Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/04/2008

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, σχετικά με τα στοιχεία που έδωσε χθες στην δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία για την κατανομή και παραγωγή του πλούτου

Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία σχετικά με την κατανομή και παραγωγή του πλούτου καταδεικνύει τις μεγάλες περιφερειακές ανισότητες που διατρέχουν την χώρα μας.

Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Είναι αποτέλεσμα ενός στρεβλού αναπτυξιακού μοντέλου υδροκέφαλου και υπερσυγκεντρωτικού που υπηρετείται εδώ και δεκαετίες από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις.

Ένα μοντέλο που οδηγεί στον μαρασμό, της περιφέρειας δημιουργώντας πέρα από οικονομικές ανισότητες, αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Μας έρχονται στο νου όλες οι μεγάλες αποφάσεις των τελευταίων ετών που συνέβαλλαν στη δημιουργία της σημερινής κατάστασης (μεγάλα έργα, Ολυμπιακοί Αγώνες, έλλειψη σχεδίου περιφερειακών επενδύσεων) και στήριξη της απασχόλησης στην περιφέρεια.

Η υιοθέτηση ενός μοντέλου ανάπτυξης με γνώμονα την ισόρροπη ανάπτυξη που θα στηρίζεται στις τοπικές ιδιαιτερότητες αξιοποιώντας συγκριτικά πλεονεκτήματα και θα σέβεται το περιβάλλον, αποτελεί αδήριτη ανάγκη.

To Γραφείο Τύπου