Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/03/2008

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, σε εκδήλωση της «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» στο Πανεπιστήμιο κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε σήμερα την Κομοτηνή και μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο Πανεπιστήμιο η «Αριστερή Ενότητα» με θέμα : «Ασφαλιστικό, Παιδεία, Κοινωνικά Κινήματα: η Νεολαία στο προσκήνιο και ο ρόλος της Αριστεράς».

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε:

 «..Το φοιτητικό και πανεκπαιδευτικό κίνημα των τελευταίων δύο ετών κατάφερε να σταματήσει, έστω και προσωρινά, τις δήθεν μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και να αναγκάσει το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει στάση. Το κίνημα σταμάτησε την αναθεωρητική διαδικασία που θα οδηγούσε, δια μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, σε μια καταδικαστική απαξίωση και υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, σε μια κρίση επιβίωσης χωρίς επιστροφή που θα έπληττε πρώτα και κύρια τα περιφερειακά πανεπιστήμια.

... Η κυβέρνηση όμως δείχνει να μην διδάχθηκε τίποτα από την ήττα που υπέστη και συνεχίζει φέτος, μέσα από την επιβολή των εσωτερικών κανονισμών και την υιοθέτηση τμημάτων του νέου άκρως συντηρητικού νόμου-πλαίσιο, να σπρώχνει εκβιαστικά φοιτητές και φοιτήτριες στην εντατικοποίηση, την πειθαρχία, την υπακοή, προκειμένου γρήγορα-γρήγορα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να βγουν στην άγρια πραγματικότητα της αγοράς εργασίας ως «υπάκουοι υπερεξειδικευμένοι επιστήμονες» έτοιμοι προς εκμετάλλευση...

Δεν διδάχθηκε τίποτα από την ήττα της και προσπαθεί σήμερα, στα μουλωχτά και πίσω από κλειστές πόρτες να περάσει τα νέα μέτρα. Τους απαντάμε: Θα ηττηθείτε ξανά! Γιατί κάτι έχει αλλάξει στις φοιτητικές κοινότητες. Γιατί πλέον πολλοί και πολλές αντιλαμβάνονται αλλιώς τη ζωή τους μέσα στο πανεπιστήμιο (αλλά και έξω από αυτό). Συζητούν και δρουν συλλογικά, με αλληλεγγύη αλλά και με δυναμισμό. Με αποφασιστικότητα και με πάθος για νʼ αλλάξουν το τοπίο. Και μετά από δύο χρονιές σημαδιακών αγώνων γνωρίζουν, πια, πως στην αγωνία τους αυτή και τις προσδοκίες τους θα βρουν στα πανεπιστήμια, αλλά και έξω από αυτά, συμπαραστάτρια τη ριζοσπαστική Αριστερά. Γιατί οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς έδωσαν από δω, από την Κομοτηνή, ως το Ρέθυμνο και από την Κέρκυρα ως τη Μυτιλήνη εξετάσεις όλο αυτό το διάστημα. Εξετάσεις συλλογικών αγώνων και αντιστάσεων και μάλιστα χωρίς να χρειαστούν «σκονάκια» από την κομματική τους καθοδήγηση...Άλλωστε, αυτοί που έμαθαν να λειτουργούν με τέτοια «σκονάκια», έμειναν εξαιρετικά εκτεθειμένοι και ανίκανοι να δράσουν, αφού άλλα έλεγαν τα «σκονάκια» τους κι άλλα έβλεπαν να συμβαίνουν γύρω τους...

… Μας κατηγορούν συχνά οι πολιτικοί μας αντίπαλοι για έλλειψη προγράμματος. Τους απαντάμε: Για μας, για τη ριζοσπαστική και ενωτική Αριστερά, ένα πραγματικά εναλλακτικό και ριζοσπαστικό πρόγραμμα μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από ανοιχτή, αμεσοδημοκρατική, διαλεκτική και συλλογική συζήτηση της Αριστεράς με όλους αυτούς και αυτές που διαμορφώνουν σε κάθε χώρο, από τη σχολή σας ως τα τηλεφωνικά κέντρα και από τα λιμάνια ως τους ελεύθερους χώρους των πόλεων, τα κοινωνικά αιτήματα της κάθε εποχής, ορμώμενοι από τα προβλήματα που κάνουν χειρότερη τη ζωή τους και από τις προσδοκίες τους, που διαψεύδονται τρομακτικά μέρα με τη μέρα.

Το δικό μας πρόγραμμα φτιάχνεται μέσα από την επαφή μας με αυτά, τα πιο ζωντανά αλλά και περισσότερο πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Όχι πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες των κομματικών γραφείων. Όχι πίσω από την κλειστή πόρτα της σάλας κάποιου ξενοδοχείου, όπως αυτό που διάλεξε ο Πρύτανης του ΔΠΘ για να  φιλοξενήσει πριν λίγες εβδομάδες τη Σύνοδο των Πρυτάνεων εδώ στην Κομοτηνή, προκειμένου να «προστατευτούν» οι Πρυτάνεις από όσους και όσες αγωνιούν και διαμαρτύρονται για το παρόν και το μέλλον τους.

Το δικό μας πρόγραμμα περιλαμβάνει θέσεις και αιτήματα που η κοινωνία και οι ομάδες που αντιστέκονται προς μια προοδευτική, ριζοσπαστική κατεύθυνση αναδεικνύουν ως αναγκαία, κρίσιμα και χρήσιμα για τη ζωή τους. Δεν περιλαμβάνει τιμωρητικές πολιτικές για τους πολλούς και αυξημένα προνόμια για τους λίγους.

Γιατί η Αριστερά δεν καταστέλλει, ούτε διώκει αγωνιστές και ανθρώπους που μετουσιώνουν την οργή τους σε δράση. Η δική μας Αριστερά είναι στο πλάι αυτών των ανθρώπων και έχει στραμμένο το βλέμμα της μπροστά: Βαδίζει μαζί τους για να ανοίξουμε όλοι και όλες μαζί το δύσβατο αλλά όμορφο μονοπάτι της αλλαγής της κοινωνίας».

To Γραφείο Τύπου