Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/03/2008

Ομιλία Παναγιώτη Λαφαζάνη, ειδικού εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, για το Νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό

Η κυρία Υπουργός λείπει, αλλά κι εγώ με μεγάλη λύπη μου θέλω να πω ότι το νομοσχέδιο που μας έφερε μπορεί να έχει έναν τίτλο που να του ταιριάζει: «Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν». Βεβαίως ξέρω ότι έτσι υποβαθμίζω μία εξαιρετική ταινία, αλλά νομίζω ότι ο τίτλος είναι άκρως αντιπροσωπευτικός γιʼ αυτό το τερατούργημα που έχετε φέρει σʼ αυτήν την Αίθουσα προκειμένου να το ψηφίσει η Βουλή.

Οδηγείτε στο περιθώριο τους συνταξιούχους και τις συντάξεις. Το ερώτημα που σας θέτω είναι το εξής: Μισείτε τη σύνταξη; Θέλετε να την περιθωριοποιήσετε; Θέλετε να εξαφανίσετε τελικά τη δυνατότητα των εργαζομένων να λαμβάνουν σύνταξη; Αυτό κάνετε επί της ουσίας και ανοίγετε το δρόμο σε μία τέτοια προοπτική μʼ αυτό το νομοσχέδιο. Έχετε ένα νομοσχέδιο-φονιά των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, ένα νομοσχέδιο το οποίο ανοίγει το δρόμο για τη διάλυση του κοινωνικού και αναδιανεμητικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος και την προσφυγή και την καταφυγή των εργαζομένων είτε στα επαγγελματικά ταμεία του νόμου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είτε –και κυρίως, θα έλεγα- στην ιδιωτική ασφάλιση. Αυτό το νομοσχέδιο είναι «χαράς ευαγγέλιο» για τις ασφαλιστικές εταιρείες. «Τρίβουν τα χέρια τους» κυριολεκτικά διότι ξέρουν ότι βάζετε «βούτυρο στο ψωμί τους» πλέον.

Άκουσα τον αξιότιμο εισηγητή της Πλειοψηφίας να λέει για κραυγές των ολίγων ενάντια σʼ αυτό το νομοσχέδιο.

Έλεος, κύριοι! Καλά, δεν ζείτε σε αυτή τη χώρα; Δεν έχετε καταλάβει τι γίνεται γύρω σας; Δεν έχετε αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένας στην ελληνική κοινωνία που να στηρίζει αυτή τη λαιμητόμο την οποία φέρατε; Δεν ακούσατε την ακρόαση φορέων, από τους οποίους βεβαίως τους περισσότερους παραλείψατε να καλέσετε, για να ακουστούν στη Βουλή; Δεν τους ακούσατε;

Δεν ακούσατε τους φορείς που καλέσατε; Και οι φορείς αυτοί δεν είναι μίας παρατάξεως, δεν είναι μονοκομματικοί. Είναι από όλες τις πλευρές του κομματικού μας συστήματος. Δεν ακούσατε τους εκπροσώπους της Δ.Α.Κ.Ε., που ήρθαν στην επιτροπή μας; Δεν ακούσατε τη γενική κατακραυγή; Είσαστε απολύτως απομονωμένοι μέσα στην ελληνική κοινωνία.

Οι μόνοι που στηρίζουν αυτό το νομοσχέδιο είναι ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων. Και σας ερωτώ: Κυβέρνηση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων είσαστε; Αυτούς στηρίζετε και πάτε ενάντια σε όλη την υπόλοιπη κοινωνία;

Έχετε αναστατώσει όλη την Ελλάδα. Έχουν ξεκινήσει παντού και βρίσκονται σε κλιμάκωση μεγάλοι αγώνες. Και για να τους αντιμετωπίσετε, καταφεύγετε στους εισαγγελείς, στα δικαστήρια, στα Μ.Α.Τ., στα αυταρχικά μέτρα. Σαββατοκύριακο συνεδρίαζαν τα δικαστήρια, για να βγάλουν παράνομη και καταχρηστική την απεργία της Δ.Ε.Η.. Μέχρι και τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Πολιτισμού τους παρέπεμψε ο αρμόδιος Υπουργός στα δικαστήρια, για να βγάλει παράνομη και καταχρηστική την απεργία τους.

