Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/04/2008

Επίκαιρη ερώτηση Αλ.Αλαβάνου προς τον Πρωθυπουργό για το ντόπινγκ στον ελληνικό αθλητισμό

Ντόπινγκ στον ελληνικό αθλητισμό. Τι έχει αλλάξει από το 2004;

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και βουλευτής Ηρακλείου Αλ. Αλαβάνος κατέθεσε σήμερα επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, η οποία αναμένεται να συζητηθεί την Παρασκευή, με θέμα "Ντόπινγκ στον ελληνικό αθλητισμό. Τι έχει αλλάξει από το 2004;"

Ακολουθεί το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Πρωθυπουργό

Θέμα: Ντόπινγκ στον ελληνικό αθλητισμό. Τι έχει αλλάξει από το 2004

Το τεράστιο πρόβλημα του ντόπινγκ στον ελληνικό αθλητισμό, η προφανής αναποτελεσματικότητα και η αδυναμία της πολιτείας να πάρει κατάλληλα μέτρα αποδεικνύεται  ξανά  από το γεγονός ότι ολόκληρη η εθνική ομάδα άρσης βαρών βρέθηκε θετική σε σχετικούς έλεγχους.

Ο επαγγελματισμός, η υπερβολική εμπορευματοποίηση, τα μεγάλα χρηματικά ποσά που διακινούνται  στον τομέα του επαγγελματικού αθλητισμού, οι ασύδοτες χορηγίες, η εκτός ορίων κρατική επιθυμία για αθλητικές διακρίσεις, η διεκδίκηση και η πολιτική αξιοποίηση σημαντικών διεθνών αθλητικών διοργανώσεων εξακολουθούν να αποτελούν τη βασική στρατηγική ανάπτυξης του αθλητισμού. Τα γεγονότα αυτά σπρώχνουν αθλητές, ακόμα και εφήβους και παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό, σε ακραία ανταγωνιστικές αντιλήψεις και πρακτικές για την κατάκτηση της «διάκρισης» και αρκετούς στη χρήση φαρμάκων και απαγορευμένων ουσιών, που καταστρέφουν την υγεία τους.

 Σήμερα φαίνεται καθαρά ότι, πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν αρνητικά στους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας και δεν τιμωρήθηκαν όπως έπρεπε, έτυχαν προστασίας και εξακολουθούν να δηλητηριάζουν τον ελληνικό αθλητισμό και την νεολαία. Η πολιτεία εφάρμοσε την αθλητική νομοθεσία επιλεκτικά, μη τιμωρώντας τους βασικούς υπεύθυνους, οι οποίοι κατά το νόμο ορίζονται σαφώς ως συντελεστές ποινικού αδικήματος.

Ερωτάται ο κος Πρωθυπουργός:

1. Θα συνεχίσει η αθλητική πολιτική να πορεύεται στο δρόμο του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού ή θα δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση του αθλητισμού στην εκπαίδευση, την τοπική αυτοδιοίκηση και τα ερασιτεχνικά σωματεία προστατεύοντας την υγεία των νέων;

2. Ποια πολιτική ενάντια στο ντόπινγκ σκέπτεται να εφαρμόσει η Κυβέρνηση και γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία και κυρίως όσον αφορά  την απόδοση ευθυνών για αθλητές  και συντελεστές  κατά τα άρθρα  58,59,60 του νόμου 3057;»