Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/04/2008

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (κα Ρούσα), μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για την υπόθεση ντόπινγκ

Όλοι έχουν συγκλονιστεί αυτές τις ημέρες διότι εδώ και χρόνια, υπήρχαν προειδοποιήσεις ότι κάτι σάπιο υπάρχει σʼ αυτό το βασίλειο των μεταλλίων. Αρκετούς  Έλληνες αυτή τη στιγμή τους τρώει μέσα τους μια υποψία ότι στο βωμό των αθλητικών επιτυχιών χρησιμοποιήθηκαν παράνομα και αθέμιτα μέσα. Φαίνεται να δόθηκε πολύ ντόπα σε πολλά ελληνόπουλα με την ευθύνη των αρμοδίων, που θύμιζε Ανατολική Γερμανία. Αυτή τη φορά δεν πρέπει το θέμα να συγκαλυφθεί με θεωρίες ότι για όλα έφταιγε ο Ιακώβου, ή κάποιος γιατρουδάκος, ή το πράγμα ξεκίνησε το 2007.

Το επιχείρημα ότι αυτά συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες το θεωρώ ένα άθλιο επιχείρημα, ενός στρουθοκαμηλισμού που επιτρέπει να συνεχίζεται η καταστροφή της υγείας χιλιάδων νέων παιδιών στο βωμό της μπίζνας, δηλαδή της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού. Να μην νιώσουμε ότι ζημιώνεται το  εθνικό μας γόητρο, αλλά να θυμηθούμε τον Σολωμό: «εθνικό είναι ότι είναι αληθές». Και το λέω αυτό διότι άκουσα διάφορους να λένε και μεταξύ άλλων και τον κ. Σγουρό το σημερινό νομάρχη, ο οποίος ήταν γενικός γραμματέας αθλητισμού εκείνη εποχή, να διαβεβαιώνει, ότι αυτό το περιστατικό δεν έχει καμία σχέση με όσα συνέβησαν την προηγούμενη δεκαετία. Αυτά πρέπει να αποδειχτούν και για να αποδειχτούν πρέπει να ερευνηθούν και πρέπει να ερευνηθούν από αδέκαστους,  «όχι Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει»

Την εποχή αυτής της ολυμπιακής παραζάλης ένα μικρό τότε κόμμα ο Συνασπισμός είχε πει ας μην «παραμυθιαζόμαστε», εκτός από τα ευχάριστα υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά της υπόθεσης. Πέρα από  το υπέρογκο κόστος που θα το πληρώνουμε εμείς και τα παιδιά μας,  είναι οι μίζες, (βλέπε σκάνδαλο Siemens)  που έπεσαν σύννεφο γιατί δεν προλαβαίναμε και έπρεπε να τρέξουμε γρήγορα  να τελειώσουμε τα έργα,  είναι και εκείνο της εμπορευματοποίησης που από πίσω κρύβει τη σκοτεινή πλευρά του ντόπινγκ. Γιατί στο όνομα κακώς νοούμενων εθνικών σκοπιμοτήτων,  τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν τον τόπο δεν λένε την αλήθεια. Και μπορεί ως κόμματα, ως σύνολο να μην έχουν ευθύνη, αλλά στις γραμμές τους υπάρχουν άνθρωποι που έπαιξαν με μεθόδους βρόμικες για να κερδίσουν μετάλλια χρήματα, δόξα και ψήφους .

Για το Σκοπιανό

Πρώτα από όλα στην σύνοδο του Βουκουρεστίου αποδείχθηκαν δύο πάρα πολύ  σπουδαία συμπεράσματα. Το πρώτο είναι ότι ο Μπους δεν είναι παντοδύναμος. Το δεύτερο είναι η μετακίνηση της Ελλάδος, έστω και με δεκαπέντε χρόνια καθυστέρηση, στην επιδίωξη σύνθετης ονομασίας που μας έβγαλε από  την απομόνωση. Αποφύγαμε αυτό το εικοσιπέντε ένα, ακριβώς γιατί η Ελλάδα φάνηκε ότι επιδιώκει μια ρεαλιστική λύση. Από δω και πέρα το κρίσιμο θέμα είναι να οργανωθούμε με πολιτικό σχέδιο με μία επίθεση φιλίας προς τη γειτονική χώρα έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε να παγιωθούν αρνητικά συναισθήματα που θα  ξανακυλούσαν την υπόθεση σε τέλμα

Στο Συνασπισμό δεν είμαστε μικρόψυχοι. Το γεγονός ότι  η ελληνική εξωτερική πολιτική έφυγε από το ούτε Μακεδονία ούτε παράγωγα και πήγε στο θέλουμε σύνθετη ονομασία ο Συνασπισμός το θεωρεί θετικό. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Αν μας είχαμε ακούσει και είχαμε πει ναι στο πακέτο Πινέιρο θα είχαμε πετύχει λύση εδώ και δεκαέξι χρόνια. Έτσι θα είχαμε τη δυνατότητα να ασχοληθούμε με άλλα θέματα, που είναι πολύ πιο σοβαρά για την ελληνική κοινωνία και τα οποία μας ματώνουνε και μας έχουν ουραγούς μέσα στην Ευρώπη σε κρίσιμους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς  τομείς. Αν μιλήσουμε με τον κόσμο και στην ελληνική Μακεδονία, θα δείτε ότι τον έλληνα  Μακεδόνα τον πονάει η υψηλή ανεργία  που υπάρχει σε αυτήν την περιοχή. Είναι σωστό μία επιτυχία,  ένα θετικό βήμα στο οποίο συνέβαλαν με τη στάση τους όλες σχεδόν οι πολιτικές δυνάμεις να προσπαθούν κάποιοι  να το χρησιμοποιήσουν, με μικροκομματικά κριτήρια, και δυστυχώς  βλέπω τέτοιες προσπάθειες. Όσοι νομίζουν ότι θα πάρουν τον πρωθυπουργό πάνω σε άσπρα άλογα για  να έρθει στην Ελλάδα ως θριαμβευτής για να ξεχάσουμε τα υπόλοιπα, κάνουν λάθος και βλάπτουν κιʼ αυτό το θέμα.

To Γραφείο Τύπου