Είναι δυνατόν να συνεχίζετε να κυβερνάτε έτσι; Με τα Μ.Α.Τ., με τους εισαγγελείς, με τα δικαστήρια; Αυτό είναι το μέλλον αυτής της χώρας; Πού οδηγείτε, στο εισαγγελικό, αυταρχικό, δικαστικό, αστυνομικό κράτος τη χώρα αυτή; Αυτό είναι το μέλλον της; Έτσι θα περνάτε τους νόμους σας και τα νομοσχέδιά σας; Έτσι θα αντιμετωπίζετε τους αγώνες των εργαζομένων; Με τη δυσφήμιση, την επίθεση, τα δικαστικά μέτρα; Μπορεί να κυβερνηθεί ποτέ αυτή η χώρα έτσι;

Είσαστε μια Κυβέρνηση, που αν τυχόν περάσει αυτό το νομοσχέδιο, θα έχετε μετρημένες μέρες. Αυτό το νομοσχέδιο θα είναι το Βατερλό της Κυβέρνησης για το μέλλον και μάλιστα το άμεσο μέλλον. Όπως θα θυμάστε πολύ καλά, για την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη το Βατερλό ήταν ο σχετικός νόμος που ψήφισε τότε, ο αποκαλούμενος και νόμος Σιούφα. Το Βατερλό για την Κυβέρνηση του κ. Σημίτη ήταν τα μέτρα του κ. Γιαννίτση και εν μέρει βεβαίως ο νόμος Ρέππα. Το δικό σας Βατερλό θα είναι αυτό το τερατούργημα, το οποίο έχετε φέρει να ψηφίσει η Βουλή με διαδικασίες μάλιστα εξπρές, πρωτοφανείς διαδικασίες, που όπως είπα, θυμίζουν το «ψηφίστε-ψεκάστε-τελειώσατε».

Δεν θέλετε να έχετε τις κοινωνικές αντιδράσεις, δεν θέλετε να τις αντιμετωπίσετε κατά πρόσωπο. Όμως την Τετάρτη, στη μεγάλη πανελλαδική απεργία, θα έχουμε δεκάδες χιλιάδες, ίσως εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο έξω από τη Βουλή. Και θα προσπαθούμε εδώ να συζητάμε, με τα Μ.Α.Τ. να έχουν περικυκλώσει την Αίθουσα αυτή και να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη βοή και την κατακραυγή της κοινωνίας. Έτσι δεν προχωράει ο τόπος. Έτσι η Κυβέρνησή σας, όπως σας είπα, δεν έχει μέλλον.

Είχατε πει ότι δεν θα περικόψετε τις συντάξεις, δεν θα πειράξετε τις συντάξεις. Με το νομοσχέδιο αυτό κατακρεουργείτε τις συντάξεις. Κάνετε ακριβώς το αντίθετο. Το πρώτο και κύριο που κάνει το νομοσχέδιό σας είναι να μειώνει δραστικά την επικουρική σύνταξη, να βάζετε ανώτερο πλαφόν για την επικουρική σύνταξη στο 20%. Με ποιο δικαίωμα το κάνετε αυτό;

Για να πάμε παραπάνω από 20% χρειάζεται δική σας υπουργική απόφαση.

Εσείς θα κάνετε τη μελέτη, εσείς θα έχετε την πρωτοβουλία και εσείς θα αποφασίσετε. Και ερωτώ: «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν» έχει η χώρα; Μήπως το πολίτευμά μας έχει εκτραπεί, έχει αλλοιωθεί και δεν το έχουμε καταλάβει; Αυτό κάνετε και επιχειρείτε με το νομοσχέδιο σας. Ξέρετε ότι η επικουρική σύνταξη είναι βασική στο συντάξιμο χρόνο. Βασικότατη. Βλέπετε ότι εδώ υγιή επικουρικά ταμεία, που δίνουν μεγαλύτερες επικουρικές συντάξεις, τις οποίες πάτε να κόψετε νομοθετικά και πραξικοπηματικά με το νομοσχέδιό σας.

