Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/04/2008

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Αλ.Αλαβάνου για παραχώρηση έκτασης πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών σε ιδιώτες

Σε ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου σχετικά με την παραχώρηση έκτασης της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών σε ιδιώτες, απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών  Αντ. Μπέζας.

Παρεμβαίνοντας, ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε:

«Κύριε Υπουργέ τιμή μου να μιλάω μαζί σας. Πιστεύω όμως σε μια σειρά σημαντικά ζητήματα της Περιφέρειας  -και μιλάμε για μια από της μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας- θα πρέπει από το Υπουργείο Οικονομίας και από τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομίας τον κ. Αλογοσκούφη να υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον και όχι σνομπάρισμα. Εγώ ειλικρινά αισθάνομαι τιμή -και ξέρω ότι είσθε ένας σοβαρός βουλευτής και υπουργός κλπ.- αλλά πιστεύω ότι και ο κ. Αλογοσκούφης πρέπει να αισθάνεται έτσι, ότι δεν μπορούμε να υποτιμούμε την Περιφέρεια και ότι ο ρόλος του Υπουργού είναι μόνο στις διαβουλεύσεις και τα συμβούλια υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αλλού.

Παρακολούθησα με προσοχή την απάντησή σας. Υπήρχε μια λέξη-κλειδί, μια φράση-κλειδί που είπατε, ότι αυτό που πρέπει να γίνει στην πρώην βάση πρέπει να είναι συμβατό με τον χαρακτήρα της περιοχής. Το αντίθετο, αυτό που πρέπει να γίνει στο χώρο της προηγούμενης δεν πρέπει να είναι συμβατό με αυτό που έχει γίνει στο Ηράκλειο και γιʼ αυτό υπάρχει αυτή η τεράστια ανάγκη να αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος. Το Ηράκλειο είναι μια από τις πόλεις που υπάρχει ακραία παρουσία αυθαίρετης  δόμησης, άλλα αντʼ άλλων παραβίαση των πιο στοιχειωδών οικιστικών κανόνων. Η Κρήτη  και όλος ο βόρειος άξονας της Κρήτης έχει μία παρουσία οικιστική ξενοδοχείων κλπ. που έχουν  καταστρέψει μια από τις μεγαλύτερες ομορφιές που υπάρχουν σʼ ολόκληρη τη Μεσόγειο. Και μένει ένα κομμάτι, το κομμάτι της κατοχής των Αμερικάνων. Έμεινε αυτό το κομμάτι και υπάρχει μια τεράστια δυνατότητα να αξιοποιηθεί ως ένας χώρος αισθητικής και επαφής με τη φύση, πολιτισμού, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, αθλητισμού κλπ. Είναι κάτι ασύμβατο με αυτό που γίνεται  εκεί  και σεις μας λέτε αυτά που μας λέτε.

Πιάνω ένα σημείο που είπατε και σας ρωτάω, εάν η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει διαφορετική άποψη θα διαφοροποιήσετε εσείς τις απόψεις σας;  Απʼ ότι ξέρω στο Νομαρχιακό Συμβούλιο του Ηρακλείου η Νομάρχης και όλοι οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι τάσσονται υπέρ αυτής της άποψης που και συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ έχουν φέρει εδώ και εγώ υποστηρίζω. Να αξιοποιηθεί  σʼ αυτό το πλαίσιο, κάτω από μια δημόσια ομπρέλα, να μην ιδιωτικοποιηθεί.

Τέλος, λέτε για μακροχρόνια μίσθωση. Και βάζω ένα ερώτημα: τι σημαίνει μακροχρόνια. Μακροχρόνια μπορεί να σημαίνει πέντε χρόνια, μπορεί να σημαίνει και έναν αιώνα ή δύο αιώνες. Θα ήθελα μια απάντηση. Τι σημαίνει μακροχρόνια μίσθωση. Και η εμπειρία που υπάρχει από μακροχρόνιες μισθώσεις,  για παράδειγμα για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου κλπ., ουσιαστικά σημαίνει μεταβίβαση κυριότητας. Με αυτή την έννοια διαφωνούμε εντελώς. Είναι λάθος αυτό που γίνεται. Πρέπει να σεβαστούμε αυτό τον τόπο και τους πολίτες που ασφυκτιούν, που πάνω από το μισό μένει μέσα σε αυθαίρετα. Να το σεβαστούμε. Να ακούσουμε την Αυτοδιοίκηση. Να καταργήσουμε αυτό το παλιό μνημόνιο και να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να αξιοποιήσουμε ένα χώρο που μπορεί να γίνει κόσμημα και να περισώσει ένα μεγάλο κομμάτι από αυτόν τον πανέμορφο νομό  και τις παραλίες του.»