Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/04/2008

Ανακοίνωση Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Σητείας, σχετικά με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σητείας να αναθέσει την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτη εργολάβο κατά τη θερινή περίοδο, μετά από την εισήγηση του δημάρχου κου Ν. Κουρουπάκη

Η Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Σητείας, σχετικά με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σητείας να αναθέσει την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτη εργολάβο κατά τη θερινή περίοδο, μετά από την εισήγηση του δημάρχου κου Ν. Κουρουπάκη, επισημαίνει:

Τόσο η εισήγηση του δημάρχου όσο και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ελήφθη εν θερμώ, στερείται σοβαρότητας, είναι πρόχειρη, παντελώς αστήριχτη και δεν τεκμηριώνεται από καμιά μελέτη ούτε όσον αφορά την οικονομική και τεχνική πλευρά του ζητήματος αλλά ούτε και το μεγάλο πρόβλημα, δηλαδή την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων.

Έρχεται λοιπόν ο κος Κουρουπάκης να ομολογήσει ότι έχει αποτύχει στο στοιχειώδες δηλαδή το μάζεμα των σκουπιδιών.Μοιάζει δε η απόφαση αυτή σαν πράξη εκδίκησης προς τους εργαζόμενους στην καθαριότητα του δήμου αμέσως μετά την πολυήμερη απεργία τους για το ασφαλιστικό και μετά την άρνησή τους να εργαστούν πέραν του συμβατικού ωραρίου, αφού δεν ήταν διασφαλισμένη η αμοιβή τους για τις ημέρες και ώρες της υπερωριακής αυτής απασχόλησης.

Η εμπάθεια δε του δημάρχου τον οδήγησε να καλέσει σε απολογία 17 από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και είχε αποτέλεσμα την παραίτηση του προϊσταμένου της υπηρεσίας καθαριότητας.

Το κόστος των 220.000 ευρώ, που θα είναι η αμοιβή του εργολάβου για 3μήνες, είναι τουλάχιστον υπερβολικό αν το συγκρίνουμε με τις 80.000 ευρώ περίπου που θα χρειαζόταν ο δήμος για το ίδιο διάστημα για την αμοιβή 15 επί πλέον εργαζομένων που μπορεί να προσλάβει με σύμβαση, όπως γινόταν στο παρελθόν. Το επί πλέον κόστος βέβαια θα επιβαρυνθούμε εμείς οι δημότες.

Το ζητούμενο για εμάς είναι η αναζήτηση λύσης για την παραγωγική διαχείριση των απορριμμάτων συνολικά και όχι μόνο η καθαρή πόλη, που δεν είναι βέβαιο ότι και αυτό εξασφαλίζεται με την ανάθεση εργολαβίας.

Η απόφαση του δημάρχου ούτε λύνει αλλά ούτε καν θίγει το τεράστιο αυτό πρόβλημα. Η ανακύκλωση, η ανάκτηση, η άντληση εμπειρίας από άλλους δήμους, η διαδημοτική συνεργασία, αξιοποίηση της γνώσης πολιτών, το κλείσιμο της παλιάς χωματερής που συνεχίζει να λειτουργεί παράνομα, η εξάλειψη των δεκάδων σκουπιδότοπων, η διαφορετική εν τέλει διαχείριση των απορριμμάτων, είναι έξω από τη λογική του δήμου μας.

Γνωρίζοντας ότι οι οικονομικές αδυναμίες των δήμων προέρχονται εν μέρει από ελλιπή χρηματοδότηση και εν μέρει από κακή διαχείριση και υπερασπιζόμενοι τον εν γένει δημόσιο χώρο, θεωρούμε απαράδεκτη την εισήγηση του δημάρχου και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και προτείνουμε:

1. Άμεση ανάκληση της απόφασης.

2. Αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και όλου του εξοπλισμού του δήμου. Πρόσληψη έκτακτου προσωπικού μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών οριστικών προσλήψεων.

3. Μακροπρόθεσμο σχεδιασμό με ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των πολιτών.

4. Υπό την αιγίδα του δήμου να γίνει ευρύτερη έρευνα, για τη δυνατότητα άσκησης περιβαλλοντικής πολιτικής που θα στοχεύει στην ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, μείωση των απορριμμάτων και ρύπων και οριστικό κλείσιμο όλων των ανεξέλεγκτων σκουπιδότοπων .

Η έρευνα δε μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή πολιτών, του οικολογικού κινήματος, των εργαζομένων στην καθαριότητα του δήμου και ειδικών επιστημόνων.

5. Να αξιοποιηθεί η εμπειρία άλλων δήμων που διαχειρίζονται μόνοι τους και με επιτυχία το θέμα της καθαριότητας και της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Σητείας