Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/04/2008

Το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Επίκαιρη ερώτηση Γ.Δραγασάκη προς τον Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών

Η εξελισσόμενη χρηματοπιστωτική κρίση, αποκαλύπτει τη χρεοκοπία του νεοφιλελευθερισμού και της δυνατότητας αυτορρύθμισης των αγορών γενικά και ειδικότερα του τραπεζικού συστήματος. Η κρίση αυτή, εκτός των άλλων, καθιστά εκ νέου επίκαιρη την ανάγκη μιας ισχυρής παρουσίας του δημοσίου στο χώρο της τραπεζικής αγοράς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι αναγκαία μια πολιτική που όχι μόνο θα αναβαθμίζει ποιοτικά τη σημερνή συμμετοχή του δημοσίου, αλλά και θα υλοποιεί μια στρατηγική ανάκτησης του έλεγχου του δημοσίου  σε επιμέρους τομείς της τραπεζικής αγοράς. Μάλιστα η πρόσφατη μεγάλη πτώση των χρηματιστηριακών τιμών, επέτρεπε την επαναγορά μετοχών με συμφέροντες οικονομικούς όρους επʼ ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος.

Για παράδειγμα, ενώ το δημόσιο διέθεσε προ έτους, μετοχές του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου Ελλάδας στην τιμή των 18 ?, η τιμή της εν λόγω μετοχής έπεσε κάτω των 10?. Αυτό όμως που δεν έκανε το δημόσιο, το έκανε η Eurobank η οποία απόκτησε 5,7% των μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, αναζωογόνησε διάφορα σενάρια για συγχωνεύσεις Τραπεζών καθώς και σενάρια για μελλοντικό έλεγχο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Βάσει των παραπάνω,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Αν η κυβέρνηση προτίθεται να διατηρήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο υπό δημόσιο έλεγχο.

2.    Γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην επαναγορά των μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ή τμήματός τους, έτσι ώστε να ενισχύσει τον δημόσιο έλεγχο της επιχείρησης, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα μια κερδοφόρα για το ελληνικό δημόσιο πράξη;

3.    Αν η κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει γενικότερα ένα σχέδιο για την ενίσχυση των θέσεων του δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα.;

Ο ερωτών Βουλευτής

Δραγασάκης Γιάννης