Βεβαίως, μείωση των συντάξεων θα προέλθει και από τις ενοποιήσεις, τις οποίες κάνετε προοπτικά. Διότι αυτές οι ενοποιήσεις βουλιάζουν όλα τα ταμεία και καθιστούν προβληματικό το σύστημα προς τα κάτω, με συνέπεια σε επόμενη φάση, σε επόμενο στάδιο, να έρθετε και να βάλετε μαχαίρι στις συντάξεις. Αυτό που κάνετε στις επικουρικές συντάξεις με το 20% είναι ο πιλότος, για να ακολουθήσουν μετά, σε αυτή τη λογική, και οι κύριες συντάξεις.

Έχουμε οδηγηθεί σε κατάρρευση όχι μόνο των μισθών, αλλά κυρίως, θα έλεγα, των συντάξεων. Οι συντάξεις σήμερα είναι κατά 70% κάτω από τα 600 ευρώ. Πού θα τις φθάσετε αυτές τις συντάξεις; Αυτές οι συντάξεις έχουν φθάσει στο σημείο ελεημοσύνης, φιλοδωρήματος, εξαιτίας βεβαίως της κατάρρευσης των μισθών, εξαιτίας των αντιασφαλιστικών μέχρι σήμερα νόμων, αλλά και εξαιτίας της εισοδηματικής πολιτικής που εφαρμόζετε για τους συνταξιούχους, η οποία εισοδηματική πολιτική είναι πάλι «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Είναι η εισοδηματική πολιτική του δημοσίου και έρχεστε με το νομοσχέδιο να γενικεύσετε αυτή την εισοδηματική πολιτική του δημοσίου για όλες τις συντάξεις.

Δεν ακολουθούν οι συντάξεις τις συλλογικές συμβάσεις του κάθε κλάδου. Ενώ είναι, υποτίθεται, ελεύθερες όλες οι τιμές για τα προϊόντα, το μόνο είδος που είναι σε διατίμηση σε αυτή τη χώρα είναι η σύνταξη. Οδηγείτε, έτσι, τις συντάξεις στο μη παρέκει, δηλαδή σε συντάξεις-φιλοδωρήματα.

Ισχύει αυτό που σας είπα, ότι η σύνταξη είναι υπό διωγμό, ότι η σύνταξη πρέπει να τελειώσει, ότι η σύνταξη προοπτικά δεν μπορεί να έχει μέλλον. Ένα φιλοδώρημα -η εθνική σύνταξη, την οποία ευαγγελίζεστε- θα είναι το μέλλον των συνταξιούχων. Από εκεί και πέρα, επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτική ασφάλιση στη ληστεία των ασφαλιστικών εταιρειών.

Μας λέτε ότι έχει προβλήματα το ασφαλιστικό σύστημα και κινδυνολογείτε ασύστολα για την προοπτική και το μέλλον του. Σας λέω: Εάν το πιστεύετε αυτό, είναι δυνατόν με το νομοσχέδιό σας να έρχεστε και να χαρίζετε δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες και στις μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις; Το κάνατε με προηγούμενα νομοσχέδια και για την «ALPHA BANK» και για την Εμπορική Τράπεζα και για την Αγροτική Τράπεζα. Έρχεστε μέσα απʼ αυτό το νομοσχέδιο να επαναλάβετε το ίδιο εγχείρημα και για την Εθνική Τράπεζα και για την Τράπεζα της Ελλάδας. Γιατί, ενώ και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Νέα Δημοκρατία είχαν αποδεχθεί ότι το Ταμείο της Τράπεζας της Ελλάδας θα είναι εκτός των ενοποιήσεων -και το είχατε νομοθετήσει αυτό- το εισάγετε και βάζετε την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ κάλυπτε τα ελλείμματά του προοπτικά και τα αναλογιστικά του ελλείμματα, σήμερα να τα φορτώνεται το Ι.Κ.Α. και να βουλιάζει έναντι πινακίου φακής που θα δώσει η Τράπεζα της Ελλάδας; Γιατί χαρίζετε στην Εθνική Τράπεζα; Αναξιοπαθούσα είναι η Εθνική Τράπεζα; Δεν βλέπετε τα κέρδη της;

