Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/01/2006

Συνάντηση Αλ.Αλαβάνου με το Σωματείο Εργαζομένων στη Eurobank

"Η κατάσταση με τις Τράπεζες δεν πάει άλλο"

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ.Αλαβάνος μαζί με τον Δ.Στρατούλη, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνο για την εργατική πολιτική του ΣΥΝ και τον Σωτ.Σιώκο, μέλος της ΚΠΕ και υπεύθυνο του εργατικού τμήματος του ΣΥΝ, συναντήθηκε σήμερα με το Σωματείο Εργαζομένων στην Eurobank.

Μετά τη συζήτηση και την ενημέρωση που είχε από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ο Αλ.Αλάβάνος δήλωσε τα εξής:

«Είχαμε μια συνάντηση με το Προεδρείο του Ενωτικού Συλλόγου των εργαζομένων στην Eurobank -Εργασίας.

Θέλω να πω, ότι η κατάσταση με τις Τράπεζες δεν πάει άλλο. Τη χρονιά που πέρασε είχαν κέρδη 50 και 70% παραπάνω από τις προηγούμενες χρονιές και έχουν μια επιθετική στάση απέναντι στους πολίτες και απέναντι στους εργαζομένους. Δεν μπορούμε να δεχθούμε, στην Ελλάδα το επιτόκιο για την κάρτα να είναι 20% και το επιτόκιο καταθέσεων να είναι 1%. Πρόκειται για ληστεία. Και δεν μπορούμε να δεχθούμε να γίνεται μια προσπάθεια εξόντωσης των εργαζομένων, με το άνοιγμα των καταστημάτων τα βράδια, τα Σάββατα, στα εμπορικά κέντρα κλπ. Δεν μπορούμε επίσης, να δεχθούμε να παραβιάζεται η συλλογική σύμβαση η οποία καλύπτεται και από νόμο, και την ίδια στιγμή ο αρμόδιος υπουργός και ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας να μιλάνε για απελευθέρωση του ωραρίου, να καλύπτουν την εργοδοσία αντί να στείλουν τους υπευθύνους κατευθείαν στον εισαγγελέα. Εμείς στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, στηρίζουμε τις δυναμικές κινητοποιήσεις που βλέπουμε και στην Αθήνα, με το κλείσιμο των καταστημάτων.

Την επόμενη εβδομάδα, εγώ προσωπικά, θα φέρω το θέμα της κατάστασης στις Τράπεζες, και ειδικά στη συγκεκριμένη Τράπεζα, με προφορική επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό.»

Γ.Κουτσογιάννης Πρόεδρος του Ενωτικού Συλλόγου της Eurobank: «Ευχαριστούμε πολύ τον Πρόεδρο για τη θέση και τα λόγια του γιατί πραγματικά νομίζουμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από τέτοιες δηλώσεις και από τέτοιες παρεμβάσεις, ειδικά από τα πολιτικά κόμματα. Τον ευχαριστούμε πολύ για την ευαισθησία του. Λίγο πολύ, η κοινή γνώμη ξέρει το μεγάλο πρόβλημα που έχει ενσκήψει πάλι με πρωτοβουλία Eurobank.

Η Eurobank για μας είναι ο «Δούρειος Ίππος» του τραπεζικού συστήματος, και προσπαθεί να αλώσει το τραπεζικό ωράριο το οποίο είναι κατοχυρωμένο με συλλογική σύμβαση και με νόμο. Εμείς οι εργαζόμενοι, επί 45 ημέρες προασπίζουμε αυτό το ωράριο και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, όπως ξέρουμε καλύτερα. Επίσης, δεν θα επιτρέψουμε να λειτουργήσει το δεύτερο κατάστημα που ετοιμάζεται να ανοίξει στη Θεσσαλονίκη στην ίδια λογική και με την ίδια τακτική που ακολουθούν μέχρι τώρα. Θα πρέπει να καταλάβει όμως και ο κόσμος, οι απλοί πολίτες, ότι δεν πρέπει να παρασύρονται από λογικές που αποπροσανατολίζουν. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχουν τέτοια ωράρια. Υπάρχουν ωράρια που είναι κατοχυρωμένα με συλλογικές συμβάσεις και νόμους και όλοι τα σέβονται. Δεν μπορεί ο κ. Λάτσης και η Eurobank να είναι πέρα και πάνω από τους νόμους.»

To Γραφείο Τύπου