Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/04/2008

Δήλωση Γιάννη Μπαλάφα, υπεύθυνου εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ, για το Μακεδονικό και τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου

Ο Γιάννης Μπαλάφας, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική του κόμματος, μιλώντας στον Ρ/Σ 9,84 (Αρ.Τόλιος) για το Μακεδονικό και τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Δύο σημαντικά συμπεράσματα προκύπτουν από τη Σύνοδο:

Πρώτον, ο Μπους δεν είναι παντοδύναμος. Στο Βουκουρέστι δεν του πέρασε. Ούτε για την ΠΓΔΜ, ούτε για την Ουκρανία, ούτε για την Γεωργία. Η απόλυτη ηγεμονία των ΗΠΑ αμφισβητήθηκε. Και αυτό είναι αξιοσημείωτη εξέλιξη.

Δεύτερον, ο λαός μας, η νεολαία μας, γυρίζοντας την πλάτη στoυς ψευτοαδιάλλακτους «ελληναράδες» και στα εθνικιστικά συλλαλητήρια οδήγησε και την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση σε μία πρόταση και σε μια στάση για το Μακεδονικό πιο ρεαλιστική, πιο σωστή (σύνθετη ονομασία κ.λ.π.). Αυτό έγινε ευρύτερα αποδεκτό, κατανοήθηκε από μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και χτύπησε ψευτοθεωρίες περί «ανάδελφου έθνους», που όλοι το καταδιώκουν.

Σημασία έχει η συνέχεια. Διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ χωρίς επεμβάσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να λήξει με έντιμο συμβιβασμό, όπου το θέμα της ονομασίας να τεθεί στις πραγματικές του διαστάσεις - σύνθετη ονομασία, αμοιβαία αποδεκτή Αυτό είναι το συμφέρον της χώρας μας, αυτό προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια».

To Γραφείο Τύπου