Γιατί χαρίζετε στον Ο.Τ.Ε.; Υπήρχε η δέσμευση το 4% να δοθεί στο Τ.Α.Π.-Ο.Τ.Ε. μετά από την επαίσχυντη αυτή εθελούσια έξοδο, η οποία έγινε. Το 4% των μετοχών στο Τ.Α.Π.-Ο.Τ.Ε.. Δεν το δώσατε στο Τ.Α.Π.-Ο.Τ.Ε., το οποίο πάτε στο Ι.Κ.Α.. Βουλιάζετε το Ι.Κ.Α., αλλά τις μετοχές του Ο.Τ.Ε. ξέρετε, σε συμπαιγνία με την «MARFIN INVESTMENT GROUP», τώρα να τις παραχωρείτε και να τις παραδίδετε και στα κερδοσκοπικά παιχνίδια της «MARFIN», όπως και την πώληση στην «DEUTSCHE TELECOM».

Πωλείτε την Ελλάδα, αυτή τη χώρα, όπως σφαγιάζετε τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Πωλείτε τους στρατηγικούς τομείς, τα λιμάνια, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες. Αυτό είναι μέλλον μπανανίας, δεν είναι μέλλον κυρίαρχης χώρας, η οποία θέλει να σταθεί στα πόδια της εν μέσω διεθνούς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η οποία έχει αγγίξει τη χώρα μας και κινδυνεύει στο επόμενο διάστημα να μας οδηγήσει σε οικονομική ύφεση.

Καταργείτε κάθε μορφής πρόωρη συνταξιοδότηση είτε θεσμοθετημένα είτε με αντικίνητρο, μειώνοντας δραστικά τις συντάξεις, εφόσον καταφύγει ο άλλος στην πρόωρη συνταξιοδότηση.

Ντροπή σας που το κάνετε αυτό και ντροπή σας όταν το κάνετε για μητέρες με ανήλικα παιδιά. Μία μητέρα με ανήλικα παιδιά δεν καταφεύγει στην πρόωρη συνταξιοδότηση γιατί έτσι της αρέσει. Δεν δουλεύει για πλάκα. Καταφεύγει στην πρόωρη συνταξιοδότηση –και η σύνταξη αυτή είναι άκρως μειωμένη, είναι σύνταξη πείνας και πενίας- μόνο και μόνο όταν έχει ανάγκη. Αντί να προστατεύσετε αυτήν την μητέρα με το ανήλικο παιδί, αντί να προστατεύσετε αυτήν την οικογένεια, έρχεστε εδώ να τη στείλετε στον Καιάδα και λέτε «έγκλημα καθοσιώσεως η πρόωρη συνταξιοδότηση για γυναίκα με ανήλικα παιδιά». Και όσοι τολμήσουν στο μέλλον να πάνε σε πρόωρη συνταξιοδότηση, ούτε καν μπορούν να το διανοηθούν όταν μειώνετε τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις κατά 6% το χρόνο.

