Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/04/2008

Όχι ασύμμετρα ανταλλάγματα, ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος, αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων, σε παρέμβασή στη ελληνική Βουλή.

Η ομιλία του Αλ. Αλαβάνου έχει ως εξής:

«Είναι γνωστό ότι έχουμε δύο μεγάλα μέτωπα μπροστά μας, το ασφαλιστικό και το θέμα των σχέσεων με τη FYROM και της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Θα ήθελα να κάνω μία επισήμανση στο δεύτερο θέμα, επειδή όλοι καταλαβαίνουμε τη σημασία του, η οποία, πιστεύω, ότι χρειάζεται από την πλευρά μας.

Είναι γνωστό ότι επιδίωξη δικιά μας είναι η σύνθετη γεωγραφική ονομασία για όλες τις χρήσεις. Επιδίωξη. Ξέρουμε τις δυσκολίες. Ξέρουμε ότι 118 χώρες ότι έχουν αναγνωρίσει τους γείτονές μας με το όνομα Μακεδονία. Ξέρουμε ότι κάποιοι μπορεί να επικαλεστούν την ενδιάμεση συμφωνία, η οποία έπαιξε έναν πολύ θετικό ρόλο -την είχε διαπραγματευτεί, αν δεν κάνω λάθος, ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως υπουργός Εξωτερικών- η οποία όμως τους δίνει κάποια πατήματα για να επικαλεστούν τη δυνατότητά τους να μπουν σε διεθνείς Οργανισμούς με την ονομασία FYROM. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολα τα πράγματα. Και γι αυτό δεν έχουμε κανέναν σκοπό να κάνουμε στείρα αντιπολίτευση. Και γι αυτό είμαστε και λακωνικοί. Και γι αυτό θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση να είναι κι αυτή λακωνική και να μην ακούμε συνέχεια για ένα εθνικό μέτωπο στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο εκφράζει σήμερα ο κ. Καραμανλής.

Είμαι αναγκασμένος εδώ να κάνω μία επισήμανση σε μια μεγάλη μας διαφωνία, προκειμένου κυρίως, όχι τόσο να δώσω την άποψή μας, όσο να προληφθούν ορισμένες καταστάσεις, αν μπορούμε εμείς με την επισήμανσή μας αυτή να την προλάβουμε.

Εμείς κατανοούμε ότι η μεγάλη επιθυμία των γειτόνων μας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μπορεί να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση που κάνει τις διαπραγματεύσεις. Μπορεί να κατανοήσουμε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις στα πλαίσια του ΟΗΕ θα μπορούσαν να γίνονται πυρετωδώς αυτές τις ώρες, αυτά τα λεπτά κ.λπ. Δεν μπορούμε όμως να κατανοήσουμε, να συμφωνήσουμε ή να ενταχθούμε σε ένα εθνικό μέτωπο με την μετάθεση των διαπραγματεύσεων έξω από τον ΟΗΕ, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και, κυρίως, κάτω από την καθοδήγηση των ΗΠΑ.

Και εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για το ενδεχόμενο να κινηθεί η κυβέρνηση σε μια πορεία ασύμμετρων ανταλλαγμάτων. Και υπάρχουν πάρα πολλά σοβαρά ζητήματα, τα οποία δεν μπορούν και δεν χρειάζεται καν ως ανταλλάγματα. Και κακώς γι αυτό η κυβέρνηση έχει μπει θα έλεγα σ΄ αυτό το νέο πλαίσιο διαπραγματεύσεων.

Θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας για πολλά ζητήματα, παίρνοντας υπόψη τις πληροφορίες που έρχονται για διαπραγματεύσεις που γίνονται και πιέσεις που ασκούνται σήμερα -και είναι λογικό ίσως από μια άποψη- τη βαθιά μας ανησυχία για το θέμα του Κοσόβου. Και ζητάμε μια διαβεβαίωση και σήμερα από την κυβέρνηση ότι δεν θα προχωρήσει σε αναγνώριση της μονομερούς ανεξαρτησίας σ΄ένα χώρο όπως τα Βαλκάνια, όπου ξέρουμε τους κινδύνους για όλους χωρίς εξαίρεση από αποσχιστικές τάσεις.

Θέλουμε όμως να εκφράσουμε ιδιαίτερα την ανησυχία μας για τον συσχετισμό που έγινε και από την αξιωματική αντιπολίτευση και ουσιαστικά, απ΄ ότι κατάλαβα, αποδεκτός από την κυβέρνηση αφού δεν υπήρξε κανένας σχολιασμός, ανάμεσα στην αμερικανική βάση στη Σούδα και τις διαπραγματεύσεις για το όνομα των Σκοπίων. Ανησυχούμε βαθιά γι αυτόν τον ατυχή, λαθεμένο συσχετισμό- παγίδα, Και γνωρίζουμε ότι τον μήνα Ιούνιο οργανώνονται οι ενισχυμένες συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας επί αμυντικών και διπλωματικών θεμάτων. Κι εκεί εκκρεμούν οι εξής απαιτήσεις της αμερικάνικης κυβέρνησης -και αν θέλει η κυβέρνηση, κάποιος υπουργός να με διαψεύσει. Πρώτον. Σε σχέση με τη βάση της Σούδας, η επέκταση του προβλήτα Κ-14. Είναι ο προβλήτας ο οποίος δέχεται πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Δεύτερον. Η χρήση του Ναυτικού νοσοκομείου των Χανίων από τους αμερικάνους στρατιώτες, σύμφωνα με τα έγγραφα που υπάρχουν σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Υπουργείο Εξωτερικών. Τρίτον. Η επέκταση της ετεροδικίας.  Τέταρτο Οι πιέσεις για αγορά εξοπλισμών και για την ανάληψη από τους αμερικάνους των έργων για την αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων. Και πέμπτον, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, η άρση των εθνικών περιορισμών στην αποστολή ειδικών δυνάμεων από την Ελλάδα στο Αφγανιστάν, δηλαδή στο να υπάρξουν αυτές οι δυνάμεις έξω από τη ζώνη της Καμπούλ στις εμπόλεμες ζώνες.

Νομίζω ότι είναι σοβαρά ζητήματα. Οι αμερικάνοι έχουν συμπληρώσει, δυστυχώς για νέα παιδιά, τέσσερις χιλιάδες φέρετρα από το Ιράκ. Εμείς δεν θέλουμε να φύγει ούτε ένα φέρετρο από το Αφγανιστάν. Και θέλουμε διαβεβαιώσεις  και σήμερα από την κυβέρνηση ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν την αυτονομία τους, ότι πρέπει να γίνονται κάτω από τον ΟΗΕ κι ότι δεν θα συσχετιστούν με οιοδήποτε θέμα που έχει σχέση με Αφγανιστάν, με Κόσοβο και με την αμερικάνικη βάση της Σούδας.»