Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/04/2008

Δήλωση Αλ.Αλαβάνου για τις εξελίξεις στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Περιμένουμε να έχουμε κατʼ αρχήν μια επίσημη ενημέρωση. Από κει και πέρα, εμείς θα πανηγυρίσουμε όταν θα έχει λυθεί ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και χρόνια. Κι αυτό σημαίνει:

 Πρώτον, ότι δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω σε καταστάσεις σαν την περίοδο του εμπάργκο.

 Δεύτερον ότι πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες και μάλιστα στο πλαίσιο του ΟΗΕ σε διμερές επίπεδο, όχι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

 Τρίτον ότι δεν πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία ασύμμετρων ανταλλαγμάτων. όπως ζητάνε σήμερα οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Τέταρτον να αξιοποιήσουμε τις διαφορές που είναι πλέον εμφανείς μέσα στον πολιτικό κόσμο των γειτόνων μας- είναι χαρακτηριστική η πιο μετριοπαθής στάση που κράτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σχέση με την εθνικιστική στάση της σημερινής κυβέρνησης της ΠΓΔΜ .

Και πέμπτον, μέσα από αυτό το δρόμο, να βρούμε μια λύση κοινής αποδοχής που θα πρέπει να στηρίζεται σε μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις και σε μια σειρά μέτρων εμπιστοσύνης και σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε

«Εμείς προτείνουμε κάποιες κατευθύνσεις ώστε, ακριβώς, να μην έχουμε περιπέτειες, αντίθετα να απαλλαγούμε από αυτό το φορτίο ώστε να δούμε θέματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν σχέση και με τα ίδια τα σύνορά μας που αμφισβητούνται, τα οποία είναι πολύ πιο ουσιαστικά, πολύ πιο δύσκολα και πολύ πιο κρίσιμα για τη χώρα.»

To Γραφείο Τύπου