Είπατε ότι κάνετε ενοποιήσεις. Σας έχουμε πει ότι κανένας δεν είναι αντίθετος σε αυτήν την Αίθουσα, από όσο έχω αντιληφθεί, στις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Αλλά ποιες ενοποιήσεις; Ενοποιήσεις με διάλογο, με συναίνεση, με αναλογιστικές μελέτες και κάλυψη των ελλειμμάτων. Ενοποιήσεις για την αναβάθμιση των συνταξιοδοτικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων και όχι για τον πάτο. Δυστυχώς, εσείς δεν κάνετε τέτοιου είδους ενοποιήσεις. Κάνετε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις της περιουσίας των ταμείων. Κάνετε πραξικοπήματα. Κάνετε βίαιες, αναγκαστικές νομοθετικές παρεμβάσεις για να σπρώξετε τον κόσμο και τα ταμεία στην ενοποίηση. Και ποιον ρωτήσατε; Με ποιον κάνατε διάλογο γιʼ αυτές τις ενοποιήσεις; Ποιος συμφώνησε μαζί σας; Συμφώνησε η ΓΕΝ.Ο.Π.-Δ.Ε.Η. που θέλετε να της πάρετε την περιουσία και να μειώσετε τις συντάξεις; Συμφώνησε η Τράπεζα της Ελλάδας; Για παράδειγμα το λέω. Συμφώνησε η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.; Κάνατε κανέναν διάλογο μαζί τους ή απλώς ανακοινώσατε αποφάσεις προειλημμένες για κατακρεούργηση δικαιωμάτων και συντάξεων; Συμφώνησαν οι μηχανικοί, οι γιατροί και οι δικηγόροι; Συμφώνησε το Ταμείο Ναυτικών Πρακτόρων σε αυτές τις πραξικοπηματικές λογικές; Συμφώνησε το προσωπικό των ασφαλιστικών εταιρειών, που θα δει τώρα να μειώνεται η σύνταξή του, εφόσον η επικουρική λειτουργούσε ως αντικατάσταση και της κύριας; Συμφώνησε το Ταμείο Εργατών Μετάλλου, που μου έστειλε σήμερα την αντίθεσή του για το ταμείο που ενοποιείται και με τον τρόπο που ενοποιείται;

Σε ποιους απευθύνεστε με αυτές τις ενοποιήσεις; Αυτές οι ενοποιήσεις έχουν μόνο ένα στόχο: Να φάνε τα λεφτά των ταμείων, να καταστήσουν προβληματικό όλο το σύστημα, να διαλύσουν δικαιώματα, ακόμα και δικαιώματα υγειονομικής περίθαλψης που με το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» θα τα κατευθύνει πλέον ο εκάστοτε Υπουργός μέσω του νομοσχεδίου σας. Και εν πάση περιπτώσει, μέσα από αυτές τις ενοποιήσεις θα δημιουργήσετε ένα τεράστιο διοικητικό χάος, θα καταστήσετε αυτές τις ενοποιήσεις ανεφάρμοστες στην πράξη και θα είναι πιο κοστοβόρο το σύστημα από αυτό που υποτίθεται ότι θέλετε να αντιμετωπίσετε.

Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε. Δώστε μου και εμένα δύο λεπτά, όπως στους προηγούμενους ομιλητές.

Έχετε ένα άρθρο στο νομοσχέδιό σας που σκοτώνει κυριολεκτικά, όταν ζητάτε τα πενήντα ένσημα για την υγειονομική περίθαλψη να γίνουν εκατό και εκατόν είκοσι για τις παροχές υγείας. Μας είπατε στην επιτροπή ότι μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με αυτό το άρθρο από κάποιους επιτήδειους που προσπαθούν να το καταστρατηγήσουν. Δεν αποκλείεται. Αλλά, πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι; Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτά τα πενήντα ένσημα μπορεί να τα χρειάζονται άνεργοι, να τα χρειάζεται κόσμος που δεν μπορεί να βρει δουλειά, οι οποίοι είναι μακροχρόνια άνεργοι οι οποίοι δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη και έχουν ανάγκη αυτής της περίθαλψης, έχουν ανάγκη από το φάρμακο;

