Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/04/2008

Δεν εφαρμόζεται η Οδηγία που επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών λυμάτων, ενώ ισχύει από το 1991!

Επίτροπος Δήμας: "Νομικώς απαξιωμένη τυχόν απόλυτη απαγόρευση" στην Ελλάδα

Δημ. Παπαδημούλης: "Επιτακτική ανάγκη η ορθολογική αξιοποίηση των υδάτων και η επαναχρησιμοποίησή επεξεργασμένων λυμάτων"

Παρότι υπάρχει από το 1991 Οδηγία της Ευρ. Ένωσης που επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών λυμάτων, υγειονομική διάταξη, που ισχύει από το 1965, απαγορεύει με τρόπο σχεδόν απόλυτο την επαναχρησιμοποίηση τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, σε ερώτησή του προς τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Δήμα, αναφερόταν σε υγειονομική διάταξη του 1965 ( Ε1β, 221 22.2.65, ΦΕΚ 138Β) και σε τροποποίησή της του 1971 (Γ1 17831 10.12.1971 ΦΕΚ 986Β), οι οποίες απαγορεύουν την χρήση των επεξεργασμένων υγρών λυμάτων ανεξάρτητα από τον βαθμό επεξεργασίας τους και ρωτούσε τον Επίτροπο αν «θεωρεί ότι η απόλυτη απαγόρευση επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων υγρών λυμάτων ανεξαρτήτως του βαθμού επεξεργασίας, βοηθά την ορθολογική διαχείριση και την επάρκεια νερού σε μια χώρα μεσογειακή, όπως η Ελλάδα.»

Στην απάντησή του ο κ. Δήμας επισημαίνει ότι: «Σύμφωνα με το άρθρο 12 της οδηγίας 91/271/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 1991 για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, “τα επεξεργασμένα λύματα πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται όποτε είναι σκόπιμο. Ο τρόπος διάθεσης των λυμάτων πρέπει να μειώνει στο ελάχιστο τις αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον”. Και προσθέτει: «Κατά τα φαινόμενα, η διάταξη αυτή έχει ενσωματωθεί από την Ελλάδα στη νομοθεσία της χώρας, οπότε καθιστά νομικώς απαξιωμένη τυχόν απόλυτη απαγόρευση όπως εκείνη που αναφέρει το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου.»

«Η οδηγία πλαίσιο του 2000 για τα ύδατα προβλέπει ως στόχο την ικανοποιητική ποιότητα (“ικανοποιητική κατάσταση”) για τα πάσης φύσεως ύδατα, προς επίτευξη μέχρι το 2015 στο πλαίσιο σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών και προγραμμάτων μέτρων προς ανάπτυξη μέχρι το 2009. Οι εν λόγω διατάξεις περιλαμβάνουν κίνητρα για την αειφόρο χρήση των υδάτων, καθώς και σχετικά με μέτρα για το βαθμό απόδοσης και την επαναχρησιμοποίηση.»

Αναφερόμενος στο θέμα ο Δ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απάντηση του κ. Δήμα αποκαλύπτει ένα ελληνικό νομοθετικό αλαλούμ. Δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια από την έναρξη ισχύος της Οδηγίας 91/271 για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, συνεχίζει να υφίσταται στο ελληνικό δίκαιο, με ευθύνη διαδοχικών κυβερνήσεων, υγειονομική διάταξη του ʼ65, που απαγορεύει την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών λυμάτων. Η κυβέρνηση οφείλει να αποδείξει έμπρακτα ότι εφαρμόζει και αξιοποιεί την κοινοτική νομοθεσία σε μια περίοδο που η ορθολογική και αειφόρος χρήση των υδάτων είναι πλέον επιτακτική ανάγκη.»

To Γραφείο Τύπου