Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/01/2006

Αλέκος Αλαβάνος για την γρίπη των πουλερικών

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Γεωπόνων, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα της γρίπης των πουλερικών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Πρώτον, ζητάμε επειγόντως από την Κυβέρνήση, οι αρμόδιοι υπουργοί να εμφανιστούν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να καθησυχάσουν τους Έλληνες πολίτες, σε σχέση με την κατανάλωση του ελληνικού κοτόπουλου και του ελληνικού αυγού. Δεν πρέπει να περάσουμε μια δοκιμασία κατάρρευσης των ελληνικών συνεταιρισμών και των παραγωγών στην Ήπειρο, στην Αττική κι αλλού, από μια λαθεμένη πληροφόρηση που προκαλεί αδικαιολόγητη φοβία στους καταναλωτές.

Δεύτερον, ζητάμε από την Κυβέρνηση -κι εμείς ως Συνασπισμός θα πάρουμε πρωτοβουλίες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο- να προωθήσει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει (και δεν το αντιμετωπίζει έγκαιρα και αποτελεσματικά, όπως είδαμε). Όχι μόνο για να μην έχουμε νεκρά παιδιά. Όχι μόνο για να μην έχουμε ζώνες με φτωχούς αγρότες στην Τουρκία, οι οποίες θα καταρρεύσουν λόγω της αδυναμίας διοχέτευσης των προϊόντων τους. Αλλά για να αποτραπεί ο κίνδυνος να γίνει η Τουρκία μια μόνιμη εστία πολλαπλασιασμού του ιού της γρίπης των πουλερικών και πηγή διάδοσής του προς τις γειτονικές χώρες, πράγμα το οποίο έχει άμεσο ενδιαφέρον και για μας. Επομένως να υπάρξουν παρεμβάσεις της Ε.Ε. και χρηματοδοτικές και επιστημονικής στήριξης προκειμένου να αντιμετωπιστεί και αν γίνεται να εξαλειφθεί το πρόβλημα της εστίας της γρίπης των πουλερικών στην Τουρκία."

To Γραφείο Τύπου