Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/04/2008

Απάντηση της σλοβένικης Προεδρίας της ΕΕ στον Δ.Παπαδημούλη - Αποστολή της Ευρ. Ένωσης στο Κόσοβο & διεθνής παρουσία

Το ζήτημα του Κοσόβου και ιδιαίτερα η αποστολή της Ευρ. Ένωσης στο πλαίσιο της διεθνούς παρουσίας στην περιοχή, συζητήθηκε στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου ύστερα από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής με ερώτησή του προς το Συμβούλιο έθετε το ζήτημα σχετικά με την εντολή και το χρονοδιάγραμμα της αποστολής της Ευρ. Ένωσης στο Κοσσυφοπέδιο και ζητούσε ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που να ρυθμίζει εκ νέου την διεθνή παρουσία στην περιοχή.

Στην απάντησή της η σλοβένικη Προεδρία του Συμβουλίου χωρίς να δίνει απάντηση για τον ρόλο της αποστολής, αναφέρει γενικά ότι: «Η αποστολή της Ε.Ε. στο Κοσσυφοπέδιο είναι μια αποστολή που εντάσσεται στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική & Πολιτική Άμυνας της Ε.Ε. (ΚΕΠΠΑ) αλλά δεν είναι η μοναδική αποστολή στις χώρες των Δ. Βαλκανίων. Έχουμε και μία αποστολή …με ανάλογο καθεστώς στη Βοσνία Ερζεγοβίνη …και … τη FYROM. Θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημασία που έχει η αποστολή … καθώς, παρά τις διαφορές που υπάρχουν για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου -διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των κρατών της Ε.Ε.- υπήρξε ενιαία προσέγγιση από την Ε.Ε. Επετεύχθη συμφωνία και ελπίζουμε τελικά να είναι λειτουργική η αποστολή αυτή.

Ο Δ.Παπαδημούλης με συμπληρωματική ερώτησή του επανήλθε στο ζήτημα της διεθνούς παρουσίας και της ισχύς του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: «Στην απάντησή σας για το Κόσοβο δεν αναφέρετε ούτε μια φορά την λέξη OHΕ ούτε μία φορά τη λέξη διεθνής νομιμότητα. Σας ρωτώ είναι δυνατό η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων να θεμελιωθεί στην παράκαμψη του OHΕ και στην αγνόηση της διεθνούς νομιμότητας; Και επειδή το Συμβούλιο στην ανακοίνωσή του χαιρετίζει τη διεθνή παρουσία στο Κόσοβο επικαλούμενο το ψήφισμα 1244 του OHΕ σας ρωτώ το ψήφισμα του OHΕ είναι μενού εστιατορίου για να το επικαλείστε α λα καρτ; Ισχύει ή δεν ισχύει ή διαλέγετε μόνο τα σημεία που σας βολεύουν;»

Η Προεδρία του Συμβουλίου στην απάντησή της επεσήμανε ότι: «Δεν τολμώ … να σας πω ποια είναι η λύση, πώς θα φέρουμε σταθερότητα στο Κόσοβο. Απλώς … επιτεύχθηκε συμφωνία όσον αφορά στην αποστολή. Οι διαπραγματεύσεις για το καθεστώς … ακόμα δεν έχουν καταλήξει. Θα πρέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να φτάσει σε μία κοινή θέση, πράγμα το οποίο δεν κατάφερε, γι αυτό η Ε.Ε. προχώρησε -μετά την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου- με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 18ης Φεβρουαρίου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε και μέσα σε αυτό το πλαίσιο ελήφθη η συμφωνία. Όπως γνωρίζετε, αυτό το πλαίσιο αφήνει τα κράτη-μέλη να αποφασίσουν για τις σχέσεις τους με το Κόσοβο. … Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την προοπτική των Βαλκανίων και ότι η προοπτική αυτή έχει να κάνει και με το Κοσσυφοπέδιο διότι το 2003 αποφασίστηκε να δοθεί μια τέτοια προοπτική στην περιοχή αυτή και αυτό δεν έχει μεταβληθεί.»

To Γραφείο Τύπου