Τι να σας πω; Να σας περιγράψω την κατάσταση στην Κοκκινιά; Ρωτήστε τους φαρμακοποιούς τι γίνεται. Πληρώνουν οι συνταξιούχοι τα φάρμακα και βλέπετε, είναι το σακουλάκι έτοιμο και του λέει «δεν έχω να πληρώσω, κράτα το μερικές ημέρες να έρθω να πάρω τα φάρμακα». Και θα οδηγήσετε τώρα, με τα πενήντα και τα εκατό ένσημα σε αυτές τις βάρβαρες και απάνθρωπες λογικές στον 21ο αιώνα, όταν η υγειονομική περίθαλψη έπρεπε να είναι δωρεάν, με ανοιχτά τα νοσοκομεία για όλους που βρίσκονται στη χώρα μας, για όλους τους κατοίκους της χώρας μας, γιατί μιλάμε για το μεγάλο αγαθό της υγείας;

Δεν προλαβαίνω να αναφερθώ στο λεγόμενο Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών. Δεν είναι δυνατόν να θέλετε να βρείτε πόρους με τέτοια μέσα. Δεν είναι δυνατόν από την εκποίηση που θα κάνετε, για παράδειγμα, του Ο.Τ.Ε. τώρα, που βρήκατε τον περίφημο στρατηγικό επενδυτή, να μας λέτε «αφήστε μας να πουλήσουμε την Ελλάδα, αλλά θα πάρουν και το 10% τα ταμεία». Δεν δεχόμαστε προϊόντα εγκλήματος. Δεν δεχόμαστε για τα ταμεία προϊόντα εκποίησης της χώρας. Δεν δεχόμαστε να αφαιρείτε τους πόρους. Σήμερα ξεκινάτε με 10%, αύριο θα φθάσει 20%, 40%, 50%, ο κάθε Υπουργός θα τα αυξάνει σαν ασανσέρ, προκειμένου να πάρετε τους πόρους των υγιών ταμείων, για να μειώσετε το δημοσιονομικό έλλειμμα, που πάτε να ισοσκελίσετε τους προϋπολογισμούς σας αυθαίρετα το 2010.

Δεν δεχόμαστε το 4% του Φ.Π.Α. γιατί ξέρουμε ότι απʼ αυτό θα επέλθει σίγουρα η νέα αύξηση του Φ.Π.Α.. Θα είναι δύο μονάδες, τρεις μονάδες; Αυτά είναι τα μέτρα της Μέρκελ στη Γερμανία τα οποία προκάλεσαν σάλο εκεί και πάτε να τα αντιγράψετε με τον πιο κακό τρόπο και να τα μεταφέρετε στην Ελλάδα.

Λέω –και κλείνω- ότι πρέπει να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο. Αυτό το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να περάσει. Και αν το ψηφίσει –που είναι ζήτημα βεβαίως- μια περιστασιακή πλειοψηφία στη Βουλή από μια Κυβέρνηση μειοψηφίας που γίνεται όλο και μεγαλύτερη μειοψηφία, είναι καταδικασμένο στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Θα το καταδικάσουν όπως σας είπα την Τετάρτη οι εργαζόμενοι που θα πολιορκήσουν αυτό το κτίριο. Δεν πρόκειται –έστω και αν το ψηφίσετε με οριακή πλειοψηφία- να εφαρμοστεί στην πράξη. Οι αγώνες θα συνεχιστούν και θα το ακυρώσουν. Δεν πάει άλλο, κάθε κυβέρνηση που έρχεται να επιτίθεται στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα. Υπάρχει άλλος δρόμος για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας. Ο δρόμος της πάταξης της εισφοροδιαφυγής, πάταξης της μαύρης εργασίας, μείωσης της ανεργίας, σταμάτημα της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων που διαλύουν και το ασφαλιστικό σύστημα. Υπάρχουν πόροι που μπορούν να βρεθούν, πόροι οι οποίοι όμως θα προέλθουν απʼ αυτούς που συσσωρεύουν πλούτο και κεφάλαιο σʼ αυτή τη χώρα και όχι από τους οικονομικά και κοινωνικά αδύνατους. Είσαστε καταδικασμένοι, είσαστε μια Κυβέρνηση μειοψηφίας. Αν περάσετε αυτό το νομοσχέδιο, θα είναι το Βατερλό σας και οι μέρες σας μετρημένες.