Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/04/2008

Ερώτηση-παρέμβαση Παπαδημούλη για τα ανεξέλεγκτα ορυχεία χρυσού στην Τουρκία

Στην Κομισιόν φέρνει με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης το θέμα των ανεξέλεγκτων ορυχείων χρυσού και ασημιού στην περιοχή της Τροίας στη βορειοδυτική Τουρκία. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του, υπογραμμίζει την ανησυχία των κατοίκων και της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής για τους κινδύνους που ενέχει η εξορυκτική δραστηριότητα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, επισημαίνοντας ότι μπορεί να επηρεάσει γενικότερα την περιοχή του Βορείου Αιγαίου.

Σημειώνεται ότι αύριο, 5 Απριλίου, διοργανώνεται από τους φορείς της περιοχής του Τσανακαλέ συλλαλητήριο διαμαρτυρίας.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"Σύμφωνα με τις καταγγελίες του συντονιστικού οργάνου περισσότερων από 40 Τουρκικών και Ελληνικών δήμων και νομαρχιών, στην περιοχή του Ιδαίου Όρους, που βρίσκεται στη Βορειοδυτική Τουρκία, στα βουνά Καζ, Μάδρα και το οροπέδιο Κοζάκ, εκδόθηκαν, από τις τουρκικές αρχές, 181 άδειες για  εξόρυξη χρυσού και ασημιού καθώς και 13 άδειες λειτουργίας μεταλλείων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των κατοίκων, περίπου 2.600.000 στρέμματα δάσους θα εξαφανιστούν, ενώ θα καταστραφούν περίπου 10.000.000 ελαιόδεντρα. Επίσης, δεν προβλέπεται στις άδειες η αποκατάσταση των λάκκων βάθους 400 μέτρων που θα δημιουργηθούν λόγω των εξορύξεων. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πρακτικές, την επόμενη δεκαετία στην περιοχή υπολογίζεται να χρησιμοποιηθούν περίπου 400.000 τόνοι κυανίου, το 30% του οποίου εξαερώνεται και διαχέεται στην ατμόσφαιρα.

Λαμβάνοντας υπ όψιν πως στην περιοχή υπάρχουν πολύ ισχυρά αιολικά πεδία, και ότι νοτιότερα ήδη λειτουργεί εργοστάσιο χρυσού στην περιοχή της Περγάμου, όπου παρουσιάζονται πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα, ερωτάται η Επιτροπή:

Έχει γνώση της ανωτέρω κατάστασης; Συνάδουν οι πρακτικές αυτές με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε; Θεωρεί ότι μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά το περιβάλλον στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου;  Προτίθεται να προβεί σε συστάσεις προς τις τουρκικές αρχές;"

To Γραφείο Τύπου