την εναλλακτική πολιτική.

Πράγματι ξεδιπλώνεται μια αντεπίθεση που δεν εκφράζεται μόνο από πολιτικά κόμματα , από όλα τα πολιτικά κόμματα, δηλαδή και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ και από το ΚΚΕ γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ανατρέπει, αλλάζει το τοπίο. Εκφράζεται και από άλλα κέντρα που ενοχλούνται από αυτή τη δυναμική.

Αυτό σημαίνει ότι οι δυσκολίες θα  μεγαλώσουν, όμως από την άλλη πλευρά κι εμείς πια είμαστε μαθημένοι και μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά, με συλλογικότητα, με αλληλεγγύη, με συναίνεση, εξοπλισμένοι με τις αποφάσεις του συνεδρίου μας, εξοπλισμένοι με τις κατευθύνσεις της Πανελλαδικής σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ».