Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/03/2008

Ερώτηση-Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη στην Κομισιόν για την παρουσία τοξικών ουσιών στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Καλντέρας στη Σαντορίνη

Σε λίγες μέρες κλείνει ένας χρόνος από το ναυάγιο του Sea Diamond στη Σαντορίνη.O Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης επανέρχεται με ερώτησή  του προς την Κομισιόν για την παρουσία τοξικών ουσιών στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Καλντέρας στη Σαντορίνη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Στις 5 Απριλίου 2008 κλείνει ένας χρόνος από το ναυάγιο του Sea Diamond στην Καλντέρα της Σαντορίνης. Ο Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Καμμένος είχε χαρακτηρίσει πρόσφατα στη Βουλή το ναυάγιο  "οικολογική βόμβα στο βυθό της Σαντορίνης". Πέρα από το σοβαρό θέμα της απάντλησης του πετρελαίου, σύμφωνα με επιστήμονες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου «Αρχιπέλαγος», υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα δίκτυα σωληνώσεων του πλοίου, καθώς και ουσίες που περιέχονται στον εξοπλισμό του πλοίου.

Πιο συγκεκριμένα, στο ψυκτικό σύστημα του ναυαγισμένου πλοίου υπάρχουν μεγάλες ποσότητες από ψυκτικά υγρά, που περιέχουν χλωροφθοράνθρακες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως τοξικοί και προκαλούν βλάβες του νευρικού συστήματος αλλά και καταστροφή του όζοντος, καθώς και υδραυλικά λάδια, που βρίσκονται εντός και εκτός δικτύων, τα οποία ανάλογα με τον τύπο λαδιού χαρακτηρίζονται από ρυπογόνες έως τοξικές ουσίες. Υπάρχουν επίσης ηλεκτρονικές συσκευές, οθόνες τηλεοράσεων και Η/Υ, οι οποίες περιέχουν πληθώρα τοξικών ουσιών. Τέλος, στο ναυάγιο βρίσκονται και άλλα τοξικά υλικά, όπως ίνες αμιάντου, επιβραδυντικά καύσης, βαρέα μέταλλα, χημικά καθαριστικά, ηλεκτρολύτες, αντισκωριακά κ.α.

Θεωρεί η Επιτροπή πως η συνεχιζόμενη παρουσία των τοξικών αυτών ουσιών, πλέον των καυσίμων, αποτελεί σοβαρή απειλή για το θαλάσσιο οικοσύστημα του κόλπου; Τι είδους μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Καλντέρας;»

To Γραφείο Τύπου