Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
07/04/2008

Δήλωση Προέδρου Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς Λ.Μπίσκι μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι

ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ:

Μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ο Πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Λόταρ Μπίσκι προέβη στην ακόλουθη δήλωση::

«Η έκβαση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, αποκαλύπτει το βαθύ ρήγμα της υπερατλαντικής συμμαχίας. Ενώ η διοίκηση του Μπούς προσπάθησε να συνεχίσει την απερίσκεπτη προσέγγισή της σχετικά με την ενσωμάτωση της Ουκρανίας και της Γεωργίας, μερικές ευρωπαϊκές χώρες σαφώς τάχθηκαν  αντίθετες με αυτήν.

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς  υποστηρίζει την αναστολή της απόφασης. Αρνούμαστε όχι μόνο την επέκταση του ΝΑΤΟ επειδή αυτή θα είχε μια μη-προβλέψιμη επίπτωση στην παγκόσμια σταθερότητα, αλλά το ΝΑΤΟ συνολικά. Ιδιαίτερα  οι ευρωπαϊκές σχέσεις με τη Ρωσία θα υπέφεραν. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά αποδοκιμάζει την απόφαση να ωθηθεί η επέκταση προς τα Βαλκάνια  επειδή αυτό θα προετοιμάσει το έδαφος να γίνει κάθε γωνία της Ευρώπης  βάση του ΝΑΤΟ.

Η ύπαρξη του ΝΑΤΟ δεν έχει αιτιολογηθεί εδώ και είκοσι χρόνια  τώρα. Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας διαλύθηκε και το ίδιο πράγμα θα έπρεπε  να έχει συμβεί στο αντίστοιχό του στην Δύση. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά συντάσσεται με  μια ειρηνική Ευρώπη. Σε αντίθεση με τη θέση μας, το ΝΑΤΟ οδηγεί σε έναν πόλεμο ενάντια στο Αφγανιστάν και προωθεί έναν επεκτατικό μιλιταρισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ακόμα και αν η νέα στρατηγική στο Αφγανιστάν λαμβάνει υπόψη το δισταγμό των πιό πεπεισμένων υποστηρικτών που αναγκάζονται να σκεφτούν πέρα από μια στρατηγική εξόδου για την Διεθνή Βοηθητική Δύναμη Ασφάλειας   (ISAF), συνεχίζει να πορεύεται προς μία περαιτέρω στρατιωτική αύξηση.  Αυτό, εμείς το απορρίπτουμε: δεν υπάρχει  οποιοδήποτε λογική  και θα είναι ένα άλλο βήμα σε λαθεμένη κατεύθυνση.

Η πλειοψηφία των λαών  στα κράτη μέλη αντιτάσσεται στη στρατιωτική συμμαχία. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα συνεχίσει να δείχνει  τα αρνητικά αποτελέσματα που έχει σαν συνέπεια η πολιτική του ΝΑΤΟ. Η έκκληση για τη διάλυσή του είναι διαδεδομένη και δεν πρόκειται να σταματήσει.  

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά αντιτάσσεται στην πολιτική της επίλυσης των συγκρούσεων με την χρήση στρατιωτικής δύναμης και καλεί για  μια Ευρώπη χωρίς το ΝΑΤΟ. Η μόνη βιώσιμη προοπτική για το 21ο αιώνα είναι εκείνη που καθορίζεται από την ειρήνη. Υποστηρίζουμε την ενίσχυση των Η.Ε  προκειμένου να επιτραπεί η παγκόσμια ασφάλεια που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών μας»

To Γραφείο Τύπου