Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/04/2008

Αποσπάσματα από την ομιλία του Αλέκου Αλαβάνου για το Δημοψήφισμα

«ΘΑ ΣΑΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ»

«ΝΟΜΙΖΕΤΕ  ΟΤΙ ΠΛΗΣΙΑΖΕΤΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ. ΤΩΡΑ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ»

Σε σχέση με την κριτική από τη ΝΔ για την πρόταση  για δημοψήφισμα:

« Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστική Αριστεράς σέβεται το Σύνταγμα , παρά τις διαφωνίες που έχει  σε ορισμένες διατυπώσεις του.

Το πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς  δεν το  σέβεται  η Κυβέρνηση  της ΝΔ. Αυτό το έχει δείξει επανειλημμένα.  Με την  συνεχή  παραβίαση  του άρθρου 16 για τα δημόσια Πανεπιστήμια. Με  το Ν/Σ για το ασφαλιστικό που παραβιάζει τα άρθρα 22, παρ.5  για «την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων» και το άρθρο 25, παρ. 1 για « την αρχή  του κοινωνικού κράτους δικαίου». Με την  αμφισβήτηση του δικαιώματος των 2/5  της Βουλής  να ζητήσει δημοψήφισμα  σε άρθρο με κοινωνικό περιεχόμενο, όπως προβλέπει το άρθρο 44, παρ.2.

Υποστήκαμε  επίσης κριτική  από την Κυβέρνηση της ΝΔ , αλλά και δυστυχώς  και από την αξιωματική αντιπολίτευση  για την επίσκεψή μας  στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  και την αναφορά μας  στο άρθρο 42, παρ. 1 σχετικά  με την αναπομπή. Υπενθυμίζω τη θέση της ΝΔ στη συνταγματική μεταρρύθμιση  ότι ο Πρόεδρος πρέπει να έχει λόγο σε σχέση  με την αντισυνταγματικότητα των ΝΣ  τόσο τυπικά  όσο  και ουσιαστικά. Υπενθυμίζω  την επίσκεψη του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ  στις 18/1/2008  στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  όπου ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου  των Πολιτικών Αρχηγών, αρμοδιότητα την οποία  ούτε  καν υπαινίσσεται στο Σύνταγμα. Υπενθυμίζω την γνώμη  έγκριτων συνταγματολόγων, όπως ο καθηγητής  Συνταγματικού Δικαίου  στο Πανεπιστήμιο Αθηνών  Γιώργος Σωτηρέλης και η Επίκουρη Καθηγήτρια  στο Πάντειο Πανεπιστήμιο   Αγλαϊα  Ρομπόκου – Καραγιάννη.

Δεν δεχόμαστε  μαθήματα  καθωσπρεπισμού . Το  χαρακτηριστικό, κατά τη γνώμη μου  του  Συνασπισμού  Ριζοσπαστικής Αριστεράς, είναι, ότι  δεν μπαίνει  στο συμβατικά στερεότυπα του δικομματισμού.  Αξιοποιεί  κάθε  δυνατότητα που δίνει  το συνταγματικό και το νομοθετικό πλαίσιο, μέχρι τα άκρα , προκειμένου  να στηρίξουμε τα δικαιώματα των πολιτών σε τόσο ζωτικά θέματα, όπως η κοινωνική ασφάλεια.

Θα σας πολιορκήσουμε με τους αγώνες

Θα σας βάζουμε ταυτόχρονα , στη γωνιά, με τη νομιμότητα.»

Σχετικά με το δημοψήφισμα  και τη λαϊκή κυριαρχία:

 «Το πολίτευμά μας, για όσους  δεν το θυμούνται  διέπεται  από την αρχή  της λαϊκής κυριαρχίας. Την λαϊκή κυριαρχία, όμως,  δεν την αντιλαμβάνονται  όμως όλοι  με τον ίδιο τρόπο. Για κάποιους, που διέπονται από καθεστωτική  και ολιγαρχική  νοοτροπία, η λαϊκή κυριαρχία  εξαντλείται  με την συμμετοχή  στις εκλογές. Από εκεί και πέρα  αναλαμβάνουν οι τεχνικοί της εξουσίας, οι οποίοι  συνήθως διαχειρίζονται  τις τύχες του λαού ερήμην του.  Απέναντι  στην λογική  αυτή, που υποβαθμίζει τη Δημοκρατία, εμείς  αντιπαρατάσσουμε  μια ανοιχτή αντίληψη  για την λαϊκή κυριαρχία, με αφετηρία την αξιοποίηση  όλων των συνταγματικών διατάξεων που προβλέπουν επιπλέον  δυνατότητες άσκησης της λαϊκής κυριαρχίας, όπως το άρθρο 44 του Συντάγματος.

