Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/01/2006

Να μην κλείσει το Εργοστάσιο Ζάχαρης και Λιπασμάτων!

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝ

Το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων Θεσ/νίκης και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, τονίζει:

Είχαμε επισημάνει έγκαιρα ότι οι ρυθμίσεις της νέας ΚΑΠ, θα επιφέρουν σοβαρότατες δυσμενείς εξελίξεις στον Αγροτικό Τομέα σ΄ όλα τα επίπεδα (παραγωγή, μεταποίηση προϊόντων, διακίνηση, εμπορία και πάνω απ΄ όλα σε βάρος του εισοδήματος των μικρών και μεσαίων αγροτών).

Δυστυχώς οι φόβοι μας άρχισαν να πραγματοποιούνται με περιορισμούς στην παραγωγή, αύξηση εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, κλείσιμο μεγάλων βιομηχανικών μονάδων αγροτικού ενδιαφέροντος κ.α. Ήδη το εργοστάσιο ζάχαρης στην Ξάνθη και η βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων της Θεσ/νίκης, αφήνουν στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους.

Σ΄ όλη αυτή την εξέλιξη βασική ευθύνη έχουν τόσο η κυβέρνηση της Ν.Δ. όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που υιοθέτησαν «ελαφρά την καρδία» τις επιλογές της ΚΑΠ, καθώς και οι κεντρικές οργανώσεις (ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ), που πλειοδότησαν στην αποδοχή της ΚΑΠ και στην πλήρη αποδέσμευση των ενισχύσεων από την παραγωγή.

Σήμερα όλοι αυτοί αντιδρούν, δήθεν γι΄ αυτήν την εξέλιξη και χύνουν «κροκοδείλια δάκρυα» για το κλείσιμο των εργοστασίων. Αξίζει να θυμίσουμε ότι το 1981 με την είσοδο της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ, με μέσα στοιχεία ανακοινώσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, η χώρα μας παρήγαγε τη φθηνότερη ζάχαρη της Ευρώπης. Πως λοιπόν σήμερα η εξέλιξη αυτού του προϊόντος είναι τόσο δυσμενής; Το βιομηχανικό και τραπεζικό κατεστημένο, επεξεργάζεται σειρά αντιλαϊκών μέτρων προκειμένου να σώσει τα κεκτημένα του. Θεωρούμε ότι θα υπάρξουν πολλές τέτοιες ενέργειες των εργαζομένων στις Γεωργικές Βιομηχανίες στο άμεσο μέλλον.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι αυτές τις προσπάθειες μόνο η ενότητα και ο αγώνας των αγροτών και εργαζομένων στις γεωργικές βιομηχανίες μπορεί να σταματήσει. Ήδη με την αποφασιστικότητα τους εξανάγκασαν προσωρινά τους κυβερνώντες να αναστείλουν το κλείσιμο των δύο αυτών εργοστασίων.

Καλούμε τους αγρότες και εργαζόμενους να είναι ενωμένοι. Ο ΣΥΝ θα είναι δίπλα τους για την προάσπιση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής