Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/04/2008

Να αποτραπεί το νέο περιβαλλοντικό «έγκλημα» στη Δυτική Αττική

Να μη γίνει: η επέκταση των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ (Πετρόλα), η δημιουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της «Χαλυβουργικής), η εγκατάσταση «χωματερής» επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων της «MANDRECO»

Ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας (Ε.Γ.) του ΣΥΝ, συμμετέχοντας στις διαμαρτυρίες των πολιτών και κοινωνικών φορέων της περιοχής, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Η προσπάθεια εγκατάστασης νέων ρυπογόνων βιομηχανιών στο «Θριάσιο», αποτελεί προμελετημένο έγκλημα σε βάρος των κατοίκων της Δυτικής Αττικής και ιδιαίτερα της Ελευσίνας, Μάνδρας, Μαγούλας, Ασπρόπυργου, κλπ. Η ολιγαρχία χρόνια τώρα, με την ανοχή των κυβερνήσεων του «δικομματισμού», στο όνομα της μεγιστοποίησης των κερδών, καταστρέφουν συστηματικά το περιβάλλον και καταδικάζουν σε αργό θάνατο όσους ζουν και εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή. Η ενδεχόμενη εγκατάσταση των νέων μονάδων, θα αυξήσει τους θανάτους από ατυχήματα, την αποβολή οξειδίου του αζώτου κατά 75% και θα επιφέρει μόνιμες βλάβες στο οικοσύστημα, στο έδαφος, υπέδαφος, υδροφόρο ορίζοντα και στο μοναδικό πνεύμονα πρασίνου, που τροφοδοτεί με οξυγόνο το «Θριάσιο».

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες που αποδέχεται, ανέχεται και ενθαρρύνει την προώθηση των σχεδίων, αντί να βάλει «φρένο» στη δημιουργία νέων πηγών μόλυνσης και θανατηφόρων ατυχημάτων στην περιοχή. Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και αυτήν τη στιγμή, νʼ αναλογιστεί τις ευθύνες της και να κατανοήσει σε βάθος τις αντιρρήσεις των κατοίκων και φορέων της περιοχής, ότι ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ νέες ρυπογόνες εγκαταστάσεις και ότι θα αντισταθούν σθεναρά και πολύμορφα να τις αποτρέψουν. Ταυτόχρονα να προχωρήσεις στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων αναβάθμισης του περιβάλλοντος και των γενικότερων συνθηκών ζωής και εργασίας των κατοίκων της Δυτικής Αττικής.

To Γραφείο Τύπου