Τίποτε, λοιπόν  δεν είναι τυχαίο. Το ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε  πεισματικά να θέσει  υπό την έγκριση  του λαού το Ευρωσύνταγμα , παρότι  το ζήτησαν  όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης , δείχνει  μια συγκεκριμένη αντίληψη , που είναι βαθύτατα αντιδημοκρατική. Το ότι  αντιδρά  με τόση ένταση στην τωρινή  πρόταση  για δημοψήφισμα  δείχνει  την ίδια αντίληψη. Η άρνηση  ενεργοποίησης  της λαϊκής συμμετοχής  είναι πάγια επιλογή , ακόμη  και εκεί όπου αυτή  είναι απαραίτητη, όπως συμβαίνει  με την περίπτωση  της έγκρισης των αλλαγών του ασφαλιστικού συστήματος. Η κυβέρνηση αρκείται σε μια προσχηματική  επίκληση  του λαϊκού συμφέροντος ενώ  στην πραγματικότητα φοβάται  την λαϊκή ετυμηγορία διότι επιδιώκει λύσεις αντικοινωνικές. Το χειρότερο όμως  είναι ότι προσπαθεί να βγει και από πάνω, καταλογίζοντας μας, με περισσή σοφιστεία  και αλαζονεία, ανεύθυνο λαϊκισμό.

Τι είναι όμως ο λαϊκισμός; Σύμφωνα  με το πολίτευμά μας, ο λαός είναι  ταυτόχρονα η πηγή   και ο φορέας των εξουσιών. Οι  εξουσίες  όμως αυτές  ασκούνται  όπως ορίζει το Σύνταγμα . όταν λοιπόν διατυπώνονται  απόψεις περί παντοδυναμίας του λαού και άσκησης  της κυριαρχίας του  έξω  και πέρα  από το Σύνταγμα, αυτό πράγματι είναι λαϊκισμός.  Με όσα ακούσαμε από τη ΝΔ αυτές τις μέρες, στον λαϊκισμό υπέπεσε ο Πρωθυπουργός  και οι περισσότεροι υπουργοί, υπογράφοντας για το δημοψήφισμα,  για τις ταυτότητες, της  Εκκλησίας, παρότι αφορούσε  σε ατομικά δικαιώματα δεν προβλεπόταν από καμία συνταγματική διάταξη. Αντίθετα , όταν εμείς προτείνουμε να αξιοποιηθεί, για   δεύτερη φορά  και με σοβαρότερη αφορμή, μια συγκεκριμένη συνταγματική διάταξη που  τέθηκε  ακριβώς  για ένα τέτοιο σκοπό, αυτό όχι  μόνον δεν είναι λαϊκισμός αλλά αποτελεί ένδειξη σεβασμού στην δημοκρατία και σηματοδοτεί μια απτή εφαρμογή της λαϊκής κυριαρχίας.»

Σε σχέση με τη συνέχεια:

«Η ΝΔ  επεδίωκε  να περάσει τι ΝΑ για το ασφαλιστικό στα γρήγορα και εν κρυπτώ, μέσα σε δυόμισι μέρες εσπευσμένης συζήτησης.

Δεν το κατάφερε. Τρεις βδομάδες  κρατήθηκε  στη Βουλή  και οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν με σχετική άνεση όλες τις απόψεις. Και για αυτό, ανάμεσα στα άλλα, τάσσονται με συντριπτική πλειοψηφία αντίθετοί του.

Το ΝΣ για το ασφαλιστικό είναι πια στιγματισμένο.

Είναι πολιτικά  και ηθικά  απαξιωμένο.

Είναι    θνησιγενές, χωρίς το οξυγόνο  της λαϊκής συναίνεσης ή έστω ανοχής.

Και  το σημαντικό είναι ότι η διαδικασία  που ξεκίνησε με τον ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση για δημοψήφισμα και την επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει  βγει  έξω από την Βουλή  και έχει περάσει στην κοινωνία.

Όσα ΜΑΤ  κι αν βάζετε  γύρο από την Βουλή δεν θα  σταματήσετε την επικοινωνία της αριστεράς  μέσα κι έξω  από το Κοινοβούλιο, τη λειτουργία μας ως κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτική δύναμης ταυτόχρονα.

 Νομίζετε ότι πλησιάζετε στο τέλος

Κάνετε λάθος. Τώρα  μπαίνουμε  στην αρχή. Τώρα  και οι  πολίτες παίρνουν  οι ίδιοι τη σκυτάλη, ασκούν οι ίδιοι το δικαίωμα που εσείς τους αρνείστε.

300 χιλιάδες υπογραφές , σύμφωνα  με τις πληροφορίες  μας έχουν συγκεντρωθεί  υπέρ του δημοψηφίσματος και  κατά  του ΝΑ της ΝΔ.

Αξίζει να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια  όλο το εξάμηνο που προβλέπεται για την εφαρμογή βασικών του διατάξεων.

Ό,τι ήταν το άρθρο 16 για την Συνταγματική Αναθεώρηση μπορεί  να είναι το αίτημα για δημοψήφισμα για την Κυβέρνηση της ΝΔ , η αρχή του τέλους της.

 Και ο ερχομός μιας κοινωνική άνοιξης στη χώρα μας, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Συνασπισμένης Ριζοσπαστικής Αριστεράς.»