Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/01/2006

Αλέκος Αλαβάνος: "Απαράδεκτη η προσπάθεια κλεισίματος της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης - Να ανακληθεί άμεσα αυτή η απόφαση"

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος και ο Δημ.Στρατούλης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για την Εργατική πολιτική, συναντήθηκαν σήμερα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή Διυλιστήρια και Χημική Βιομηχανία.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις

ΑΛ.ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «Είχαμε μια συνάντηση με την Ομοσπονδία των εργαζομένων στα Πετρέλαια και στη Χημική Βιομηχανία. Θέμα της συνάντησης, η προσπάθεια να κλείσει η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη, βιομηχανία κερδοφόρα, βιομηχανία εξαγωγική, βιομηχανία κρίσιμη για τον αγροτικό τομέα. Και ο μόνος λόγος που κλείνει, είναι τα συμφέροντα των τραπεζών που είναι μέτοχοι της βιομηχανίας αυτής και οι οποίες, αντί να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα της απασχόλησης, της ανεργίας ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, το μόνο που τις ενδιαφέρει είναι, πώς θα διαμορφώσουν συνθήκες ώστε, ορισμένες τουλάχιστον απ΄ αυτές, όπως η Εμπορική, που είναι ο μεγαλομέτοχος της Βιομηχανίας αυτής , θα μπορέσει να περάσει σε γαλλικά ή άλλα ξένα χέρια.

Είναι από κάθε άποψη απαράδεκτη η προσπάθεια κλεισίματος της μονάδας της Θεσσαλονίκης. Αφήνει 650 εργαζόμενους χωρίς δουλειά, σε μία πόλη η οποία γίνεται η πρωτεύουσα της ανεργίας στην χώρα μας. Κι εδώ δείχνει πού οδηγεί -κατά τη γνώμη μας- η πολιτική της Ν.Δ. την περιοχή αυτή.

Εμείς ζητάμε να ανακληθεί άμεσα αυτή η απόφαση. Να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση και να υπάρξει σχεδιασμός για τις δύο καθετοποιημένες μονάδες της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας, ώστε να σταθούν στα πόδια τους και, ακόμη περισσότερο, να επεκταθούν και να ανακτηθούν.

Ν.ΟΡΦΑΝΟΣ (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πετρελαιοειδών Διυλιστηρίων και Χημικής Βιομηχανίας): «Η Ομοσπονδία ξεκίνησε και κάνει μια ενημέρωση σε όλα τα κόμματα και τους Προέδρους των κομμάτων.

Ενημερώσαμε τον κ. Πρόεδρο για τις τελευταίες εξελίξεις. Όπως πολύ σωστά είπε, τα συμφέροντα των τραπεζών και όχι μόνο, κάτω ή πάνω από το τραπέζι, οδηγούν μια κερδοφόρα εταιρεία σε κλείσιμο.

'Αλλη μια βιομηχανία κλείνει, άλλοι 650 εργαζόμενοι στο δρόμο.

Εμείς σαν Ομοσπονδία έχουμε σχεδιάσει τον αγώνα μας σύμφωνα με τις αποφάσεις του σωματείου και τις δικές μας. Οι εργαζόμενοι δεν την κλείνουν τη βιομηχανία. Είμαστε σε μια λειτουργική κατάληψη. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο αγρότης έχει ανάγκη από φθηνά λιπάσματα και όχι από λιπάσματα που είναι αμφιβόλου ποιότητας λόγω των εισαγωγών.

Θα προσπαθήσουμε, χρησιμοποιώντας όλες μας τις δυνάμεις, τα κόμματα που μας στηρίζουν, τις οργανώσεις που μας στηρίζουν, να την κρατήσουμε σε λειτουργία.

Πρέπει η κυβέρνηση να καταλάβει ότι αυτούς που ορίζει στις τράπεζες -γιατί ακούω από κάποιους κυβερνητικούς παράγοντες ότι.. «τι να κάνουμε, μια ιδιωτική επιχείρηση.. δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα..». Τους διοικητές των τραπεζών τους ορίζει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει λόγο να παρέμβει, όπως παρενέβη και στη Ζάχαρη.

Ας καταλάβουν - το λέμε άλλη μια φορά- και οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο, να βάλουν κι εκείνοι το δικό τους βέτο, για να μην κλείσει μια βιομηχανία και μείνουν κι άλλοι άνεργοι στο δρόμο.»

To Γραφείο Τύπου